Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:32

Kardinal Bassetti novi predsednik italijanske škofovske konference

Novi predsednik italijanske škofovske konference je nadškof Perguie, kardinal Gualtiero Bassetti. Na to mesto ga je imenoval papež, potem ko je med italijanskimi škofi dobil največ glasov. Kardinal Bassetti je sicer že dopolnil 75 let, kar je upokojitvena starost, vendar mu je papež nedavno podaljšal vodenje omenjene nadškofije še za 5 let. To pomeni, da bo lahko lahko novo funkcijo opravljal celoten mandat.


Jezus ob srečanju z nami začenja terapijo upanja

Papež Frančišek je pri splošni avdienci razlagal evangeljski odlomek, ki opisuje pot dveh učencev v Emmavs. Ta pot je podobna mnogim v našem življenju, ko hodimo žalostni, premagani, s sklonjeno glavo. Jezus se nam približa, a ga nismo sposobni prepoznati. Vendar pa Jezus prav v tistem trenutku srečanja začenja svojo terapijo upanja, je poudaril papež.


Maver: Trump ponuja »cukerčke« za vtis sprememb

Ameriški predsednik Trump nadaljuje svojo prvo turnejo v tujini, s katero si prizadeva oživiti zastala bližnjevzhodna mirovna prizadevanja.


COMECE pripravlja konferenco o prihodnosti Evrope

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) oktobra pripravlja konferenco z naslovom »Znova premisliti o Evropi« (Rethinking Euurope). Zasedanje naj bi pomenilo začetek dialoga med cerkvenimi predstavniki in politiki, je zapisal predsednik komisije, nemški kardinal Reinhard Marx.


Agrokorjevi proizvajalci in dobavitelji grozijo z ustavitvijo pošiljanja blaga

Nezadovoljni hrvaški proizvajalci in dobavitelji Agrokorja so zagrozili, da ne bodo več pošiljali blaga na police trgovske verige Konzum, če izredna uprava koncerna v tednu dni ne bo izpolnila njihovih zahtev. V Agrokorju medtem pripravljajo prodajo premoženja, ki ne predstavlja osnovne dejavnosti največjega hrvaškega podjetja.


Trump svojo prvo mednarodno turnejo v vlogi predsednika ZDA nadaljuje v Izraelu

Predsednik ZDA Donald Trump nadaljuje svojo prvo turnejo v tujini, za katero je izbral središča treh monoteističnih religij. Po dveh dneh v Saudovi Arabi, kjer se je v Rijadu med drugim udeležil vrha Zalivskega sveta za sodelovanje, je prispel v Izrael. Na letališču v Tel Avivu sta ga sprejela tamkajšnji premier Benjamin Netanjahu in predsednik Ruven Rivlin.


Komisije pravičnost in mir opozarjajo na katastrofalne razmere katoličanov v Bosni in Hercegovini

Nedavno so predstavniki komisij pravičnost in mir pri škofovskih konferencah Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine v posebni izjavi opozorili na težak položaj katoličanov v Bosni. Zapisali so, da so tamkajšnji predstavniki Katoliške Cerkve ponekod popolnoma izginili, uradne oblasti pa skupnosti oziroma posameznikov ne zaščitijo. Sarajevski kardinal Vinko Puljić je glede izjave izrazil pričakovanje, da bi se nanjo bolj aktivno odzvale državne oblasti BiH, a se to ni zgodilo. Resnica je, da smo v nekaterih predelih BiH, kjer smo bili doma popolnoma izginili, o tem se javno ne govori, je kardinal dejal po poročanju bosanskih katoliških medijev.


VIDEO: Papež v Ostiji blagoslavljal družine in stanovanja

Papež Frančišek nadaljuje s 'petki usmiljenja', ki jih je opravljal med svetim letom usmiljenja. V petek je v Ostiji kot znamenje svoje bližine družinam, ki živijo na obrobju Rima, blagoslavljal njihova stanovanja, kar je tamkajšnja navada v velikonočnem času.


Papež Frančišek o ljubezni do Boga

Kljub napornim apostolskim potovanjem in številnim avdiencam ter osebnim srečanjem z državniki, papež Frančišek ohranja svežino in preseneča. Za njegov petkov obisk in blagoslov nekaterih družin v rimskem predmestju Ostiji je npr. vedel samo tamkajšnji župnik. Danes je brez predhodnih najav naznanil imena petih bodočih kardinalov, ki bodo po konzistoriju, ki bo 28. junija, z njim v Rimu somaševali že na praznik apostolov Petra in Pavla. Novi danes najavljeni kardinali izhajajo iz Malija, Španije, Švedske, Laosa in Salvadorja. Pred opoldansko molitvijo in blagoslovom je sveti oče, kot je to v navadi, tudi danes vsem zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu namenil besedo spodbude za vedno zvestejšo hojo za Kristusom.


Bruselj sprejel akt o teranu

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da je Evropska komisija sprejela delegirani akt, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran. Akt sicer še ne velja, saj ga lahko članice Evropske unije in Evropski parlament v dveh mesecih zavrnejo. Ta možnost je sicer malo verjetna. Slovenija vztraja, da si bo še naprej prizadevala za ohranitev celovite zaščite terana.


Novejše novice | Starejše novice