Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:32

Cestnik: Evropa brez krščanstva ne bo preživela

Oddaja Spoznanje več, predsodek manj je namenjena družbenemu dogajanju in komentiranju različnih dogodkov pri nas. Tokrat je bil naš gost pater mag. Branko Cestnik.


Zaradi programa Svit živim

S Programom Svit, državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja pred rakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, se je doseglo, da se je po več desetletij naraščanja števila novih primerov omenjenega raka, pred šestimi leti to začelo zmanjševati za pet do deset odstotkov letno. Zato je izjemno pomembno, da se ljudje na brezplačno vabilo, ki ga prejmejo domov, vsakič odzovejo in tako pomembno prispevajo k ohranjanju svojega zdravja. O programu Svit redno govorimo tudi na Radiu Ognjišče.


Svetovalnica o hitrem branju

Hitro branje je bila tema tokratne Svetovalnice. Smo v času testov, izpitov in spraševanj, pa tudi na splošno živimo v času, ko nas od vsepovsod bombadirajo z različnimi informacijami. Prav zato smo v naš studio povabili trenerko hitrega branja, Sonjo Peklenik, z inštituta Kratos.


VIDEO in FOTO: Pri Fatimski Materi Božji z Radiem Ognjišče mašo daroval škof Jamnik

V Fatimi na Portugalskem, kjer se je pred sto leti Marija prikazala trem pastirčkom, Luciji, Frančišku in Jacinti, se mudi skupina romarjev pod duhovnim vodstvom škofa Antona Jamnika. Osrednji dogodek dvodnevnega romanja je slovenska sveta maša v kapeli prikazanja z neposrednim prenosom na valovih Radia Ognjišče ob 18. uri in na naši spletni strani. Romarji se želijo priproročiti Fatimski Materi Božji, pa tudi sv. Frančišku in sv. Jacinti, ki ju je papež prejšnjo soboto uvrstil med svetnike. Svete maše se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Portugalski republiki s sedežem v Ljubljani Matjaž Longar.


Beesecret - pomlajena z naravo

Prava in trajna lepota v resnici prihaja iz nas samih, a zunanji videz je tisti, ki nam daje samozavest in zadovoljstvo. Negovana in lepa koža je zato eden prvih odrazov dobrega počutja. V Medexu se tega dobro zavedajo, zato so svojo ponudbo razširili z izjemno novostjo - kozmetiko s čebeljim strupom. Čebelji strup, skrivnostni dar čebel, so ujeli v žametno teksturo seruma in kreme ter ustvarili edinstveno formulo za nego zrele kože Beesecret, s kar 96 % naravnih sestavin. Kozmetika Beesecret je plod večletnega razvoja in domačega znanja.


Svetovalnica: Imate rezervno kopijo podatkov?

Pred tednom dni je po svetu udaril izsiljevalski virus, ki je prizadel precejšnje število računalnikov. Mnogi so se tako zavedli, kako pomembno je, da so naši računalniki redno usposobljeni in prav tej aktualni tematiki smo posvetili tokratno Svetovalnico. Naš gost je bil Matic Zupančič z Mojega servisa.


Spreminjamo kulturo v kulturo življenja

Slovencem primanjkuje veselja do življenja. To ni statistični podatek, to odkrivamo sami o sebi. Včasih si to upamo tudi priznati. Vendar že to, da smo in da živimo, daje tehten razlog veselju, ki naj bi nas prežemalo. V želji pregnati malodušje in pesimizem, v Zavodu ŽIV!M že četrto leto zapored pripravljajo koncert, večer sprostitve, zabave in veselja.


Muzeji in spregledana preteklost

Mednarodni dan muzejev je danes. Muzeji imajo ključno vlogo pri ustvarjanju in predstavljanju kulturne dediščine ter razumevanju spregledane zgodovine. Letošnja tema se osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi in spodbujevalcev dialoga o večplastnem razumevanju časa. Muzeji so prostor medkulturnega dialoga in so v funkciji družbe.


Pogovor o: Integracija beguncev

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) v najnovejšem poročilu opozarja, da je število begunskih otrok brez spremstva v zadnjih sedmih letih naraslo za kar petkrat. Z zadnjim begunskim valom so prišli tudi v Slovenijo. Po zadnjih podatkih notranjega ministrstva jih je v naši državi dvajset. O njih in o integraciji beguncev na splošno smo govorili v sredini oddaji »Pogovor o«.


A štekaš?: Po poteh Evrosonga

Evrosong je največji glasbeni festival v Evropi. Nastopajoči, ki so že sodelovali na njem, imajo lepe spomine. Prav njim smo v tokratni oddaji A štekaš? dali prostor, da so pripovedovali o svojih spominih in občutkih na svoje pretekle nastope.


Novejše novice | Starejše novice