Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Število katoličanov narašča, upada število duhovnikov

Cerkev po svetu | 17.04.2017, 07:01 Marta Jerebič

Število katoličanov še naprej narašča, je razvidno iz najnovejšega Cerkvenega statističnega letopisa, ki zajema podatke za leto 2015. V primerjavi z letom prej nas je približno en odstotek več - skoraj milijardo in 300 milijonov oziroma 17,7 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Nadaljuje pa se upadanje duhovniških poklicev in števila redovnic.

Največ katoličanov živi v Braziliji, Mehiki, na Filipinih, v ZDA, Italiji, Franciji, Kolumbiji, Španiji, Demokratični republiki Kongo in Argentini. V teh desetih državah živi kar 56 % vseh katoličanov na svetu.

V obdobju med letoma 2010 in 2015 se je delež katoličanov povečal za 7,4 odstotka, od tega največ v Afriki – za skoraj 20 odstotkov, kar je tudi več, kot je rast svetovnega prebivalstva. V Evropi, v obeh Amerikah ter v Aziji je rast oziroma upad katoličanov sovpadala z rastjo oziroma upadom celotnega prebivalstva.

Na svetu tako živi 1.285 milijonov katoličanov, od tega jih v Evropi živi 22,2 %, v Severni in Južni Ameriki 49 %, 17,3 % v Afriki, 11 % v Aziji, manj kot odstotek pa v Oceanskih državah.

Število duhovnikov je močno upadlo zlasti v Evropi, ki v primerjavi z letom 2014 beleži

2.500 duhovnikov manj. To ima posledice tudi za vernike – v letu 2010 je na vsakega duhovnika tako prišlo 2.900 vernikov, leta 2015 pa se je ta številka povzpela že na 3.100, kar najbolj občutijo v Ameriki, kjer je situacija najbolj kritična, saj na vsakega duhovnika pride več kot 5.000 vernikov. V Evropi imamo kljub upadu duhovnikov še vedno najboljše razmerje med številom duhovnikov ter vernih laikov, saj na vsakega duhovnika pride približno 1.600 vernikov.

Iz cerkvene statistike pa je razvidno, da je Afrika zemljepisno območje z največjim potencialom«, za njo je Azija. Obe celini skupaj imata več kot polovico izmed vseh semeniščnikov po vsem svetu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...