Alen SalihovićAlen Salihović
Postno romanje frankfurtskih rojakov (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Postno romanje frankfurtskih rojakov

Postno romanje frankfurtskih rojakov

Slovenci po svetu | 07.04.2017, 17:22 Matjaž Merljak

V zadnjem tednu meseca sušca, na 4. postno nedeljo, 26. marca 2017 smo imeli naše letošnje popoldansko postno romanje v Marienthal pri Rüdesheimu, ki je romarsko središče škofije Limburg.

V njegovi okolici je še danes nekaj živih samostanskih meniških skupnosti. Letošnji romarski dan je bil še posebno lep, saj nas je ves čas, tako na poti kakor v tej samostanski sicer hladni dolini spremljalo toplo pomladansko sonce.

Preko petdeset se jih je odločilo za to romanje in se nas je zbralo, predvsem iz Frankfurta ter Wiesbadna in Mainza ter njune okolice kakor tudi iz daljnega Westwerwalda, iz krajev ob cesti A 3 proti Bonnu.

Križ so letos nosili večinoma otroci
Križ so letos nosili večinoma otroci © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Skoraj dve uri je bil na voljo za spoved lazarist Roman Travar iz Dobove. Pred sedmimi leti je bil že med nami, takrat pa nas je obiskal in vodil somaševanje tudi limburški pomožni škof dr. Thomas Löhr. Skoraj eno uro smo se v molitvi križevega pota pomikali od postaje do postaje, križ pa so nosili predvsem otroci, pa nekateri starejši tudi.

Ob 16:00 pa smo nato imeli našo nedeljsko mašo, ki jo je vodil in pri njej pridigal omenjeni Roman Travar. Predvsem na temelju evangeljskih odlomkov vseh prvih štirih postnih nedelj nam je odpiral božje sporočilo za takratnega in današnjega človeka, sporočilo milosti in usmiljenja.

Med mašo je rojake nagovoril lazarist Roman Travar
Med mašo je rojake nagovoril lazarist Roman Travar © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Lep zaključek tega duhovno bogatega dneva pa smo imeli v romarski dvorani pri medsebojnem pogovoru, malici, voščilu nekaterim godovnjakom in praznovanju ob rojstnem dnevu nekaterih prisotnih. Ker se je dan s spremembo ure podaljšal, smo še v dnevu zapuščali ta prijeten in bogat romarski kraj ter lepo okolico vinogradov in dolino reke Rajne.

Hvala vsem, ki so poskrbeli za to lepo popoldne četrte postne nedelje.

Lepo in prijetno je bilo pri malici v romarski dvorani v Marienthalu
Lepo in prijetno je bilo pri malici v romarski dvorani v Marienthalu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Pobožnost križevega pota smo imeli tudi na prvo in peto postno nedeljo v Frankfurtu, pri kateri so nosili križ prisotni otroci. In kot je dejala mati enega malega otroka, je bil le ta na to prav posebno ponosen.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...