Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu (foto: Google Street View)
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu

Velika noč v Montrealu

Slovenci po svetu | 25.04.2017, 11:58 Matjaž Merljak

O pripravi na veliko noč in praznovanju tega največjega krščanskega praznika med rojaki v kanadskem Montrealu je poročilo pripravil župnik slovenske župnije sv. Vladimirja Franc Letonja CM.

Na veliko noč smo se začeli pripravljati z obredom pepelenja, ko nas je tudi Jezus povabil, naj z molitvijo in dobrimi deli preživimo postni čas in se bomo obrnili k Bogu in v dobri spovedi, odprli svoje srce milosti in on nas poživlja in utrjuje vero.

Nedeljska srečanja pri sveti maši so bila ponovna vabila in vzpodbude, da bi tako preživeli postni čas, kot nam priporoča Cerkev. Bolj konkretna priprava je dobila novo vzpodbudo v tihi nedelji. Župljane je povabil k maši med tednom ob večerih, ko je bila tudi priložnost za sveto spoved.

5. aprila je skupina župljanov delala butarice. Za butarice so uporabili palmove vejice, mačice, cipresove in smrekove vejice ter jih okrasili s trakovi v barvah zastave.

Blagoslov butaric je bil na cvetno nedeljo pri obeh mašah. Na cvetno nedeljo je bil obisk pri mašah že številnejši. Branje in poslušanje trpljenja, nas je usmerilo v veliki teden. Tudi prve tri dni velikega tedna je bila tudi maša in priložnost za spoved. V sredo zvečer je bila v stolni cerkvi slovesna maša, med katero so duhovniki obnovili duhovniško obljubo; škof pa je med mašo blagoslovil in posvetil olja, ki se uporabljajo pri delitvi zakramentov krsta, birme in bolniškega maziljenja.

Velika noč 2017, blagoslov jedil v Montrealu
Velika noč 2017, blagoslov jedil v Montrealu © Slovenska župnija v Montrealu

Na veliki četrtek zvečer smo obhajali spomin zadnje večerje. Pri nas ni v navadi umivanje nog. Smo pa po odkrivanju oltarja ostali še nekaj časa v cerkvi z Jezusom, molili smo tudi križev pot.

Na veliki petek smo ob treh popoldan obhajali spomin Jezusovega trpljenja in smrti na križu ter častili križ, križanega Gospoda. Letos je bila pobožnost spet bolje obiskana.

Velika sobota je bila dopoldan mirna, božjega groba tudi nimamo. Popoldan pa je bil blagoslov velikonočnih jedil, ta pripelje mnoge v cerkev. Navade in običaji imajo še moč in privlačnost.

Zvečer smo se v lepem številu zbrali k velikonočni vigiliji. Blagoslov ognja, prižiganje in prinašanje sveče ter velikonočna hvalnica so nas uvedli v poslušanje Božje besede, da smo z večjo zavestjo obnovili krstne obljube.

Na velikonočno nedeljsko jutro se je napolnila cerkev pri obeh mašah. Kako prijeten je občutek, ko si pri maši v polni cerkvi in ob zanosnem petju.

Na veliki petek, soboto in velikonočno nedeljo mi je bil v pomoč g. Lennoxie Lusabe CM, duhovnik iz Kenije, na študiju v Ottawi. Tako so bili obredi na veliki petek in soboto delno v slovenščini delno v angleščini. G. Lusabe je pridigal v angleščini na velikonočno nedeljo. Pomoč g. Lusabeja je bila dobrodošla posebej še za mlajše, da so tako bolje razumeli besedila obredov.

Hvaležni Bogu, da smo dočakali in obhajali veliko noč, smo si zaželeli veselje in blagoslov praznikov in to veselje se je nadaljevalo na domovih vernikov, saj so prišli za praznike mlajši, ki živijo drugod po Kanadi.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...