Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Franciji prvi krog predsedniških volitev

Svet | 23.04.2017, 10:55 Petra Stopar

Oči stare celine so uprte v Francijo, kjer volivci v obdobju izrednih razmer izbirajo predsednika države. Zaradi nedavnega terorističnega napada, med katerim je bil v Parizu ubit policist, povsod veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Na delu je 50.000 policistov in 7000 vojakov. A negotovost ne vlada le zaradi tega, tudi izid bi lahko prinesel več vprašanj kot odgovorov. Drugemu krogu volitev, ki bo 7. maja, se skoraj ne bo mogoče izogniti. Kljub temu, da je dalj časa kazalo, da se bosta vanj uvrstila nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron in kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, se karte lahko še precej premešajo.

V Franciji želi na položaju predsednika države Francoisa Hollanda sicer naslediti 11 kandidatov. Med njimi izstopajo štirje, ki imajo možnost za uspeh. Ankete so dalj časa v prvem krogu napovedovale dokaj izenačen izid Macrona in Le Penove, Macron naj bi nato slavil v drugem krogu. A v zadnjih tednih sta se tej dvojici na razliko le nekaj odstotnih točk približala nekdanji premier Francois Fillon na tretjem in skrajno levi kandidat Jean-Luc Melenchon na četrtem mestu. Fillon je sprva celo veljal za favorita, a ga je januarski izbruh afere z domnevno fiktivno zaposlitvijo soproge hitro stal znatnega deleža podpore med volivci.

Skupaj z Melenchonom, ki naj bi mu podpora narasla po prepričljivih nastopih v televizijskih soočenjih, je tako zdaj spet v igri za drugi krog volitev. Ker so se karte med kandidati med kampanjo že večkrat premešale, si izida ni upal napovedati praktično nihče. Temu je botroval tudi velik delež neodločenih volivcev - bilo naj bi jih četrtina, ki bi lahko spremenili izid.

Približno 66.000 volišč po državi se je odprlo ob 8. uri. V večjih mestih bodo ostala odprta do 20. ure, drugod pa do 19. ure. Že v soboto so lahko svoj glas oddali prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj. Francoske televizije bodo prve ocene izida volitev objavile po zaprtju volišč ob 20. uri.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...