Ljubljana, petek, 26. maj 2017, 04:02

V Venezueli po škofijah molili za mir v državi

V Braziliji je vse bolj nemirno. Ker so se včerajšnji protivladni protesti v prestolnici sprevrgli v nasilje, je predsednik na ulice poslal vojsko. Napeto ostaja tudi v Venezueli, kjer se prebivalci že dolgo soočajo s pomanjkanjem najosnovnejših dobrin - hrane, zdravil, mila in celo toaletnega papirja. Demonstracije proti trenutni oblasti so zahtevale tudi življenja. Verniki so ob nedavnem dnevu za mir v tej državi Boga prosili tudi za rešitev gospodarske, družbene in politične krize, za končanje zatiranja ljudi, za spoštovanje človekovih pravic ter za uveljavitev demokratičnih vrednot in sprave.


V Marawiju na Filipinih ostaja napeto, škofje vabijo ljudi, naj se oklenejo vere

V Marawiju na jugu Filipinov spopadi med varnostnimi silami in islamisti niso ponehali. Zahtevali so tudi življenja. Zaradi strahu pred hujšimi izgredi je več tisoč ljudi na begu. Kaj je z verniki, ki so jih skrajneži ugrabili na predvečer praznika Marije Pomagaj in jih iz mestne katedrale odpeljali na neznano lokacijo, ni jasno. Predsednik Filipinske škofovske konference je prepričan, da njihovo zajetje pomeni kršitev civilizacijskih norm. Marawijski škof je pozval ljudi, naj ohranijo upanje. Na nasilje se je odzval tudi manilski nadškof.


Trump mora biti zadovoljen z obiskom pri papežu. Vsi svetovni mediji pišejo o potici.

Ameriški predsednik Donald Trump mora biti zadovoljen z izidom srečanja pri papežu, meni urednik ameriškega katoliškega spletnega portala Crux. Čeprav polurno srečanje ne more magično rešiti vseh ključnih točk v odnosih med Vatikanom pod papežem Frančiškom in Belo Hišo pod Trumpom, se vseeno zdi, da je Trump od srečanja povlekel več, kot bi lahko pričakoval, vključno z vatikansko izjavo za javnost, ki je izpostavila področja, na katerih sta oba na isti strani. Tudi pogovor med papežem in Melanio je zelo odmeval v ameriškem tisku, zlasti o dilemi med potico in pico. To je bila med drugim tudi tema pogovora med ameriško prvo damo in kardinalom Francem Rodetom.


Dan Afrike in Karitas

Ob današnjem svetovnem dnevu Afrike želi Slovenska Karitas spomniti na prizadevanja naših misijonarjev, ki pomagajo izvajati dobrodelne in razvojne projekte na črni celini. Na Karitas poudarjajo, da so pred dobrim mesecem v enem od misijonskih krajev v Burundiju odprli šolo za skoraj 900 otrok. Sredstva za projekt so črpali tako iz darov v akciji »Za srce Afrike« kot iz razpisa Ministrstva RS za zunanje zadeve.


Na jugu Filipinov vojno stanje, skrajneži v Marawiju zajeli vernike

Na jugu Filipinov vlada vojno stanje. Predsednik Rodrigo Duterte ga je razglasil, potem ko so se varnostne sile v Marawiju spopadle z oboroženo skupino, ki je prisegla zvestobo Islamski državi. Izvedle so racijo proti njenemu voditelju, več kot 100 njenih pripadnikov se je odzvalo s požiganjem stavb. Vdrli so tudi v katedralo svete Marije in tam zajeli približno 15 talcev, med njimi duhovnika, redovnice in laike, ki so se zbrali pri molitvi ob sklepu devetdnevnice pred praznikom Marije Pomagaj.


Kardinal Franc Rode se je sestal s prvo damo ZDA

Kardinal Franc Rode, veleposlanik Tomaž Kunstelj in kardinalov tajnik Matej Pavlič so se danes po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan srečali z Melanijo Trump, ženo ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Vili Taverna, rezidenci ameriškega veleposlanika pri Italiji, potem ko se je vrnila z obiska bolnice Bambino Gesù.


Po napadu v Manchestru na Otoku razglasili najvišjo stopnjo ogroženosti

V Veliki Britaniji nadaljujejo preiskavo terorističnega napada v Manchestru. Čeprav ga je 22-letni Salman Abedi libijskega rodu izvedel sam, policija preverja možnost, ali je pri pripravi sodelovala širša skupina. Potem ko je že včeraj prijela 23-letnega moškega, je danes aretirala še tri ljudi, med njimi naj bi bil samomorilčev brat. Na Otoku so tudi dvignili stopnjo ogroženosti na najvišjo, na dan prihajajo podatki o žrtvah krvavega dejanja. Spominu nanje se je sinoči poklonila množica ljudi.


Kardinal Bassetti novi predsednik italijanske škofovske konference

Novi predsednik italijanske škofovske konference je nadškof Perguie, kardinal Gualtiero Bassetti. Na to mesto ga je imenoval papež, potem ko je med italijanskimi škofi dobil največ glasov. Kardinal Bassetti je sicer že dopolnil 75 let, kar je upokojitvena starost, vendar mu je papež nedavno podaljšal vodenje omenjene nadškofije še za 5 let. To pomeni, da bo lahko lahko novo funkcijo opravljal celoten mandat.


Jezus ob srečanju z nami začenja terapijo upanja

Papež Frančišek je pri splošni avdienci razlagal evangeljski odlomek, ki opisuje pot dveh učencev v Emmavs. Ta pot je podobna mnogim v našem življenju, ko hodimo žalostni, premagani, s sklonjeno glavo. Jezus se nam približa, a ga nismo sposobni prepoznati. Vendar pa Jezus prav v tistem trenutku srečanja začenja svojo terapijo upanja, je poudaril papež.


Maver: Trump ponuja »cukerčke« za vtis sprememb

Ameriški predsednik Trump nadaljuje svojo prvo turnejo v tujini, s katero si prizadeva oživiti zastala bližnjevzhodna mirovna prizadevanja.


Novejše novice | Starejše novice