Alen SalihovićAlen Salihović

Vsiljene LGBT vsebine v knjigah in filmih

Svet | 22.04.2017, 07:06 Marta Jerebič

V zadnjih letih je vse več knjig, filmov in serij, v katerih imajo glavno ali pa vsaj stransko vlogo LGBT osebe oziroma vsebine. Tudi v velikem deležu sodobne mladinske in otroške literature so prisotni junaki z istospolno usmerjenostjo, ki imajo pozitivne vloge ‘kul’ stricev, frajerskih tet, sosedov ali prijateljev. Takšne vsiljene LGBT vsebine nas prepričujejo, da je teh oseb več, kot jih je v resnici. Raziskava je pokazala, da Američani predvsem zaradi njihove zastopanosti v popularni kulturi menijo, da jih je v ameriški družbi več kot petina, v resnici pa jih le nekaj odstotkov. O tem piše spletni portal Domovina.je.

Kar 20 odstotkov knjig za mlade, ki bodo letos izšle v ZDA, bo obravnavalo gejevske, lezbične, biseksualne in transspolne junake in teme.

Filmov z LGBT vsebino, ki so ali bodo letos ugledali luč sveta kjerkoli na svetu, je 34, številka pa bo najverjetneje še narasla.

Za primerjavo; med leti 1895-1919 je bilo izdanih 7 tovrstnih filmov, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja 16, v tridesetih letih jih je bilo 29, v štiridesetih 14, v petdesetih 25, v šestdesetih že 70, v osemdesetih je bilo tovrstnih filmov že 164, v devetdesetih pa že skoraj trikrat toliko.

Leta 2010 je bilo izdanih skoraj 80 tovrstnih filmov, lani pa 64.

Serije z LGBT vsebino so se pojavile proti koncu prejšnjega stoletja. Medtem, ko je tistih, ki so se vrtele od leta 2010 dalje 17, se jih je od leta 2015 vrtelo 60, v letošnjem letu pa je novih do sedaj 16 od vseh 77 TV serij, ki naj bi letos začele izhajati.

Leta 2014 so glede na raziskavo Gallup homoseksualci predstavljali približno 3,4 odstotka ameriškega prebivalstva, torej bi po logiki enakopravnosti morali biti v enakem deležu zastopani tudi v filmski industriji.

A ni bilo tako, saj so se pojavljali v skoraj 16 % filmov, izdanih v istem letu in so torej glede na razmerje v družbi že močno preveč prisotni na velikih ekranih.

Rezultat tega je, da večina Američanov meni, da je v družbi veliko večji delež gejev kot v resnici. Glede na raziskavo Gallup jih večina meni, da jih je v Ameriki 23 odstotkov ali več.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...