Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Politični analitik: Trumpova strategija je, da nima stika s papežem.

Svet | 19.04.2017, 07:00 Marta Jerebič

Vatikan zaenkrat še ni prejel prošnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa po srečanju s papežem Frančiškom. Trump se bo v Italiji mudil konec maja, ko bo na Siciliji potekal vrh G7. Analitiki zato že pišejo o razlogih, da se ne želi srečati s svetim očetom.

Bilo bi čudno, če bi ameriški predsednik obiskal Italijo, ne pa tudi papeža, čeprav ne bi bilo povsem prvič. Woodrow Wilson je bil prvi predsednik, ki je potoval v Evropo, januarja 1919 je bil na avdienci pri Benediktu XV. Od takrat so vsi predsedniki, z izjemo Roosvelta, vsaj ob enem od obiskov Italije prišli še v Vatikan. Trump in Frančišek sicer imata nekaj skupnih tem pogovora, pri katerih se strinjata, na primer področje zaščite življenja, pa tudi kar nekaj tem, kjer ni videti, da bosta kdaj dosegla skupno stališče, na primer pri migracijski politiki in gradnji zidu na ameriško mehiški meji, kar je papež že označil za nekrščansko.

»Menim, da je Trumpova strategija, ko gre za papeža, ta, da z njim nima stikov. Da ga ne jezi. In da sprejema politične odločitve, za katere meni, da bi jih odobravala večina katoličanov,« je za televizijsko agencijo Romereports dejal strokovnjak za politične vede in mednarodne odnose na John Cabot University v Rimu, dr. Michael D. Driessen.

Če se Trump ne bo srečal s papežem, to gotovo ne bo ostalo neopaženo, glede na to, da se je papež Frančišek doslej srečal že s številnimi političnimi in verskimi voditelji z vsega sveta.

»Trump je nepredvidljiv predsednik, njegova politika je nepredvidljiva, prav takšen pa je tudi papež. Tako bi papež lahko naredil nekaj nepredvidljivega, kar bi povzročilo nepredvidljiv odgovor pri Trumpu.«

Kakorkoli, Vatikan še vedno čaka, ali se bo Trump v zadnji minuti pridružil dolgemu seznamu ameriških voditeljev, ki so se osebno srečali z voditeljem Katoliške Cerkve.

 

 

 

 

 

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...