Ljubljana, sreda, 20. september 2017, 00:28

Severno Korejo udarili ostri ukrepi, med drugim prepoved izvoza tekstila

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno potrdil dodatne ukrepe proti Severni Koreji, ki še naprej razvija svoj jedrski program. Da bi resolucijo podprli tudi Rusija in Kitajska, je njena končna različica nekoliko milejša, kot so želeli v ZDA.


O nasilju v Mjanmaru bo razpravljal Varnostni svet Združenih narodov

Vlada v Mjanmaru, nekdanji Burmi, je zavrnila prekinitev ognja, h kateremu je prek družbenega omrežja Twitter pozvala oborožena skupina muslimanske manjšine Rohinga. Ta je enomesečno premierje v regiji Rakhine razglasila, da bi omogočila človekoljubno pomoč vsem žrtvam trenutne krize. Naj sprejme ponujeno roko, so oblasti ter policijo in vojsko pozvali tudi novinarji, a tiskovni predstavnik voditeljice Aung San Su Či je sporočil, da se ne pogajajo s teroristi. O nasilju v državi bo na pobudo Velike Britanije in Švedske razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.


16. obletnica terorističnih napadov na ZDA

V ZDA se spominjajo terorističnih napadov Al Kaide, ki so se zgodili 11. septembra 2001. Šestnajsta obletnica trčenja ugrabljenih letal v newyorški Svetovni trgovinski center in v Pentagon tokrat mineva v senci orkana Irme. Predsednik Donald Trump in prva dama Melania naj bi spomin na skoraj tri tisoč žrtev počastila z minuto molka v Beli hiši.


Irma oslabela, a ostaja nevarna

Orkan Irma je oslabel v orkan prve stopnje, vendar ostaja nevaren. Prinaša namreč obilno deževje in še vedno močan veter, opozarjajo v ameriškem nacionalnem centru za orkane. To pomeni, da se je Florida izognila najhujšemu, a škoda bo velika. Brez elektrike je več milijonov ljudi, zaradi ropov uvajajo policijske ure.


Irma dosegla Florido; neurje v Italiji zahtevalo šest življenj

V Mehiki se nadaljuje iskanje preživelih po četrtkovem potresu, ki je po zadnjih podatkih oblasti zahteval najmanj 90 smrtnih žrtev. Reševalne ekipe si še naprej prizadevajo, da bi med ruševinami morda še našle preživele. Prebivalci, ki so preživeli četrtkov rušilni sunek, pa si na drugi strani ne upajo vrniti v svoja razmajana domovanja, ker se bojijo, da bo prišel nov potresni sunek. Medtem pa je središče orkana Irma davi doseglo Florido, v Italiji pa je močno neurje zahtevalo najmanj šest življenj.


Papež med sirotami in otroki, žrtvami nasilja

Med sobotnim obiskom Medellina se je papež Frančišek odpravil tudi v Dom sv. Jožefa, kjer živijo sirote in otroci, ki izhajajo iz problematičnih družinskih razmer. Zatrdil jim je, da je bil tudi Jezus kot otrok žrtev sovraštva in preganjanj.


Papež v nagovoru posvečenim obsodil mamilarske najete morilce, ki uničujejo življenja mladih

Zadnji papežev dogodek v Medellinu je bilo srečanje s približno 12 tisoč duhovniki, redovniki, redovnicami, bogoslovci in njihovimi družinami. Sveti oče je spregovoril o bistvu poklicanosti, hkrati pa izpostavil mlade in mamila, ki uničujejo njihova življenja.


Leta 2020 na voljo posebna ekološka embalaža za pijačo in kozmetične izdelke

Partnerji iz več Evropskih držav so poleti začeli sodelovati pri razvijanju okoljske inovacije, usmerjene k trajnostni rabi odpadnih surovin citrusov. Namen je ponuditi ekološko embalažo za pijačo in kozmetične izdelke. Iz naše države se je projektu pridružil Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos.


Papež ob srečanju z ljudmi s posebnimi potrebami: Vsi smo šibki in ranljivi

Papež Frančišek je sinoči pred apostolsko nunciaturo v Bogoti v Kolumbiji med drugim pozdravil ljudi s posebnimi potrebami. V kratkem pogovoru z njimi je spomnil, da smo vsi šibki in ranljivi. Kot je dodal, je treba šibkost in ranljivost spoštovati in tudi zdraviti v največji možni meri, da bosta dajali sadove.


Srečanje papeža z venezuelskimi škofi. Cerkev v Latinski Ameriki: Večjo vlogo ženskam.

Papež se je včeraj v Kolumbiji za 10 minut srečal tudi s petimi venezuelskimi škofi, ki so ga seznanili s političnimi razmerami, odkar deluje sporna ustavodajna skupščina. Kardinal Jorge Urosa Savino iz Caracasa je po srečanju za spletni portal Crux povedal, da je papeževa vloga pomembna, a da so Venezuelci poklicani sami rešiti svojo politično in gospodarsko krizo. S tem je povedal, da se morajo protesti proti Maduri nadaljevati. Kot je še dejal, jih je papež spodbudil, naj ne izgubijo upanja.


Novejše novice | Starejše novice