Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:34

Velika noč v Franciji

0:00
0:00
Skupinska fotografija romanja v Habsterdick
Foto © Boris Patzek

Rojaki v Evropi se povezujejo med seboj znotraj držav, v katerih živijo in tudi meddržavno. Tako bodo rojaki iz Švice prišli na tradicionalno prvomajsko romanje k Božji Materi v Habsterdick.

V Habsterick ob meji med Nemčijo in Francijo rojaki iz 20 kilometrov oddaljenega Freyming-Merlebacha romajo že več kot 80 let. Gre za zaobljubljeno romanje v Marijino svetišče, ki ga je uvedel župnik Grims.

Nedavno so lepo in doživeto praznovali velikonočne praznike, je povedal župnik in delegat za Francijo Jože Kamin v oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Že pred cvetno nedeljo je obiskal rojake na severu Francije, ki so iz Freyming-Merlebacha oddaljeni 450 kilometrov. V velikem tednu je bil z rojaki v Parizu Rok Gajšek, tudi v Nici na jugu Francije je bilo za praznike slišati slovensko pesem.

Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu
Blagoslov velikonočnih jedil v Freyming-Merlebachu

Na veliki četrtek je bilo v kapeli svetega Jožefa v Freyming-Merlebachu manj ljudi kot običajno, po obredih oz. maši so imeli tudi molitev pred Najsvetejšim. Na veliki petek so imeli obrede s češčenjem križa, na ta dan tudi podeljujejo bolniško maziljenje.

Največji obisk je bil na veliko soboto. Že popoldne, ko so imeli blagoslov velikonočnih jedi je bilo pred oltarjem 40 košaric, k obredu so prišli tudi trije iz 140 kilometrov oddaljenega Aumetza. Zvečer je bila slovesna vigilija, ki jo je obogatilo lepo petje župnijskega zbora. Enako je bilo na veliko noč ob 10. uri.

K pripravi na veliko noč sodi spovedovanje, pred cvetno nedeljo pa tudi priprava butaric. Te so izdelovali tudi mladi rojaki v Luksemburgu, ki jih je Jože Kamin obiskal namesto Zvoneta Štrublja. Podčrtal je pomen ohranjanja tradicije s sporočilom Cerkve ob veliki noči: Gospod je vstal, Gospod živi.


Ne spreglejte: