Ljubljana, četrtek, 23. november 2017, 23:13

V Vatikanu nocoj molitev za mir v Južnem Sudanu in Kongu

Papež bo nocoj v vatikanski baziliki vodil molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Demokratični republiki Kongo. V ZDA pa danes praznujejo zahvalni dan. Tamkajšnji škofje bodo posebno pozornost posvetili izključenim iz družbe in sicer ubogim, bolnim, zasvojencem, brezposelnim, še posebej pa mladim beguncem in migrantom.


Ratku Mladiću dosmrtna kazen; družine žrtev Srebernice z mešanimi občutki

Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić je obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Haaško sodišče ga je spoznalo za krivega genocida v Srebrenici ter vojnih zločinov.


V Fatimi več kot 500 predstavnikov iz vsega sveta razpravlja o vlogi verskega turizma

V Fatimi, ki se letos nahaja v jubilejnem letu, se je danes v organizaciji Svetovne turistične organizacije in portugalskega ministrstva za gospodarstvo začel dvodnevni mednarodni kongres o verskem turizmu in romanjih. Na kongresu, ki se ga udeležuje več kot 500 predstavnikov, med njimi številni ministri, vodilni turistični delavci in gospodarstveniki so tudi predstavniki iz Slovenije. Tako se kongresa udeležujejo predstavniki narodnega svetišča Marije Pomagaj iz Brezij, med njimi je rektor svetišča p. Robert Bahčič in direktorica romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt.


Vatikan sprožil novo preiskavo o spolnih zlorabah v malem semenišču

Vatikan je po objavi knjige italijanskega novinarja Gianluigija Nuzzija, ki razkriva spolne zlorabe med sovrstniki v vatikanskem malem semenišču sv. Pija X, sporočil, da je sprožil novo preiskavo, s katero želi »v celoti osvetliti tamkajšnje dogodke«, do katerih naj bi prišlo pred desetimi leti.


Mugabe spoznal, da je odhod s prestola neizbežen

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je po 37 letih na oblasti danes v pismu podal svoj odstop. Za ta korak se je odločil medtem, ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi. V pismu, ki so ga prebrali na izredni seji parlamenta, zapisal Mugabe."Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom zimbabvejske ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom." Dodal je še, da se je za odstop odločil prostovoljno. S tem želi zagotoviti miren prenos oblasti. V parlamentu so njegov odstop pozdravili. Vodja opozicije pa je opozoril, da so "odstranili tirana, ne pa tiranije".


Zimbabve: Cerkveni voditelji za sedanje stanje krivijo tudi Cerkev

Medtem ko Zimbabve čaka, da bo prišlo do odstavitve 93-letnega predsednika države Roberta Mugabeja, tudi katoliški voditelji menijo, da bo to dobro za državo.


Nemčija v politični krizi

V Nemčiji so ponoči propadli uvodni pogovori o sestavi vladajoče koalicije med sestrskima krščansko demokratskima strankama, liberalci in Zelenimi. Nemška kanclerka in mandatarka Angela Merkel se je v zvezi s tem sestala s predsednikom države, prav tako pa so potekali pogovori znotraj strank. Nemčijo zdaj najverjetneje čaka manjšinska vlada ali predčasne volitve.


Papež voznikom: Previdno na cesti!

Pred opoldansko molitvijo se je papež v kratkem nagovoru navezal na današnji evangeljski odlomek o talentih. Poudaril je, da nas ne sme ohromiti strah, ki bi nam preprečil, da bi te talente unovčili, ampak moramo zaupati.


Nov blaženi iz vrst kapucinov

Bratje kapucini so včeraj dobili novega blaženega. V ZDA je bil namreč za blaženega razglašen Frančišek Solano Kasey.


Zdravstvo v Siriji tik pred kolapsom

V eksploziji avtomobila bombe, ki jo je na vzhodu Sirije podtaknila skrajna skupina Islamska država, je življenje izgubilo najmanj 26 ljudi. Šlo je večinoma za begunce. Med smrtnimi žrtvami napada je 12 otrok, ranjenih pa je bilo več deset ljudi.


Novejše novice | Starejše novice