Ljubljana, ponedeljek, 24. april 2017, 20:59

Kenotafi akademskega slikarja Bartolja na ogled v Dolenčevi galeriji Kliničnega centra

V Dolenčevi galeriji Kliničnega centra so v sklopu prireditev bolniške župnije odprli razstavo del akademskega slikarja in voditelja na Radiu Ognjišče Jožeta Bartolja. Z najnovejšim ciklom slik se je slikar na umetniški način poklonil sorodnikom in prijateljem, znanim in poznanim ljudem, ki so se poslovili v večnost v zadnjih letih.


JRS za spremembo anti-begunskega vzdušja

V Evropi se širi anti-begunsko vzdušje. Zato Jezuitsko združenje za begunce JRS po različnih državah želi predstaviti drugačno, boljšo, lepšo podobo beguncev na mnogotere načine.


Dr. Julka Nežič: Bogoslužje je gledanje s srcem

Na veliko soboto smo v oddajo Naš gost povabili dr. Julko Nežič, doktorico teologije, ki je diplomirala iz liturgike. Vrsto let je bila asistentka na teološki fakulteti Maribor, pozneje pa višja predavateljica nauka o zakramentih na Katehetsko pastoralni šoli. Je avtorica več drobnih knjig s področja liturgije in pastorale.


Na veliko soboto priprava velikonočnih jedi in vigilije

Kristjani na veliko soboto ves dan častimo Jezusa v Božjem grobu. Poseben pomen ima tudi blagoslov velikonočnih jedil, zvečer pa se začnejo obredi velikonočne vigilije.


Naravne barve za pirhe

Kaj, ko bi se letos barvanja pirhov lotili nekoliko drugače? Velike noči si brez pirhov ne moremo predstavljati. Velikonočni pirh simbolizira vstajenje, vnovično stvarjenje, upanje, tudi kapljo Kristusove krvi. Za pirh se v Sloveniji uporabljajo številni izrazi med njimi tudi velikonočno jajce, pisanica in pisanka.


Strogi post in tihota na veliki petek

Tudi na veliki petek se ustavljamo ob pomembnih poudarkih tega dne. To je edini dan v letu, ko Cerkev ne obhaja mašnih daritev. Vse okrasje je odstranjeno, križi so v znamenje žalovanja prekriti.


Bachova mojstrovina Pasijon po Janezu v Ljubljani

V Unionsko dvorano Grand hotela Union prihaja velikonočna mojstrovina J. S. Bacha, ki bo pod taktirko slovitega dirigenta Erwina Ortnerja izvedena z Dunajskim orkestrom, zborom in mednarodnimi solisti, ki so center svojega umetniškega delovanja našli na Dunaju.


Na veliki četrtek »zavežemo« orgle in zvonove

Veliki četrtek je spomin obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije. Spominjamo se tudi zapovedi ljubezni in služenja drug drugemu.


Med prazniki izpraznimo običajen delovnik in ga napolnimo z ljubeznijo v druženju med seboj!

Bogoslužje velikega tedna nas usmerja v največjo skrivnost naše vere, v Kristusovo vstajenje. En sam praznik ima tako močno sporočilo, da ga praznujemo tri dni in vsak dan prinaša svojo skrivnost.


Do velike srede so včasih postorili vsa fizična dela

S cvetno nedeljo se je začel veliki teden, mi pa bomo v naših Svetovalnicah tednu dajali duhovni utrip, pogledali pa bomo tudi k običajem tega posebnega časa. V oddajah sodelujeta profesor liturgike na Teološki fakulteti Slavko Krajnc in etnolog profesor Janez Bogataj.


Novejše novice | Starejše novice