Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:12

Bachova mojstrovina Pasijon po Janezu v Ljubljani

Pasijon po Janezu, foto © ARO
0:00
0:00
Arnold Schönnberg Chor
Foto © ARO

"Kultura stane, toda narod brez kulture stane več. Kultura dviguje duha družbe."

V Unionsko dvorano Grand hotela Union prihaja velikonočna mojstrovina J. S. Bacha, ki bo pod taktirko slovitega dirigenta Erwina Ortnerja izvedena z Dunajskim orkestrom, zborom in mednarodnimi solisti, ki so center svojega umetniškega delovanja našli na Dunaju.

Pasijon po Janezu skladateljskega velemojstra J. S. Bacha je starejši izmed dveh njegovih v celoti ohranjenih pasijonov. Napisan je bil v prvem letu službovanja J. S. Bacha v Leipzigu in bil premierno izveden 7. aprila 1724 na Veliki petek v cerkvi sv. Nikolaja.

Pasijon po Janezu je zgodba o Zadnji večerji na veliki četrtek, ki nam jo pripovedujejo štiri glavne osebe (Evangelist, Jezus, Peter in Pilat) v spremljavi verjetno najlepših zborovskih motetov in samostojnih arij, ki sledijo Jezusovi poti do smrti na križu vse do trenutka, ko telo umrlega Jezusa položijo v grob. Koncert je zmes mladih solistov, ki žanjejo mednarodne uspehe v opernih in koncertnih hišah po vsem svetu, ter modrosti in izkušenj dirigenta prof. Erwina Ortnerja, dolgoletnega sodelavca letos preminulega Nikolausa Harnoncourta, rednega profesorja na Dunajski akademiji ter prejemnika mnogih mednarodnih priznanj, med njimi tudi slovitega Grammya za zborovsko glasbo z njegovim zborom Arnold Schönnberg Chor, ki bo med izvajalci v Ljubljani. Pod Ortnerjevo taktirko bo poustvarjal tudi WISE Consort (Wien International Soloist Ensemble), ki je ansambel za staro glasbo in sestoji iz mladih, večkrat mednarodno nagrajenih solistov in v srednji Evropi velja za vzhajajočo zvezdo sestavov, ki izvajajo staro glasbo.

V Mladoskopu, 13.4. ob 17.05, bosta gosta Patrik in David Jagodic.

Patrik: »Prihajava iz majhne vasice Šenturška gora, ki leži pod Krvavcem. V družini smo trije bratje, dva sta kot izvajalca močno vpeta v glasbo, jaz pa sem se usmeril bolj v organizacijo dogodkov. Oče je bil član ansambla in nam je glasbo položil že v zibelko. V Sloveniji smo začutili pomanjkanje po klasični glasbi, zato smo se odločili za pripravo tega veličastnega glasbenega dela.«

David Jagodic
David Jagodic

David: »Že kot dijak sem se izobraževal na glasbenem področju, poleg Škofijske klasične gimnazije sem vzporedno delal tudi Srednjo glasbeno in baletno šolo, smer kompozicija. Nadaljeval sem z izobraževanjem na področju zborovskega petja, obiskoval sem ure pri go. Nagode na Glasbeni šoli Vič -Rudnik. Potem pa sem se opogumil za poizkus opravljanja sprejemnega izpita na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer so me takoj sprejeli in kjer že končujem magisterij.«

Izvajalci:

Dirigent: Erwin Ortner

Orkester: WISE Consort

Zbor: Arnold Schönnberg Chor

Arnold Schönnberg Chor
Arnold Schönnberg Chor

Evangelist: David Jagodic

Jezus: Matia Meić

Sopran: Cigdem Soyarslan

Alt: Flaka Goranci

Tenor: Angelo Pollak

Bass: Stefan Hadžić


Ne spreglejte: