Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 19:59

Britanci 8. junija verjetno na predčasne volitve, več podpore imajo konservativci

Britanska zastava
Foto © Wikipedia

Veliko Britanijo 8. junija najverjetneje čakajo predčasne splošne volitve. Premierka Theresa May, ki želi utrditi položaj svoje stranke, jih je napovedala v hitro sklicanem govoru pred svojim kabinetom na Downing Street 10 v Londonu. Kot je pojasnila, so v nacionalnem interesu. Parlament je prosila, naj o njihovem razpisu glasuje že jutri.

Mayeva je na čelo vlade v Londonu stopila po odločitvi Otoka za izstop iz Evropske unije. "Po referendumu lani poleti je Velika Britanija potrebovala zanesljivost, stabilnost in močno vodstvo. Odkar sem postala premierka, je vlada prav to tudi zagotavljala," je poudarila. Mayeva je do zdaj trdila, da predčasnih splošnih volitev ne bo, a si je, kot kaže, premislila. Kot je dodala, je pri tem nekoliko oklevala. "V tem ključnem trenutku za državo je tu, v Westminstru, nujna enotnost, a namesto tega imamo razdeljenost. Država počasi sestavlja, Westminster pa ne."

Razpis predčasnih splošnih volitev na Otoku mora podpreti dvotretjinska večina v parlamentu. Mayeva je pozvala opozicijske stranke, naj prispevajo glasove in tako pokažejo, da vladi ne nasprotujejo le zaradi nasprotovanja samega. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je potezo Mayeve pozdravil, vodja liberalnih demokratov Tim Farron se je ob tem na družbenem omrežju Twitter obrnil na volivce in zapisal, naj to izkoristijo kot priložnost za spremembo usmeritve države. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da konservativci Mayeve uživajo precej večjo podporo od laburistov, ki so največja opozicijska stranka.

Da napoved Mayeve v ničemer ne spreminja načrtov Evropske unije za pogajanja o izstopu Velike Britanije, je bil jasen tiskovni predstavnik predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska. Kot je Tusk sporočil pozneje, je bil današnji telefonski pogovor z njo uspešen. Na Evropski komisiji novice z Otoka niso želeli komentirati, kot so poudarili, so volitve stvar demokracije.


Ne spreglejte: