Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Komedija in koncert koroških rojakov

Slovenci po svetu | 11.04.2017, 10:00 Matjaž Merljak

Prve tri prireditve jubilejnih 15. Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani so za nami, jutri bo v Cankarjevem domu v Ljubljani najprej na ogled komedija mladih rojakov z avstrijske Koroške, zvečer pa še koncert.

Kot piše predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janez Stergar, so bile prireditve zavidljivo dobro obiskane ter odmevne v javnosti, hkrati so odlično predstavile izbrane dele koroške slovenske ustvarjalnosti

Jutri (12. aprila 2017) ob 11. uri bo v Kosovelovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma v okviru festivala Transgeneracije z gledališkimi in plesnimi predstavami ter likovnimi, fotografskimi in video deli dijakov iz vse Slovenije nastopili odlični mladi koroški gledališki skupini - ŠTKGRA KPD Šmihel in Še.EN.tjanž.teater.

V koprodukciji sta pripravili Shakespearovo komedijo Sen kresne noči v avtorski priredbi Andreja Rozmana Roze in v režiji Alenke Hain. Brezplačne vstopnice so na voljov informacijskem središču Cankarjevega doma.

Zvečer ob 19. uri bo osrednji dogodek 15. Koroških kulturnih dnevov, ko bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert Koroška pesem preko meja. Zapeli nam bodo: Kvintet bratov Smrtnik iz Kort na Obirskem, Slovenski oktet ter Mešani pevski zbor Danica iz Šentprimoža v Podjuni. Vstopnice po 5 evrov dobite pri blagajni Cankarjevega doma.

V Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova ul.) bo še do torka, 25. aprila 2017 na ogled pretresljiva fotografska in slikarska razstava mag. Karla Vouka Lužički cikli. Kot piše Stergar, gre za razstavo o nebrzdano pohlepnem razkopavanju območja Lužiških Srbov in pravem kulturocidu nad srbskim narodom, ki ob nas Slovencih še ohranja starosvetno dvojino.

Ob tem dodajmo, da si je do petka, 21. aprila 2017, v Galeriji Družina v Ljubljani (Krekov trg 1) na ogled še ena razstava mag. Karla Vouka (ne sodi sicer v Koroške kulturne dneve v Ljubljani). Gre za upodobitev križevega pota (Piran 2005), trtnih vitic ter pejsažev Nežiderskega jezera.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...