Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:56

Benedikt XVI. praznoval 90. rojstni dan

Zaslužni papež Benedikt XVI. s prijatelji
Foto © Radio Vatikan

Zaslužni papež Benedikt XVI. je včeraj popoldne v krogu svojih domačih in bavarskih prijateljev praznoval 90. rojstni dan. Papež Frančišek je zaslužnemu papežu voščil že v petek, ko ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae.

Kardinal Schoenborn: Benedikt XVI. ni odstopil zaradi zunanjih pritiskov

Dunajski kardinal Christoph Schoenborn, tudi Ratzingerjev učenec, je za TV2000 zavrnil medijska ugibanja, da naj bi Benedikt XVI. odstopil zaradi pritiskov mednarodnih lobijev in pritiskov iz kurije. "Ratzinger je svoboden človek, tudi v svojih odločitvah", je zatrdil in dodal, da je omenjena odločitev za odstop dozorela v molitvi. "Mogoče se je s kom posvetoval, gotovo pa ni odstopil zaradi zunanjih pritiskov", je še prepričan dujaski kardinal.

Ob 90. rojstnem dnevu papeža Benedikta XVI. je izšlo več knjig. Ena izmed njih ima naslov: Cooperatores Veritatis. Zapisi v čast zaslužnemu papežu Benediktu XVI. za njegov 90. rojstni dan. Gre za delo, ki ga je skupaj s Pierlucom Azzarom uredil p. Federico Lombardi, predsednik fundacije Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. Izšlo je pri Vatikanski založbi. Delo vsebuje prispevke trinajstih avtorjev, ki so od leta 2011 do danes prejeli Ratzingerjevo nagrado. Cooperatores Veritatis, naslov knjige, povzema škofovsko geslo kasnejšega papeža Benedikta XVI.: Sodelavci resnice.

Sodelavci resnice

To geslo, kot pravi p. Lombardi, zelo dobro izraža identiteto njegovega prizadevanja kot teologa in kot služabnika teologije Cerkve. Nakazuje pogled na lastno služenje, ki je daleč od postavljanja samega sebe na prvo mesto. Nasprotno, v središču je služenje resnici, Resnici, ki je utelešena v Jezusu Kristusu. To je Logos, ki nas razsvetljuje, da bi imeli takšen pogled na svet, življenje in pravo pot, da bi dosegli zveličanje. Isto geslo pa se dobro prilega tudi vsem, ki si sledeč Ratzingerjevemu zgledu v življenju, teološkem raziskovanju in študiju, želijo prizadevati za služenje resnici v Cerkvi in za dobro človeštva.

Srečati ga je zelo lepo in vedno obogati

P. Lombardi je imel v zadnjem času nekajkrat priložnost srečati se z Benediktom XVI. Pravi, da ima navkljub devetdesetim letom bistroumnost in jasnost spomina ter da je njegov dialog z obiskovalci občudovanja vreden. Srečati ga, poslušati in se pogovarjati z njim je zelo lepo, prijetno in vedno obogati. Telesne moči so seveda takšne, kot jih ima devetdesetletnik. Krhkost se s starostjo povečuje. Pa vendar je oseba povsem sposobna opravljati katerokoli dejavnost, ko živi v odmaknjenosti in se posveča molitvi ter premišljevanju.

Gre za obdobje življenja v večji zbranosti in tudi dialogu z drugimi. Le-ta, četudi ima sedaj bolj zaupno obliko, je vedno osredotočen na bistvene življenjske teme, na smisel življenja in zgodovine. Jasno je namreč – dodaja p. Lombardi – da se odvija v ozračju priprave na srečanje z Gospodom.

Devetdeset let življenja: Velika doslednost

Ob 90. rojstnem dnevu zaslužnega papeža je izšlo več novih publikacij in naklonjenost do njega se je izrazila na razne načine. Zdi se, da so po njegovi odpovedi mnogi začeli na novo razumevati njegov pontifikat in tisto, za kar je želel pričevati. Po Lombardijevih besedah je v življenju Benedikta XVI. moč videti veliko doslednost ter linearnost. In sicer v posvečanju služenju Cerkvi in Božjemu ljudstvu v različnih vlogah, a vedno z isto držo iskanja resnice in v veri, pa tudi v dialogu z današnjo kulturo in svetom okoli nas.

Lombardijevo voščilo Benediktu XVI.: Da bi lahko ta čas živel v popolni vedrini

P. Federico Lombardi, ki je bil eden najtesnejših sodelavcev Benedikta XVI. in je danes predsednik fundacije Joseph Ratzinger – Benedikt XVI., zaključuje z voščilom: »Da bi lahko ta čas živel v popolni vedrini, z vsemi sadovi in radostjo povezanosti z Bogom, ki si jih nekdo lahko želi, in da bi to sporočilo radosti in miru v pripravi na srečanje z Bogom skupnost Cerkve doumela kakor bogastvo.« Pa tudi, da bi skupnost občutila rodovitnost njegove pozornosti in molitve za svojega naslednika ter za vse, ki še naprej hodimo, da bi njegovo navzočnost doživljali kakor duhovno služenje.


Ne spreglejte: