Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:29

Dr. Ferfila: Pot do celovite jedrske razorožitve severnokorejskega režima bo težka

Politični analitik in poznavalec Severne Koreje in ZDA dr. Bogomil Ferfila potrjuje, da je današnji sporazum med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, pomemben korak naprej v odnosih Severne Koreje z mednarodno skupnostjo, vendar opozarja, da pot do jedrske razorožitve režima v Pjongjangu ne bo lahka.


Trump in Kim na zgodovinskem vrhu dosegla dogovor

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta na zgodovinskem vrhu v Singapurju podpisala dogovor, ki predvideva prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje, gradnjo novih odnosov med državama na temelju miru in skrb za ameriške vojne zapornike ter pogrešane iz vojn v vzhodni Aziji. Mednarodna skupnost je izkupiček srečanja sprejela z navdušenjem, pozitivno pa so se odzvale tudi borze.


Papež sprejel odstop treh čilskih škofov

S tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da je papež Frančišek sprejel odstop treh čilskih škofov. Dva sta sicer že dosegla starostno mejo za upokojitev.


Trg prepovedanih drog je zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato nevaren

Evropa se spopada z vse večjo dostopnostjo kokaina, kar je povezano tudi z vse večjim izvozom iz Latinske Amerike. Tudi drugače zadnje poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami ugotavlja, da je dostopnost teh vse večja. Poleg tega je trg zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato še bolj nevaren.


Spet dražja pot na hrvaško morje

Na Hrvaškem pred poletno turistično sezono spet zvišujejo cestnino. Za ta ukrep so se odločile tri družbe, ki upravljajo več odsekov avtocest proti morju. Zvišanje je 10-odstotno in že velja na Istrskem ipsilonu, od konca tega tedna pa bo dražja tudi avtocesta proti Dalmaciji.


Avstrija zapira sedem mošej, več imamov predmet preiskave

Avstrija je danes v skladu z leta 2015 sprejetim zakonom o islamu napovedala zaprtje sedmih mošej, več deset imamom pa zaradi suma prepovedanega financiranja iz tujine grozi izgon. "Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta," je ob tem pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz.


Solze so milost

Papež Frančišek je napisal predgovor k molitvenemu priročniku »Kdor moli, se reši«, v katerem bralcu ponuja osnovne smernice za dobro opravljeno spoved. »Sram je milost, ki nas spodbudi, da prosimo za odpuščanje. Milost je tudi dar solz, ki umije naš pogled in nam pomaga bolje videti stvarnost,« med drugim zapiše Frančišek.


Predstavniki Evropske ljudske stranke v Münchnu tudi o migracijski problematiki

Slabo leto pred volitvami v Evropski parlament je največja politična skupina v njem, Evropska ljudska stranka, pripravila posvet v Münchnu v Nemčiji. Namen je pregledati delo zadnjih štirih let in določiti prednostne naloge za zadnje leto tega mandata. Ena osrednjih tem so migracije.


Obrambni ministri Nata v senci nesoglasij med Evropsko unijo in ZDA

V Bruslju so se zbrali obrambni ministri članic Nata. Pripraviti morajo izhodišča za vrhunsko srečanje Severnoatlantskega zavezništva, ki bo čez pet tednov in bo namenjeno obrambnim izdatkom. Današnje in jutrišnje pogovore v belgijski prestolnici bodo zasenčila nesoglasja med Evropsko unijo in ZDA, predvsem na področju trgovine in pri vprašanju iranskega jedrskega programa. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ne skriva zaskrbljenosti, a po drugi strani poudarja trdnost odnosov.


Kako bo Cerkev v Italiji krmarila pri sedanji vladi?

Potem ko sta novo italijansko vlado potrdila oba domova parlamenta, lahko koalicijski stranki - desna Liga in levo populistično Gibanje pet zvezd - začneta izvajati svoj program. Ta predvideva nižje davke, ostrejšo priseljensko politiko, pregled pogodb Evropske unije in tesnejše odnose z Rusijo. O tem, kako se na takšno vlado in njen program odziva Katoliška Cerkev v Italiji, smo vprašali dekana v Štandrežu, Karla Bolčino.


Novejše novice | Starejše novice