Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Metka Zevnik in Zmago Modic (foto: Marjana Debevec)
Metka Zevnik in Zmago Modic

Zevnikova o ogroženosti današnjih otrok

Slovenija | 24.04.2017, 13:54 Marjana Debevec

Podpredsednica stranke Glas za otroke in družine Metka Zevnik je ob dnevu Zemlje pred umetniško instalacijo, s katero je Zmago Modic pred ljubljanskim Magistratom predstavil ogroženost življenja zaradi jedrskih bomb oz. radioaktivnosti, spregovorila o ogroženosti otrok. Modičevo delo vidi kot upor proti vojni in globalni ogroženosti otrok.

Umetnik Modic je postavil odprto živalsko kletko, iz katere sega bomba, nad njo pa je upodobljen ožgan dojenček s plinsko masko na obrazu. Zevnikova je novinarjem pojasnila, da jo je pretresel nedavni napad s plinom v Siriji, vprašala pa se je, kako je zaščita otrok v morebitnih takih primerih urejena pri nas. Po informacijah izpred nekaj let pri nas nimamo plinskih mas za otroke.

Tako je napovedala prizadevanja stranke Glas za otroke in družine, da bodo to uredili, čeprav upa, da potrebe po uporabi mask nikoli ne bo.

Ob svetovnem dnevu zemlje, ki smo ga sicer obeležili v petek, je spregovorila še o drugih ogroženostih otrok. Opozorila je na vračanje infekcijskih bolezni, zlasti na ošpice zaradi vse manjše precepljenosti otrok, ter med drugim spomnila na epidemijo ošpic v Italiji. Pravi vzrok pripisujejo velikim romskim skupnostim, ki niso vključene v cepljenje. ZDA so že opozorile svoje državljane naj ne potujejo v Italijo, če ni potrebno, naša država pa se na to še ni odzvala, je poudarila Zevnikova.

Metka Zevnik
Metka Zevnik © Marjana Debevec

Danes se začenja tudi svetovni teden cepljenja. Zevnikova je pojasnila, da se tudi v Sloveniji znižuje odstotek cepljenih otrok, čeprav smo še na meji, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

V stranki Glas za otroke in družine tako pozivajo starše, naj se odločajo za cepljenje otrok zaradi varnosti njihovih in drugih otrok.

Zevnikova je še spomnila, da imamo v Sloveniji eno največjih onesnaževanj v Evropi s prašnimi delci PM 10, na katere da je po zadnji študiji vezan izrazit porast astme pri otrocih. Pri nas imamo največjo hospitaliziranost otrok zaradi astme, je pojasnila.

To je težko reševati, a bo po njenem mnenju k temu pripomoglo samozavedanje ljudi, drugačna vrsta prometa ter goriv.

Zmago Modic pa je pojasnil namen projekta pred ljubljanskim Magistratom, ki je po njegovih besedah izrazito pacifističen, a popolnoma neekološki.

Dojenček
Dojenček © Marjana Debevec

Zato je na živalski kletki upodobil zemljevid sveta ter z lučkami na njem prikazal, kje se nahajajo atomske bombe. Postavil je tudi bombo, ki je po njegovih navedbah relativno majhna, a če bi eksplodirala, bi zravnala Ljubljano. Kot bistveno je Modic izpostavil, da je treba prihodnjim rodovom dati možnost za varno življenje, srečo in normalno bivanje.

Zemljevid jedrskega orožja
Zemljevid jedrskega orožja © Marjana Debevec

Slovenija, Svet, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...