Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

V Venezueli se nadaljujejo nasilne demonstracije, vlada po mnenju škofov izgubila legitimnost

Svet | 20.04.2017, 13:43 Petra Stopar

Venezuelo že dva tedna pretresajo množični protesti pripadnikov opozicije proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Tudi na včerajšnjih demonstracijah so umrli trije ljudje. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja, zato zahtevajo volitve. Tamkajšnji škofje so pozvali k mirnim protestom, za vlado pa pravijo, da je izgubila svojo legitimnost, saj ne spoštuje državljanskih pravic.

V Venezueli že tri leta vladata revščina in gospodarska kriza, ljudem primanjkuje celo hrane. Kot je poročal Radio Vatikan, je bil med žrtvami pomanjkanja hrane in zdravil tudi nek 35-letni duhovnik, ki kljub posredovanju kardinala Baltazarja Porrasa ni pravočasno dobil antibiotikov za zdravljenje meningitisa in je 15. aprila umrl.

V prestolnici Caracas je bil med včerajšnjimi protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristobal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na vladnem plačilnem seznamu. Južno od Caracasa je bil poleg tega ubit vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

Vodja opozicije Henrique Capriles je povedal, da je bilo včeraj na ulicah več milijonov protestnikov, danes pa naj bi jih bilo še več. Maduro, ki ima mandat še do leta 2019, trdi, so protesti plod ameriške zarote, a ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov Venezuelčanov. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Na krizo v Venezueli se je odzval tudi ameriški zunanji minister Rex Tillerson, ki je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražanje mnenja.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.