Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 10:15

V Venezueli se nadaljujejo nasilne demonstracije, vlada po mnenju škofov izgubila legitimnost

Venezuelski predsednik Maduro
Foto © Radio Vatikan

Venezuelo že dva tedna pretresajo množični protesti pripadnikov opozicije proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Tudi na včerajšnjih demonstracijah so umrli trije ljudje. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja, zato zahtevajo volitve. Tamkajšnji škofje so pozvali k mirnim protestom, za vlado pa pravijo, da je izgubila svojo legitimnost, saj ne spoštuje državljanskih pravic.

V Venezueli že tri leta vladata revščina in gospodarska kriza, ljudem primanjkuje celo hrane. Kot je poročal Radio Vatikan, je bil med žrtvami pomanjkanja hrane in zdravil tudi nek 35-letni duhovnik, ki kljub posredovanju kardinala Baltazarja Porrasa ni pravočasno dobil antibiotikov za zdravljenje meningitisa in je 15. aprila umrl.

V prestolnici Caracas je bil med včerajšnjimi protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristobal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na vladnem plačilnem seznamu. Južno od Caracasa je bil poleg tega ubit vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

Vodja opozicije Henrique Capriles je povedal, da je bilo včeraj na ulicah več milijonov protestnikov, danes pa naj bi jih bilo še več. Maduro, ki ima mandat še do leta 2019, trdi, so protesti plod ameriške zarote, a ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov Venezuelčanov. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Na krizo v Venezueli se je odzval tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražanje mnenja.


Ne spreglejte: