Ljubljana, ponedeljek, 24. april 2017, 20:59

V Venezueli protesti proti Maduru, v Paragvaju Cartes ne bo več kandidiral

V Venezueli opozicija jutri pripravlja množične demonstracije proti predsedniku Nicolasu Maduru. Očita mu, da je državo pahnil v politično in gospodarsko krizo, zato zahteva predčasne volitve in obenem tudi izpustitev političnih zapornikov. Maduro je na ulice že poslal vojsko, ki mu je potrdila zvestobo. Pred kratkim je bilo nemirno tudi v Paragvaju. Tam je zavrelo po razkritju, da je senat na skrivaj potrdil ustavno dopolnilo, ki bi zdajšnjemu predsedniku države omogočilo nov mandat. Horacio Cartes je danes sporočil, da se ne bo potegoval zanj.


Turčija mora po referendumu skrbno premisliti nadaljnje korake

V Turčiji je predsednik države Recep Tayyip Erdogan zavrnil vse očitke, ki so se zgrnili nanj po tesni zmagi na referendumu o ustavnih spremembah, po katerih bi imel več pristojnosti. Glavni opozicijski stranki, Republikanska ljudska stranka in Demokratična ljudska stranka, zahtevata razveljavitev rezultatov, njuni privrženci in Erdoganovi nasprotniki so na ulicah več mest protestirali proti domnevnim nepravilnostim. Nanje sta opozorili tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi ter Svet Evrope. Po drugi strani sta Erdoganu čestitala predsednik ZDA Donald Trump in Saudova Arabija.


Britanci 8. junija verjetno na predčasne volitve, več podpore imajo konservativci

Veliko Britanijo 8. junija najverjetneje čakajo predčasne splošne volitve. Premierka Theresa May, ki želi utrditi položaj svoje stranke, jih je napovedala v hitro sklicanem govoru pred svojim kabinetom na Downing Street 10 v Londonu. Kot je pojasnila, so v nacionalnem interesu. Parlament je prosila, naj o njihovem razpisu glasuje že jutri.


Asia Bibi ostaja v zaporu; za molitve prosi tudi papeža

Pakistanko Asio Bibi, ki je že osmo leto v zaporu, kjer je na osnovi zakona o bogokletju krivo obsojena na smrtno kazen, je za veliki četrtek lahko obiskal njen mož. V molitvi je Boga prosila za osvoboditev, hkrati pa tudi za svoje sovražnike in vse, ki so ji storili zlo.


Benedikt XVI. praznoval 90. rojstni dan

Zaslužni papež Benedikt XVI. je včeraj popoldne v krogu svojih domačih in bavarskih prijateljev praznoval 90. rojstni dan. Papež Frančišek je zaslužnemu papežu voščil že v petek, ko ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae.


Število katoličanov narašča, upada število duhovnikov

Število katoličanov še naprej narašča, je razvidno iz najnovejšega Cerkvenega statističnega letopisa, ki zajema podatke za leto 2015. V primerjavi z letom prej nas je približno en odstotek več - skoraj milijardo in 300 milijonov oziroma 17,7 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Nadaljuje pa se upadanje duhovniških poklicev in števila redovnic.


Vse najboljše, Benedikt XVI.!

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 90. rojstni dan. Rodil se je na veliko soboto 16. aprila 1927, v kraju Marktl ob reki Inn. Takoj zjutraj istega dne je bil krščen z blagoslovljeno vodo 'velike noči', katere obrede so takrat praznovali že dopoldne. Dejstvo, da je bilo njegovo življenje že od vsega začetka tako potopljeno v velikonočno skrivnost, ga je vedno napolnjevalo s hvaležnostjo, kajti to je bilo lahko zgolj znamenje blagoslova, je Joseph Ratzinger zapisal v svoji avtobiografiji. Tudi ob 90. rojstnem dnevu je izšlo več knjig o njem in njegovem delu. Z vsega sveta pa prihajajo voščila. Papež Frančišek ga je obiskal in mu voščil že v sredo.


Patriarh Bartolomej: Kristus je premagal naše vsakodnevne križe

Edino Gospod Jezus je smrt poteptal s smrtjo, edino on zmaguje nad vsakodnevnimi križi in pritoževanji ljudi. Tako zatrjuje ekumenski patriarh Bartolomej v svojem velikonočnem sporočilu. Oznanilo »Kristus je vstal!« nikoli ne zaide. Daje tolažbo, saj je Kristus prinašalec veselja, tisti, ki vsakega razveseljuje, je dejal po poročanju Radia Vatikan.


Papež Frančišek voščil Benediktu XVI. za veliko noč in za rojstni dan

V sredo, 12. aprila popoldne je papež Frančišek obiskal samostan Mater Ecclesiae, kjer je kakor vsako leto Benediktu XVI. voščil za veliko noč. Tokratni obisk pa je imel dvojen praznični značaj, saj je papež Frančišek zaslužnemu papežu čestital tudi za 90. rojstni dan.


Papeški pridigar: Križ ni proti svetu, ampak je za svet

Sveti oče je na veliki petek popoldne v baziliki sv. Petra vodil bogoslužje velikega petka, ko se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti. Obred se je začel s počastitvijo oltarja, papež je pred njim legel na obraz, vsi ostali pa so ga pospremili s tiho molitvijo. Sledilo je besedno bogoslužje; nato, po prošnjah, češčenje križa; in zatem še obhajilo.


Novejše novice | Starejše novice