Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Bled (foto: www.sava-hotels-resorts.com)
Bled

National Geographic o Sloveniji kot državi smaragdnih polj in zasneženih vrhov

Slovenija | 30.04.2017, 00:30

Pri znameniti reviji National Geographic Slovenijo prepoznavajo kot vodilno državo v trajnostnem turizmu. Slovenski turistični organizaciji so nedavno podelili ugledno nagrado za prizadevanja na tem področju, našo državo so uvrstili v svoj katalog luksuznih potovanj z zasebnim letalom, na svoji spletni strani pa so objavili tudi kratek članek.

Na spletni strani National Geographica ugotavljajo, da v letu, ki so ga Združeni narodi razglasili za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, ena država še posebej izstopa. Slovenijo opisujejo kot jadransko enklavo, umeščeno med smaragdna polja, zasnežene vrhove in peneče vode. Dodajajo, da je skoraj 60 odstotkov pokrivajo bujni gozdovi, hkrati več kot 40 naravnih parkov z mrežo pohodniških poti nudi dom približno 20 tisoč različnim živalskim in rastlinskim vrstam. Omenjajo tudi zasanjane podeželske ceste, ki povezujejo neokrnjena jezera s tlakovanimi mesti, kjer je v lokalnih gostilnah mogoče okušati tradicionalno hrano, na primer štruklje, in manj znana, a okusna vina. Kot sklenejo, je vse to mogoče doživeti v državi s približno dvema milijonoma ljudi.

"To pomeni izjemno promocijo, saj je Natioal Geographic zelo znan medij. To nam prinaša vidnost, prepoznavnost, in to v trajnostnem turizmu, ki je vse bolj cenjen in za katerega si vse bolj prizadevamo," ocenjuje direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Podobno poudarjajo tudi tujci. "Slovenija je država z ogromnim potencialom. Čeprav na majhnem področju, je raznolika. Dobesedno lahko na primer zjutraj smučate in popoldne plavate v Jadranskem morju. Potem imate kulturne poudarke, na primer Ljubljano, in naravo, na primer Alpe s Triglavom in Postojnsko jamo. Res je mogoče početi veliko stvari v kratkem času," je na letošnji svetovni turistični borzi v Berlinu spomnil direktor nizozemske agencije Europe Destination Marketing Dennis van der Avoort.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.