Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:40

Severna Koreja ustavila vse jedrske poskuse, odzivi iz tujine pozitivni

Severna Koreja je ustavila vse jedrske preizkuse in ne bo več izstreljevala raket srednjega in dolgega dosega ter medcelinskih balističnih raket. Kot so pojasnili v Pjongjangu, je država z razvojem jedrskega orožja dosegla svoj cilj, zdaj se želi osredotočiti na gospodarski razvoj in normalizacijo odnosov z ostalimi državami. Novico so pozdravili Južna Koreja, Kitajska, Rusija, ZDA, Evropska unija in Združeni narodi. Japonska je zadržana, sporočila je, da bo pozorno spremljala razvoj dogodkov.


Preiskovalci v Dumi le vzeli vzorce po domnevnem kemičnem napadu

Skupina preiskovalcev Organizacije za prepoved kemičnega orožja je v Dumi v Siriji le začela preiskavo nedavnega domnevnega napada s kemičnim orožjem. Vzela je vzorce, ki jih bo analizirala v laboratoriju na Nizozemskem. Ocenila bo razmere in razmislila o prihodnjih korakih. Ne izključuje še enega obiska v Dumi.


AVDIO: Kolumbija: Farcov politik za 10 ton mamil hotel prodati v Mehiko

V Kolumbiji bodo konec maja predsedniške volitve. Kampanja je že v polnem teku, vse glasnejši pa postajajo kritiki mirovnega sporazuma med vlado in nekdanjo gverilsko skupino FARC. Kot nam je povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter, je prišlo do več odmevnejših razkritij o pripadnikih FARC-a.


Vodja bolnišnice Bambino Gesu: »Papež mi je naročil, naj naredim vse za Alfieja«

Papež je vodji vatikanske bolnišnice Bambino Gesu prek državnega tajništva naročil, naj naredi vse, da britanskega dečka Alfieja Evansa premestijo v Bambino Gesu. Mariella Enoc je za Vatican News poudarila, da bi stroške krila bolnišnica in dodala, da otroka v tem trenutku ne bi zdravili, saj nima diagnoze, kar pa po njihovem konceptu pomeni, da bi zanj skrbeli do naravnega konca.


Božično drevo iz Furlanije – Julijske krajine

Vatikan je že objavil, da bo letošnje božično drevo, ki bo krasilo trg sv. Petra v Vatikanu, prišlo iz Furlanije - Julijske krajine. Smreko bo darovala italijanska pokrajina Pordenone, ki praznuje 50. obletnico svoje ustanovitve.


Alfiejev oče pri papežu

Papež Frančišek je zjutraj v Domu sv. Marte sprejel Thomasa Evansa, očeta malega Alfieja. Svetemu očetu je izrazil zaskrbljenost, da Velika Britanija poskuša uzakoniti evtanazijo in da se mnogi otroci soočajo s podobno situacijo kot njegov sin. Papež bi tako s pomočjo Alfieju posredno pomagal tudi drugim otrokom, posebej težko bolnim. Frančišek pa mu je rekel, da ga občuduje, s kakšnim pogumom in pri komaj 21-letih brani življenje svojega sina. Ob sklepu splošne avdience pa je znova odločno poudaril, da je Bog edini gospodar življenja in sicer od začetka do naravnega konca.


Preiskovalci naj bi prizorišče domnevnega kemičnega napada v Siriji obiskali jutri

Zadnje dogajanje v Siriji še ni prineslo konkretnih odgovorov, kako naprej. Skupina mednarodnih preiskovalcev bo šele jutri lahko obiskala Dumo, ki naj bi bila pred desetimi dnevi tarča napada z bojnim strupom. Na izrednem zasedanju Organizacije za prepoved kemičnega orožja je ZDA opozorila, da bi Rusija utegnila poseči v dokaze, kar je zanikal njen zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je znano, so ZDA, Francija in Velika Britanija prav zaradi incidenta v Dumi konec tedna raketirale cilje v Siriji, s čimer so želele opozoriti režim Bašarja Al Asada, da tega ne bodo tolerirale. Odzivi na dogajanje se še kar vrstijo.


Kristjani v Pakistanu po zadnjih napadih od oblasti zahtevajo ustrezno ukrepanje

Manjšinsko krščansko skupnost v Pakistanu je prizadel nov napad. Potem ko so bili v krvavem incidentu na velikonočni ponedeljek v Quetti blizu meje z Afganistanom ubiti štirje člani katoliške družine, je slaba dva tedna pozneje prišlo do streljanja pred cerkvijo v eni od tamkajšnjih krščanskih sosesk. Umrla sta moška - katoličan in protestant. Še osem ljudi je ranjenih.


Alfie: Znova NE premestitvi v Italijo

Britansko prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo staršev 23-mesečnega Alfieja Evansa, da bi ga iz bolnišnice v Liverpoolu prepeljala v vatikansko pediatrično bolnišnico Bambino Gesu. Sodniki menijo, da je Alfija, ki trpi za neznano neurodegenerativno boleznijo, nesmiselno ohranjati pri življenju. Starša se bosta sedaj obrnila neposredno na vrhovno sodišče, ki je sicer enkrat že dalo negativno mnenje. Zadnja možnost je Evropsko sodišče za človekove pravice.


V Siriji iščejo dokaze o kemičnem napadu, povezava za politično rešitev

Sirija ostaja v središču pozornosti svetovne javnosti. Organizacija za prepoved kemičnega orožja v Haagu za zaprtimi vrati gosti krizne pogovore o domnevnem kemičnem napadu v nemirni državi. Do njega naj bi prišlo v Dumi slab teden po veliki noči, umrlo naj bi 40 ljudi. Dogodek želi na terenu preiskati posebna ekipa strokovnjakov, a naj bi se soočala s težavami. Da se v njeno delo ne bo vmešavala, je sporočila Rusija. Znova je tudi obsodila ZDA, Francijo in Veliko Britanijo, ki so konec tedna raketirale cilje v Siriji, saj odgovornost za domnevni kemični napad v Dumi pripisujejo režimu Bašarja Al Asada. Pogajanja o novi resoluciji za državo, ki se nikakor ne izvije iz vojne, naj bi medtem začel Varnostni svet Združenih narodov. Tamkajšnje razmere so bile tudi na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije.


Novejše novice | Starejše novice