Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:41

Rojaki na Švedskem veseli svojega kardinala

Novica o imenovanju škofa Andersa Arboreliusa za kardinala je presenetila tudi slovenske rojake na Švedskem. Z velikim veseljem pozdravljajo to papeževo odločitev in se spominjajo srečanja z njim leta 2014 na binkoštnem srečanju v Vadsteni.


Novice iz Stuttgarta

Rojaki iz Stuttgarta so mesec maj začeli s tradicionalnim prvomajskim srečanjem na Michaelsbergu, ob praznovanju materinskega dne so imeli tudi prvo sveto obhajilo.


Novice iz Melbourna

Jesensko megleni in precej mrzli pozdrav v novi dan! Samo še dva tedna in že se bomo srečali z zimskimi turobnimi tedni in tremi meseci posedanja okrog peči. Narava pa končno ne počiva, že se odpirajo cvetovi kamelij, sicer ne bo dolgo, ko se bodo bahala v rumenih barvah “wattle” drevesa vseh sort! Po višjih legah in planinah so snežinke že pobelile vrhove, za daljša smučarska uživanja se prično sredi junija in vse tja do konca avgusta.


Jutri bo večer slovenskih krščanskih izročil

Vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu smo povabljeni, da 23. maja zvečer pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.


Novice iz Clevelanda

Preteklo nedeljo je bila slovesna vsefarna sveta maša ob desetih v cerkvi svetega Vida, med katero je maševal Greg Neuzil in obhajal 50-letnico mašništva.


Zamejci vabljeni na malonogometno prvenstvo

Malonogometno združenje Slovenije vabi nogometne ekipe iz zamejstva, da se udeležijo 6. državnega malonogometnega prvenstva Slovenije za rekreativce Za Prvaka Slovenije, ki bo 3. junija 2017 v Piranu. Pogovarjali smo se z Andrejem Manfredo.


20. Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti

Referat za cerkveno glasbo pri Dušnopastirskem uradu vabi h Gospe Sveti. V nedeljo, 21. maja 2017, bodo tam potekale Slovenske šmarnice. Pogovarjali smo se z Marijo Gruškovnjak, podpredsednico Katoliške akcije iz Krške škofije.


NSKS ne bo podprl predloga deželne ustave

Narodni svet koroških Slovencev NSKS ne bo podprl predloga za novo deželno ustavo na avstrijskem Koroškem v zdajšnji obliki. Noben predlog slovenskih organizacij, tudi za najmanjše popravke, se ni uveljavil, osnutek je nepopoln, vpis nemščine kot deželni jezik pa je nepotreben, so zapisali v sporočilu za javnost, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljamo.


Minister Žmavc med Slovenci v Dalmaciji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, je bil od 11. do 14. maja 2017 na obisku slovenskih društev v Dalmaciji na Hrvaškem. V okviru obiska se je srečal s predstavniki Slovenskega društva France Prešeren iz Šibenika, Slovenskega društva Triglav iz Splita, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, Slovenskega društva Lipa iz Dubrovnika in Slovenskega društva Lipa iz Zadra.


Zbor Korotan iz Clevelanda praznoval

V dvorani Slovenskega narodnega doma v Clevelandu je 6. maja potekal koncert mešanega zbora Korotan ob 65-letnici prepevanja. Gostovali so člani moškega zbora Fantje na vasi, ki letos obeležujejo 40-letnico prepevanja. Na koncertnem sporedu so bile klasične slovenske in narodne pesmi.


Novejše novice | Starejše novice