Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Velika noč v Sydneyju (foto: Slovenski misijon v Sydneyju)
Velika noč v Sydneyju

Velika noč v Sydneyju

Slovenci po svetu | 26.04.2017, 11:49 Matjaž Merljak

Tradicija praznovanja velikonočnih praznikov se ohranja tudi daleč od doma, v daljni Avstraliji. Rojaki v Merrylandsu v Sydneyju so tudi v teh prazničnih dneh izkazali gostoljubje kristjanom iz Jezusove domovine, članom melkitske skupnosti v mestu, ki še gradi svojo cerkev. Pogovarjali smo se s p. Darkom Žnidaršičem OFM.

Na cvetno nedeljo je bil blagoslov zelenja na dvorišču. Nekateri so prinesli tudi butarice oz. begance. Izdelali so jih lahko na posebni delavnici, saj Slomškove šole ni več.

Pri maši pa so imeli dramatiziran pasijon, bralci (Danica Petrič, Karli Lukežič, Jože Košorok in Jože Marinč) so bili v posebnih oblačilih. V popoldnevu cvetne nedelje je p. Darko obiskal še rojake v Wollongongu.

Cvetna nedelja, pasijon, v Sydneyju
Cvetna nedelja, pasijon, v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na veliki petek so imeli ob 15. uri bogoslužje v cerkvi, v soboto so imeli v cerkvi postavljen božji grob, rojaki pa so prinesli jedi k velikonočnemu blagoslovu.

Božji grob v Sydneyju
Božji grob v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na veliko noč so imeli ob 8. uri vstajenjsko procesijo. Na čelu je bil kip vstalega Jezusa, ki ga je nosil Andrej Šuber, sledili so pevci mešanega pevskega zbora, ki so prepevali himne, za njimi pa pater Darko Žnidaršič z Najsvetejšim. Ob 12. uri je bila maša v Wollongongu, zvečer pa še v Canberri, kjer so vstajenjsko veselje združili z blagoslovom jedil in skupnem druženju ob žegnu.

Vstali Zveličar v rokah  Andreja Šuberja
Vstali Zveličar v rokah Andreja Šuberja © Slovenski misijon v Sydneyju

Vstajenjska procesija v Sydneyju
Vstajenjska procesija v Sydneyju © Slovenski misijon v Sydneyju

Na velikonočni ponedeljek so imeli po praznični sveti maši t.i. pirhovanje. V dvorani se je ob tej priložnosti zbralo kar 80 rojakov. To je ena najstarejših prireditev sydneyske skupnosti.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...