Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Tomaž Mavrič (foto: osebni arhiv)
Tomaž Mavrič

Ko dobiš vabilo najimenitnejše osebe

Radijski misijon | 07.04.2017, 11:08

Današnji dan radijskega misijona je posvečen zakramentu sprave, sveti spovedi. Tomaž Mavrič, generalni superior Misijonske družbe lazaristov, jo je poimenoval kot Jezusovo vabilo vsakemu izmed nas na osebno srečanje. Bomo na to srečanje odgovorili?

Neverjetno se nam zdi, da Jezus med sedmimi milijardami ljudi, kolikor nas je na zemlji, pošilja osebno vabilo prav meni z natančnim naslovom, da bi se srečala. Kako se je Jezus pri tolikih problemih v svetu spomnil name in bo našel čas zame?

Lahko smo prepričani in verjamemo, da je to vabilo na osebno srečanje prišlo od samega Jezusa, lahko pa dvomimo v resničnost vabila. Če vabilo odklonimo, zamudimo priložnost, ki bi lahko korenito spremenila naše življenje. Zapremo si vrata in onemogočimo Jezusu, da nas preseneti, pa tudi, da mi presenetimo njega. Jezus pa samo prosi, da mu damo priložnost, da so srečanja pride, ostalo prepustimo njemu.

Če sem prepričan in verjamem, da povabilo prihaja od samega Jezusa, bom povabilo z navdušenjem sprejel in poiskal še danes ali v najkrajšem času duhovnika, da v zakramentu sprave do srečanja z Jezusom tudi resnično pride.

Tomaž Mavrič je v nadaljevanju opisal pot sv. Vincencija Pavelskega za Jezusom, ki je bila proces, saj se ni rodil kot svetnik, do njegovega spreobrnjenja je prišlo mnogo kasneje. Potem se je poistovetil z ubogimi, se postavil na njihovo raven. Tistim, ki so hoteli hoditi za Jezusom, je priporočal pet kreposti, ki naj bi oblikovale njihovo duhovno življenje: preprostost, ponižnost, krotkost, zatajevanje in gorečnost za zveličanje duš. Mavrič se je še posebej ustavil pri kreposti zatajevanja in razložil, kako je mogoče k njej pristopiti.

Radijski misijon
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...