Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

MNZ in brežiška občina danes o zastojih na Obrežju

Politika | 24.04.2017, 07:00 Petra Stopar

Tudi ta konec tedna ni minil brez zastojev na večjih mejnih prehodih s Hrvaško. Nezadovoljstvo lokalne skupnosti zaradi tega in druge težave bo Občina Brežice danes predstavila predstavnikom ministrstva za notranje zadeve.

Pogovarjali se bodo predvsem o težavah, ki so jih povzročila zadnja navodila Evropske komisije o sistematičnem nadzoru vseh potnikov pri prehajanju šengenske meje in s tem povezani večurni zastoji na posavskih mejnih prehodih.

Na brežiški občini so že ob velikem petku, ko je kolona vozil na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje pri čakanju na izstop iz države dosegla tudi 10 kilometrov, opozorili, da upoštevanje evropske direktive močno hromi prehajanje in promet tudi na drugih območnih mejnih prehodih. Največ težav so imeli krajani z dostopom do svojih domov, dolge kolone pa so pri domačinih povzročile bojazen, da se bodo težave ponovile. Lokalna skupnost je zato ministrstvu za notranje zadeve podala pobudo o sestanku, to pa jo je sprejelo.

Kolona vozil proti mejnemu prehodu Obrežje
Kolona vozil proti mejnemu prehodu Obrežje © Občina Brežice

Brežiški župan Ivan Molan je povedal, da od sestanka s predstavniki ministrstva pričakujejo predvsem predloge ukrepov za normalizacijo življenja ob meji, nemoten dostop do prebivališč in tekoč prehod za vse, ki mejo dnevno prestopajo zaradi dela. Občina Brežice tudi pričakuje, da bodo v primeru vnovičnih večkilometrskih zastojev na meji tako pristojne državne službe kot tudi Družba za avtoceste v RS poskrbeli za humanitarno pomoč čakajočim potnikom, za sanitarije in razdeljevanje vode, je še povedal Molan.

Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...