Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 02:48

Maver in Štuhec po volitvah v Nemčiji opozarjata na slab rezultat Merklove

Volitve v Nemčiji niso postregle s tako prepričljivo zmago Angele Merkel. Moralni teolog dr. Ivan Štuhec in publicist dr. Aleš Maver sta v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila, da bo morala unija CDU CSU dobro premisliti nadaljnje korake.


AUDIO: V Nemčiji slavila krščanska unija, socialdemokrati nakazali odhod v opozicijo

V Nemčiji se zmage na parlamentarnih volitvah veseli krščanska unija kanclerke Angele Merkel. Po rezultatih vzporednih volitev ji na drugem mestu sledijo socialdemokrati Martina Schulza, na tretjega se je uvrstila skrajna Alternativa za Nemčijo. V bundestag so se prebili še liberalci, Levica in Zeleni. Zdaj so se v državi začela ugibanja o tem, kakšna bi utegnila biti koalicija. Za komentar na izid volitev smo poklicali publicista Aleša Mavra in moralnega teologa Ivana Štuheca.


Na parlamentarnih volitvah v Nemčiji se obeta kar visoka udeležba

V Nemčiji izbirajo novo sestavo zveznega parlamenta. Voli lahko 61 milijonov in pol upravičencev. Zmaga se že četrtič nasmiha krščanski uniji Angele Merkel, medtem ko se bodo morali socialdemokrati Martina Schulza najverjetneje sprijazniti z enim najslabših rezultatov v zgodovini. Zanimiv bo predvsem boj za tretje mesto, ki bi lahko pripadlo skrajni Alternativi za Nemčijo.


Mehiko je znova streslo, o žrtvah za zdaj ni poročil

Mehiko je znova streslo. Tokrat je bilo žarišče potresa z magnitudo 6,1 na jugu države, od tam poročajo o gmotni škodi, saj naj bi se zrušilo več zgradb in mostov. Žrtev naj k sreči ne bi bilo. Medtem narašča število umrlih po torkovem potresu z magnitudo 7,1 - zahteval naj bi približno 300 življenj. Reševalci še pregledujejo ruševine in iščejo preživele, pri tem jim pomagajo tuje službe, saj je časa vse manj.


Papež z direktorji za migracije in varovanci Ustanove svete Lucije

Papež Frančišek je pred tem koncem tedna nagovoril narodne direktorje za migracije - v Rimu so se udeležili srečanja, ki ga je pripravil Svet evropskih škofovskih konferenc. Sveti oče je prav tako presenetil osebje in varovance Ustanove svete Lucije. Njegov obisk tega znanega rehabilitacijskega središča v večnem mestu je sodil v tako imenovane petke usmiljenja.


Merklova v nedeljo skoraj zanesljivo po četrti kanclerski mandat

Nekaj ur pred volitvami je bitka za glasove v Nemčiji v polnem zamahu. Skoraj nobenega dvoma ni, da bo zmaga še četrtič zapored pripadla Angeli Merkel, čeprav je še lani kazalo drugače. Vprašanje pa je, s kom bo unija CDU in CSU oblikovala koalicijo. Boj za preostanek glasov je odprt, veliko volivcev pa še neodločenih. Za komentar smo vprašali teologa Ivana Štuheca, ki je volilno tekmo do nedavnega spremljal v Nemčiji.


V Mehiki žalujejo za žrtvami uničujočega potresa

V Mehiki nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po uničujočem potresu, ki je zahteval najmanj 230 življenj. Gasilci, policisti, vojaki in prostovoljci pospešeno odstranjujejo ruševine. Predsednik Enrique Pena Nieto je že bil na terenu, razglasil je tridnevno žalovanje za umrlimi in hkrati pozval k pomoči pri obnovi. To je že obljubila mednarodna skupnost, med drugim Evropska unija, Združeni narodi in številne države. K solidarnosti s trpečimi v tej naravni katastrofi je povabila tudi mehiška škofovska konferenca, tamkajšnja Karitas je v več delih države odprla centre, v katerih zbira najnujnejše za tiste, ki so ostali brez vsega.


V New Yorku o Krimu, Severni Koreji in iranskem jedrskem sporazumu

Svetovni voditelji nadaljujejo splošno razpravo na tokratnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Danes bo zbrane v dvorani na sedežu svetovne organizacije v New Yorku med drugim nagovoril naš premier Miro Cerar, napovedal je, da se bo dotaknil več vprašanj, od različnih kriznih žarišč do prizadevanj za mir ter boja proti lakoti, neenakostim in grožnjam planetu. Omenil bo tudi slovenske napore za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel. Kako je minil včerajšnji dan?


Rušilni potres v Mehiki

Reševalci skušajo najti preživele po potresu z magnitudo 7,1, ki je včeraj prizadel osrednjo Mehiko. Po uradnih podatkih je zahteval najmanj 226 življenj, med njimi najmanj 20 otrok, ki so umrli ob podrtju osnovne šole v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico. Po nekaterih drugih podatkih naj bi število žrtev že preseglo številko 250.


Zver: Junckerjev govor morda nekoliko preveč optimističen

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulem tednu v svojem pozitivno naravnanem govoru o stanju Evropske unije Evropskemu parlamentu na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razgrnil tudi ambiciozne predloge za gradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične stare celine. Evropski poslanci iz Slovenije so njegove besede dobro sprejeli, a hkrati omenili nekaj pomanjkljivosti in opozorili na teme, ki jih ni poudaril v zadostni meri.


Novejše novice | Starejše novice