Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Varnostni pas (foto: Wikimedia Commons)
Varnostni pas

AMZS: Otrok mora biti med vožnjo ves čas pripet

Politika | 28.04.2017, 15:45 Petra Stopar

Tudi med tokratnimi prazniki se bo veliko družin odpeljalo na izlet z avtomobilom. Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) staršem svetujejo, naj tudi med potjo preverjajo, ali je otrok pravilno pripet. Rezultati zadnje raziskave AMZS o potovalnih navadah so pokazali na zaskrbljujoče dejstvo, da kar več kot desetina staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež.

Vsak starš, ki je kdaj z otrokom v avtomobilu moral prevoziti daljšo pot, se zaveda, da je v večini primerov takšna pot za otroka bolj naporna, kot za voznika, pravijo na AMZS. Tudi pri vožnji na dopust ni nič drugače. Za otroka se počitnice ne začnejo z odhodom od doma, temveč s prihodom na cilj. Vmesna vožnja je zanj večinoma dolgočasna in naporna, kar po mnenju AMZS nikakor ni razlog, da se mu med vožnjo dovoli zapustiti varnostni sedež.

Starši naj poskrbijo, da se bo otrok v sedežu dobro počutil, posebno pozornost naj namenijo poteku varnostnega pasu. Ta mora biti prilagojen otrokovi velikosti in potekati prek ramen, nikakor pa ne prek vratu, svetujejo na zvezi. Otroka je treba pripeti v sedež pred vsako, še tako kratko vožnjo. Le s tem mu bodo starši jasno sporočili, da mora biti v sedežu vedno pripet.

Z varnostnimi pasovi morajo biti privezani tudi voznik in sopotniki. Če je otroški varnostni sedež nameščen na sovoznikovem sedežu, naj se starši prepričajo, da je izklopljen varnostni meh. Če ni, lahko ob sprožitvi otroku povzroči smrtne poškodbe.

Kaj se ob trku dogaja z osebami, ki niso pripete, je pokazal test avstrijske avto moto zveze z lutkami. Že pri nizki hitrosti 30 kilometrov na uro lahko otrok, ki stoji sredi vozila, med močnejšim zaviranjem pade in se resno poškoduje. Tisti potniki ob vozniku, ki se nočejo pripenjati, morajo tudi ob na videz blagem trku, denimo v mestni gneči, računati na težje poškodbe glave, vratu, prsnega koša in kolen. Preizkus je dokazal tudi, da potnik, ki ni pripet, na zadnji klopi poškoduje tako sebe kot voznika.

Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.