Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 06:58

Vse najboljše, Benedikt XVI.!

Benedikt XVI.
Foto © CTV/OSSROM

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 90. rojstni dan. Rodil se je na veliko soboto 16. aprila 1927, v kraju Marktl ob reki Inn. Takoj zjutraj istega dne je bil krščen z blagoslovljeno vodo 'velike noči', katere obrede so takrat praznovali že dopoldne. Dejstvo, da je bilo njegovo življenje že od vsega začetka tako potopljeno v velikonočno skrivnost, ga je vedno napolnjevalo s hvaležnostjo, kajti to je bilo lahko zgolj znamenje blagoslova, je Joseph Ratzinger zapisal v svoji avtobiografiji. Tudi ob 90. rojstnem dnevu je izšlo več knjig o njem in njegovem delu. Z vsega sveta pa prihajajo voščila. Papež Frančišek ga je obiskal in mu voščil že v sredo.

Predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore, se je Benediktu XVI. v imenu Cerkve na Slovenskem zahvalil za zgled služenja Vesoljni Cerkvi in za njegov bogat teološki opus. Izrazil mu je molitveno bližino slovenskih vernikov ter mu zaželel blagoslovljene velikonočne praznike.

Dr. Anton Štrukelj spominja, da imamo v slovenskem prevodu kar 33 knjig in 123 spisov Josepha Ratzingerja – papeža Benedikta XVI. »Iz vseh njegovih teoloških spisov je mogoče povzeti dve osnovni misli, ki sta življenjsko vodilo zaslužnega papeža Benedikta XVI. Prvo je prepričanje, da služimo Kristusovi Cerkvi, ne svoji, in drugo, da smo sodelavci za resnico.«

Po besedah župnika in dekana v Štandrežu, Karla Bolčine, je Benedikt XVI. izražal,« da je mogoče verovati, da vera ni nekaj nerazumljivega, da je vera v človeku samem. Vsak človek, ki se nekoliko vase poglobi, lahko odkrije Gospoda. To se mi zdi najlepši del, lepota teološkega nauka.«

Dr. Aleš Maver upokojenega papeža Benedikta XVI. vidi »v prvi vrsti kot zgled pristne človeške preprostosti, ki se ne izčrpava v zunanjih dejanjih in lovu na rekorde, marveč je drža srca.«

S. Brigita Zelič je Bogu hvaležna, da v teh nemirnih časih za krmilo svoje Cerkve postavlja same resnične svetnike. »Tudi Benedikta XVI. doživljam kot enega od njih. Naj se luč njegovega svetlega zgleda še dolgo izza vatikanskega obzidja razliva po vsem svetu.«

Čestitkam zaslužnemu papežu Benediktu ob njegovem 90. rojstnem dnevu se pridružujemo tudi na Radiu Ognjišče in mu želimo obilo Božjega blagoslova.

Simpozij o Benediktu XVI.

Simpozij je  31. marca in 1. aprila potekal v cistercijanskem samostanu Heiligenkreuz pri Dunaju. Med udeleženci je bil tudi teolog dr. Anton Štrukelj, ki je za naš radio povzel ključne poudarke srečanja:

Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov kardinal Kurt Koch je Ratzingerjevo teologijo označil za »simfonijo ljubezni in resnice v svobodi«. Bil sem povabljen k sodelovanju. V svojem predavanju z naslovom »Lepota in svetost v teologiji« sem na kratko orisal teološki opus papeža Benedikta XVI. s slovenskega zornega kota. V naš jezik je prevedenih 33 papeževih knjig in 123 spisov. Zaslužni papež Benedikt XVI. je pred kratkim napisal votum o božjem služabniku prof. dr. Antonu Strletu: »Iz srca se veselim, da se je začel postopek za beatifikacijo božjega služabnika prof. dr. Antona Strleta in upam, da bo kmalu prišel do cilja. Prav v sedanjem položaju, ko teologija včasih bolj vodi proč od vere kakor vanjo, je zlasti pomembno, da celotnemu krščanstvu prikažemo odlične osebnosti teologov, v katerih je izpolnjeno dejansko bistvo teologije« (Vatikan, 6. 3. 2017).

Cistercijani v Heligenkreuzu vodijo visoko filozofsko in teološko šolo Benedikta XVI., kjer študira tristo slušateljev, od tega sto cistercijanskih bogoslovcev, tudi en Slovenec. Oba praznična dneva kakor seveda vsak njihov dan sestavljajo skrbno pripravljena bogoslužja, molitev, sveta tihota in resno delo.

Rad bi omenil, da so tudi naši cistercijani v Stični močno povezani s papežem Benediktom XVI. Zaslužni stiški opat dr. Anton Nadrah je svojo najnovejšo knjigo o Evharistiji posvetil zaslužnemu papežu Benediktu XVI. za 90. rojstni dan. Opat Nadrah pa je svoj 80. rojstni dan obhajal 10. aprila, se pravi nekaj dni pred papeževo 90. letnico. Ob tej priložnosti je izšel Jubilejni zbornik, v katerem je kar 30 lepih besedil Nadrahovih prijateljev in sodelavcev. Na prvem mestu je slovenski prevod sijajnega nagovora, ki ga je imel pp. Benedikt ob svojem obisku v cistercijanski opatiji Heiligenkreuz z naslovom: Vaše prvo služenje za ta svet mora biti vaša molitev in obhajanje bogoslužja. Mišljenje vsakega duhovnika, vsakega Bogu posvečenega človeka mora biti, da »ničemur ne daje prednosti pred bogoslužjem«. Lepota takega mišljenja se bo izražala v lepoti liturgije. Tako bo tam, kjer skupaj pojemo, slavimo, poveličujemo in častimo Boga, navzoč delček nebes na zemlji. Tako pp. Benedikt.

Naj bodo te njegove misli navdih in povabilo tudi za nas vse, da bo bomo spoštljivo obhajali svete skrivnosti Kristusove smrti in vstajenja.

 


Ne spreglejte: