Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 01:33

V Kolumbiji razglasili konec pol stoletja dolgega spora z uporniki Farc

V Kolumbiji je predsednik države Juan Manuel Santos razglasil konec več kot 50-letnega spora z uporniki Farc, potem ko so ti Združenim narodom v uničenje izročili še zadnje orožje. Kot je poudaril Santos, se je s tem začelo novo obdobje v življenju naroda.


Skrajna skupina Islamska država predstavlja eno največjih groženj verskim svoboščinam

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo letno poročilo o položaju verskih svoboščin po svetu. Ob tem je skrajno skupino Islamska država izpostavilo kot eno največjih groženj tem svoboščinam. Poročilo omenja tudi Slovenijo za katero priznava, da so zadeve urejene. Omenili so le grafite na ljubljanski stolnici in incident na prostoru, kje se gradi mošeja.


Rusija obisk kardinala Parolina v Moskvi označuje za zelo pomembnega.

Obisk vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, v Moskvi bo zelo pomemben, je za spletni portal Vatican Insider dejal ruski veleposlanik pri Svetem sedežu. Kardinal Parolin v Rusijo odhaja v nedeljo, med drugim pa se bo tam srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se bo pogovarjal o Ukrajini in Siriji.


Veliki šmaren v Iraku in Siriji

Verniki v Iraku in Siriji so se kljub strahu pred Islamsko državo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja množično zbrali po cerkvah.


Papež: Marija nam prinaša veselje Jezusa Kristusa

Na današnji praznik vnebovzetja blažene Device Marije je papež Frančišek z okna apostolske palače molil opoldansko molitev Angelovo češčenje. Vernikom, ki so napolnili Trg svetega Petra, je spregovoril o Mariji, ki tudi danes v naše domove prinaša veselje, prinaša nam posebno milost – Jezusa Kristusa.


Blaženi Oskar Romero – slovesnosti ob 100. obletnici rojstva

V Salvadorju se danes spominjajo 100. obletnice rojstva blaženega škofa Oskarja Romêra. Osrednji dogodek bo sveta maša v katedrali San Salvadorju, ki jo bo daroval papežev odposlanec kardinal Ricardo Ezzatti iz Santjaga v Čilu. Postulator za njegovo kanonizacijo je ob jubileju omenil, da bi bil lahko blaženi oskar Romero že prihodnje leto prištet med svetnike.


Katoličani z otoka Guam združeni v molitvi za mir

Na večinsko katoliškem otoku Guam sredi Tihega oceana, so pri včerajšnjih nedeljskih mašah molili za mir. Ob grožnji Severne Koreje, da bo napadla ta ameriški otok, niso prestrašeni, so pa zaskrbljeni. Oblasti na otoku jim zagotavljajo, da jim vojska zagotavlja varnost. Medtem o zaostritvi odnosov med Severno Korejo in ZDA razpravlja tudi politični in varnostni odbor EU.


Kuhar: Potrošniki moramo odpreti oči in opozarjati na dvojno kakovost hrane

Evropska komisija bo jeseni zaradi problema dvojne kakovosti hrane objavila smernice za lažje uveljavljanje pravil, ki prepovedujejo zavajanje potrošnikov. Njen predsednik Jean-Claude Juncker ob tem ne izključuje nove zakonodaje. Nanj se je namreč v zvezi s tem obrnila višegrajska četverica. Na zadnjem srečanju pristojnih ministrov Evropske unije je izsledke raziskave trga, ki so jo opravile nekatere ustanove v Sloveniji, predstavil naš minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je za rubriko Evropska unija v živo na Radiu Ognjišče opozoril, da analize pri nas niso odkrile celotnega fenomena, a nakazale so, da bo dela še veliko.


Ameriški škofje po izbruhu nasilja v Charlottesvillu pozvali k miru

Med shodom skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je prišlo do spopadov med udeleženci tega shoda in protestniki proti njim, medtem pa je 20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico. Ena ženska je umrla, več deset ljudi je poškodovanih, od tega več huje. Le nekaj trenutkov pred tem je guverner Virginije Terry McAuliffe razglasil izredne razmere v državi zaradi izgredov.


Zdravniki brez meja ustavili operacijo reševanja migrantov v Sredozemlju

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je zaenkrat ustavila akcijo iskanja in reševanja migrantov v Sredozemskem morju. Kot razlog so navedli grožnje libijske obalne straže, uperjene proti ladjam humanitarnih organizacij, ki bi se zadrževale v vodah pred libijsko obalo.


Novejše novice | Starejše novice