Ljubljana, sobota, 29. april 2017, 03:41

Vojna na vzhodu Ukrajine se lahko konča le z menjavo režima v Kremlju

Medtem ko nemirni Bližnji vzhod ostaja na dnevnem redu raznih srečanj in pogovorov mednarodne skupnosti, je ta skorajda pozabila vzhod Ukrajine. Prav pred dnevi so se tam znova zaostrili spopadi, v eksploziji mine je umrl član opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, še dva sta ranjena. Da je ta dogodek le še poudaril potrebo po tem, da kako nujna je rešitev več kot tri leta trajajočega konflikta, je poudarila visoka zunanjepolitična in varnostna predstavnica Evropske unije Federica Mogherini, ki se je v minulem tednu mudila na uradnem obisku v Moskvi. A položaj se zdi brezizhoden. Tako je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu razmišljal politični analitik Aleš Maver.


Protesti in nasilje v Makedoniji

Razmere v Skopju so se po včerajšnjem nasilju umirile. Sinoči se je pred makedonskim parlamentom zbralo več deset tisoč protestnikov, nekaj pa jih je vdrlo v notranjost stavbe. Pri tem je bilo poškodovanih več kot 100 oseb, med njimi vodje strank, poslanci, novinarji in policisti. Razlog za proteste je bilo nestrinjanje o novem predsedniku parlamenta. Poslanci socialdemokratov in albanskih manjšin so na to mesto prvič izvolili Albanca Talata Xhaferija, podporniki stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega pa naj bi zato vdrli v stavbo parlamenta.


Papež miru v Egiptu miru

Papež Frančišek se jutri odpravlja na dvodnevno potovanje v Kairo. Namen obiska izraža že geslo: Papež miru v Egiptu miru.


Sirija: ZDA vse bliže spopadu z Rusijo?

Čeprav so ZDA, po novem pa tudi Francija, za nedavni kemični napad v Siriji obtožile sirskega predsednika Bašarja al Asada, ta obtožbe vztrajno zavrača. Zanika, da so bile njegove sile tiste, ki so nad Kan Šejkun 4. aprila spustile plin, ki je ubil 87 ljudi. Pravi, da je sirska vojska že pred štirimi leti uničila vse svoje kemično orožje. Tudi nekateri aktivisti dvomijo v Asadovo krivdo in bi odgovornost za napad prej pripisali sirskim upornikom, ki jih podpirajo ZDA. Med tistimi, ki so trditve Bele hiše postavili na laž, je tudi strokovnjak z uglednega Tehnološkega inštituta v Massachusettsu Theodore A. Postol. Kot pravi, so ameriške obveščevalne službe potvarjale dokaze o preiskavi, zato da je Bela hiša krivdo naprtila sirskemu režimu, nato pa Sirijo bombardirala z raketami tomahawk.


Veliko zanimanje medijev za papežev obisk Egipta

Po besedah koptskega katoliškega škofa Emmanuela Bishaya se je v pripravah na papežev obisk v Kairu ustvarilo izjemno ozračje sodelovanja, poroča Družina. Vlada je prižgala zeleno luč in en sam telefonski klic zadošča, pa so odpravljene vse ovire, je povedal škof. Izredno veliko je tudi zanimanje medijev. V papeškem letalu bo iz Rima pripotovalo 70 časnikarjev. Na škofijski urad pa v zadnjih dneh prihaja na stotine prošenj za akreditacije z vsega sveta.


Katoličani v Arkansasu ob usmrtitvah zapornikov glasno za spoštovanje življenja

V Arkansasu v ZDA so ta mesec v časovnem obdobju desetih dni načrtovali osem usmrtitev zapornikov, obsojenih na takšno kazen. Po odločitvi sodišč so tri usmrtitve ustavili in eno odložili, tri so izvršili, do še ene naj bi prišlo pojutrišnjem. Svoj glas sta povzdignila lokalna katoliška skupnost in Svet Evrope.


Sadovi miru papeževega obiska Srednje afriške republike

Papež odhaja v Egipt kot človek miru, je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke. Svet si namreč od tega njegovega obiska obeta veliko, predvsem na področju dialoga z islamom in prizadevanji, da bi zmerni islam nadomestil skrajništvo. Sadove pa je v tem smislu obrodilo tudi papeževo potovanje v Srednjeafripško republiko pred letom in pol, zatrjujejo tamkajšnji škofje.


V Jemnu se borijo z lakoto, v Ženevi donatorska konferenca za to državo

V Jemnu, najrevnejši arabski državi, že več kot dve leti divja vojna. Tamkajšnje prebivalce ogroža vsesplošna lakota, od pomoči naj bi bilo odvisnih skoraj 19 od skupaj 27 milijonov ljudi. Združeni narodi so mednarodno skupnost pozvali, naj za Jemen zbere dobri dve milijardi dolarjev, ta je za zdaj zagotovila le kakih 15 odstotkov vsote. Zato Ženeva danes gosti donatorsko konferenco.


Slovenska Karitas na obisku pri misijonarjih v Afriki

Slovenska Karitas se te dni na terenskem obisku v Afriki seznanja z realizacijo projektov na misijonih, kjer delujejo tudi slovenski misijonarji in misijonarke.


V Franciji zmagovalec prvega kroga Macron

V prvem krogu francoskih predsedniških volitev je neodvisni, proevropsko in sredinsko usmerjeni kandidat Emmanuel Macron glede na končne rezultate dobil 24,01 odstotka glasov. Z 21,30 odstotka glasov mu sledi voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen. Na tretjem mestu je pristal kandidat konservativcev Francois Fillon z 20,01 odstotka glasov, sledi pa mu levičar Jean-Luc Melenchon s 19,58 odstotka. Skupno se je za položaj predsednika države potegovalo 11 kandidatov. Volilna udeležba je bila 78-odstotna, drugi krog predsedniških volitev bo 7. maja.


Novejše novice | Starejše novice