Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Večer ASEF v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Večer ASEF v Clevelandu

Gala večer ASEF v Clevelandu

Slovenci po svetu | 10.04.2017, 08:34 Matjaž Merljak

V Clevelandu je bil v soboto, 25. marca 2017, četrti po vrsti Gala večer, ki ga je pripravila novo ustanovljena organizacija, ki je doslej domovala v Kaliforniji, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija. Pobudnika in začetnika fundacije, Jure Leskovec in Peter Rožič, sta se odločila, da priredijo taki Gala večer v centru slovenstva v Ameriki, tu v Clevelandu.

Prišlo je več gostov iz daljne Kalifornije, kot so Thomas Brandi, advokat in častni konzul Slovenije, dr. France Rode, izumitelj žepnega kalkulatorja, dr. Jure Leskovec, profesor na Stanford univerzi, dr. Janez Vidmar, častni konzul v Chicagu, Božo Cerar, slovenski ambasador v Washingtonu in pa iz Slovenije, jezuit Peter Rožič in še drugi. Večer se je odvijal v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji, ki je tudi največji od slovenskih domov na tej celini.

Večer se je začel s solo petjem mladega Richieja Celestine in nato so zapeli venček narodnih člani skupine Mi smo mi. Voditelja sta bila Mary Ann Vogel in Tony Petkovšek. Peter Rožič in Jure Leskovec sta natanko opisala to novo organizacijo, ki naj bi obstajala za pospeševanje spoznanja Slovenije slovensko ameriškim študentom, kakor tudi obratno. Ta vzgojna fundacija naj bi študentom pomagala finančno realizirati svoje sanje, Slovencem spoznati Ameriko in Američanom spoznati Slovenijo potom pomembnih univerz.

Osrednji gost je bil dr. Edi Gobec
Osrednji gost je bil dr. Edi Gobec © Tone Ovsenik
Osrednja oseba večera je bil pa naš znanstveni rojak, dr. Edi Gobec in njegova vsepomembna knjiga, Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji. Kot glavni govornik nam je na kratko opisal vsebino te knjige, ki nam priča, kaj vse so doprinesli ameriško slovenski rojaki v svetu inovatorstva in izumiteljstva.

Vsi že vemo in poznamo, da je prvi Slovenec na tej celini bil Mark Anton Kappus, kot misijonar na zahodnem delu Amerike že v 17. stoletju. Vemo o škofih Baraga in Pircu. Vemo in poznamo Tartinija, ki je bil rojen v Piranu, skladatelja Jacobusa Gallusa-Petelina, matematika Jurija Vego, raketnega inženirja Potočnika in prvega dunajskega škofa - da je bil Slovenec, Slatkonja. Morda pa ne vemo, da je bila ena od vesoljskih astronavtk slovenskega rodu, Sunita Williams, da je oče letala 747 rojak Joe Sutter, Suhadolc.

Ali vemo da je bil izumitelj najhitrejših knjigoveznih strojev na svetu clevelandski Slovenec, Martin Zuzel? Morda tudi ne vemo da je tovarnar, inovator in zgled domoljubja z več kot 250 zaposlenimi v tovarni, Pavle Kosir, begunec ki so mu komunisti leta 1945 umorili štiri brate. Še in še bi lahko našteval, a vse to in še mnogo več se bere v knjigi dr. Edija Gobca, Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji. Knjigo je pa izdala založba Družina v Ljubljani.

Dr. Gobec, dr. Lekovec in p. Rožič v pogovoru
Dr. Gobec, dr. Lekovec in p. Rožič v pogovoru © Tone Ovsenik
Slovenci smo majhen narod in se ne moremo konkurirati z vojsko z mnogo večjimi narodi, niti pri proizvodnih količinah. Lahko se pa udejstvujemo v kulturnem in umetniškem svetu. Tu velikost ne igra nobene vloge.

Rojak tu na obisku, David Sipoš, je prikazal med večerom kratek film v delu o izumiteljih in inovatorjih, ki je vključen tudi kratek nagovor dr. Edija Gobca.Po končanem večeru sem vprašal dr. Jureta Leskovca naj razloži še za radio namen te organizacije (prisluhnite posnetku pri 5:50)

Preteklo soboto je pa zaživelo na Slovenski pristavi. Namreč pristavski odbor je pripravil takozvano obratno tombolo v svoji dvorani. Rojaki so napolnili dvorano ob okroglih mizah in zaužili okusno večerjo in izvedli tomobolo ki običajno prinese ker lep znesek za obratovanje tega letoviškega prostora v naravi kamor se zatečemo v poletnih mesecih.

P. Rožič je bil gost Toneta Ovsenika v radijskem studiu
P. Rožič je bil gost Toneta Ovsenika v radijskem studiu © Tone Ovsenik

Danes je pa cvetna nedelja in v obeh naših župnijah mladina prinese k blagoslovu zelenje, oziroma butare. Večina teh butar je narejenih pod vodstvom učiteljic in učiteljev obeh slovenskih šol. Šoli imata že v soboto delavnico, kjer si mladina sama pod nadzorstvom naredi svojo umetnino in jo s ponosom prinese v cerkev. Slovenska tradicija se tudi tu nadaljuje.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...