Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Inšpekcija odkriva delo otrok

Slovenija | 25.04.2017, 14:36 Petra Stopar

Inšpektorji za delo so lani med nadzori odkrili več kot 33.360 kršitev, največ zaradi neizplačila plač. Zadnjih nekaj mesecev zaznavajo tudi vse več povpraševanj po delu za otroke.

Kot je pojasnila glavna inšpektorica za delo Nataša Trček, inšpektorji zadnji dve leti večji poudarek dajejo na kakovost nadzorov, zato jih opravijo tudi manj kot so jih v prejšnjih letih. So pa ti bolj temeljiti, posledično ugotovijo tudi več kršitev. Lani so delodajalcem izrekli skoraj 11.000 ukrepov, kar je po besedah Trčkove 3000 več kot leto prej. Okvirno so izrekli za 3,3 milijona evrov glob, izplačanih pa jih je bilo manj kot milijon.

Število prijav je še vedno izredno veliko. Lani so jih dobili 6500, kar je sicer malenkost manj kot v preteklih letih. Večina se jih še vedno nanaša na področje delovnih razmerij, že deveto leto je problem neizplačevanje plač. Veliko prijav prejmejo za nazaj, ko delavci zamenjajo zaposlitev in si tudi »bolj upajo prijaviti kršitve,« pravi Trčkova. V zadnjih štirih mesecih so na inšpektoratu opazili tudi preobrat, saj so se nanje v velikem številu začeli obračati delodajalci, ki zatrjujejo, da ne dobijo zadostnega števila delavcev.

Nova tema, s katero se zadnje mesece ukvarjajo na inšpektoratu, pa je otroško delo. Kot je poudarila Trčkova, se v zadnjem času pojavljajo agencije za posredovanje dela otrok, zakonodaja v Sloveniji pa je po njeni oceni na tem področju premalo regulirana. Pojavljajo se tudi tuje agencije, ki želijo posredovati delo tujih otrok: »Predvsem gre za snemanje oglasov, filmov itn., kar pomeni, da so nekatere države, predvsem severnoevropske, delo otrok, snemanje oglasov in podobno delo, v celoti prepovedale, zato se ta trg seli nižje, na jug.« Po njenih napovedih so o tej problematiki obvestili ministrstvo, s katerim skušajo zadevo razrešiti.

Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Slavko Krištofelc je pojasnil, da so lani kot izrazito nevarno dejavnost prepoznavali gradbeništvo. Glede delovnih nezgod na splošno so jih delodajalci lani prijavili 9200, od tega je bilo 15 smrtnih. Slednje so najpogostejše v prometnih nesrečah, raste pa nasilje na delovnem mestu, ob čemer je Krištofelc spomnil na tragično preminule zdravnika in dva policista.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...