Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Velika noč v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 22.04.2017, 23:23 Matjaž Merljak

Lepo je biti v skupnosti, kjer se sodeluje, pomaga, gradi in s tem daje dober zgled tudi mlajšim generacijam, da bodo tudi oni z veseljem stopili na to pot. Tako je Vestniku slovenske župnije v Hamiltonu zapisal župnik Drago Gačnik. Praznovanja ne bi bilo brez sodelavcev.

Že pred cvetno nedeljo so imeli v župniji duhovno obnovo, ko sta za spoved k njim iz Toronta prišla duhovnika: Ciril Valant, ki deluje pri Brezmadežni in Mariji Pomagaj ter Jože Planinšek, ki je prišel v Kanado iz Celja in je v postu obiskal različne slovenske skupnosti.

Na cvetno nedeljo so imeli v župniji blagoslov zelenja. Kljub temu, da je bila cvetna nedelja precej pozno, zunaj še ni veliko zelenja, a vsak se je znašel po svoje. Obred so začeli v dvorani, po blagoslovu pa se v procesiji napotili v cerkev. Pri maši je pel mešani pevski zbor, pasijon so brali po vlogah. Župnik je ta dan obiskal tudi skupnosti pri društvu Sava v Breslavu in pri društvu Triglav v Londonu.

Krizmeno mašo so imeli že v ponedeljek zvečer, prišlo je kar 230 duhovnikov hamiltonske škofije.

Obrede velikega tedna pa so imeli v župniji. Vedno je sodeloval slovenski zbor. Na veliki četrtek so imeli po maši še molitve in petje "z Jezusom na Oljski gori".

Na veliki petek, ki je v Kanadi dela prost dan, so imeli bogoslužje že popoldne, trpljenje so brali po vlogah v slovenščini, med češčenjem križa je pel zbor Majolka, po tem je Slovenska šola vabila v dvorano na ribjo večerjo. To je za Kanado nekaj običajnega, dogodke se je tudi v slovenski župniji lepo prijel, saj so ga pripravili že šestič, prodali pa so 250 porcij.

Med ribjo večerjo v Hamiltonu
Med ribjo večerjo v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Na veliko soboto so imeli blagoslov velikonočnih jedi: najprej na 'podružnicah' v Londonu in Kitchenerju, nato pa še trikrat v cerkvi. Najštevilnejša udeležba je vedno ob treh popoldne: "Lepo je videti mlade družine z otroki, vsak s svojo košarico." Ob osmih zvečer so imeli vigilijo. Dve berili so prebrali v slovenščini, dve v angelščini. Kratko procesijo so pripravili kar v cerkvi.

Blagoslov velikonočnih jedi v Hamiltonu
Blagoslov velikonočnih jedi v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

"Na velikonočno jutro smo slovensko mašo začeli z vstajenjsko alelujo in potem procesijo po cerkvi. Tokrat je kip Vstalega Kristusa nosil Joseph Gosgnach. Mešani zbor pod vodstvom Johna Horvata in na orglah Carla Veglja, je veselo prepeval velikonočne pesmi. Pri enajsti maši nismo imeli procesije, je pa med mašo lepo pel angleški zbor pod vodstvom Ivana Mertuka. Letos so se naučili kar nekaj novih pesmi za to slovesnost."

Velikonočna procesija v cerkvi
Velikonočna procesija v cerkvi © Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

"Hvala vsem, ki ste sodelovali pri obredih velikonočnega tridnevja, še posebej hvala Olgi za čudovito okrašeno cerkev, pevcem, bralcem, ministrantom in drugim sodelavcem. Hvala vsem, ki ste darovali za veliko noč, saj tako podpirate našo župnijo, da je živa." (iz župnikove zahvale v Vestniku)

Jutri, na belo nedeljo in praznik božjega usmiljenja, pa pripravljajo spomladanski banket. Sveta maša bo samo ob 10. uri. V gosteh bodo imeli goste iz Slovenije, in sicer skupino mladih iz Doma sv. Jožefa v Celju, ki je pod vodstvom lazarista Jožeta Planinška na gostovanju v Kanadi in ZDA. Pripravljen imajo zelo bogat kulturni in duhovni program. Mladi bodo peli že pri maši in še potem med kosilom. Po kosilu pa bodo na odru zaigrali veseloigro: »Miciki je treba moža«.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.