Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Anin sklad podpira predvsem številčne družine (foto: Peter Žunič)
Anin sklad podpira predvsem številčne družine

Anin sklad na srečanju s številčnimi družinami

| 21.04.2017, 14:33 Marjana Debevec

Dobrodelna, nevladna, neprofitna in nepolitična ustanova Anin sklad, ki povezuje družine z več otroki, pripravlja v soboto v Šentjakobu ob Savi tradicionalno srečanje družin. Namenjeno je druženju, izmenjavi izkušenj pa tudi predavanjem za starše. Kako pomembni so za vzgojo vrednot družina, okolica in družba bo spregovorila dr. Katarina Kompan Erzar. Srečanje se bo začelo ob 10. uri s sveto mašo, ki jo bo daroval odgovorni urednik Ognjišča mag. Božo Rustja. Z družinami se bo srečala tudi Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Letos nas bo povezalo geslo Vincencijevega leta »Tujec sem bil in ste me sprejeli«.

Predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc je pred srečanjem opozorila, da tovrstna druženja vedno znova potrjujejo zavedanje, "kako zelo so pomembni medsebojni odnosi, kako zelo so za otroke pomembni vzorci, ki jih pridobivajo otroci v rani mladosti v družini. Kadar so odnosi zdravi, se v družini razvijejo sposobnosti (talenti), ki jih otroci nosijo v sebi. Zato se poleg skrbi za materialno pomoč družinam trudimo, da staršem nudimo tudi pomoč pri vzgoji otrok".

Ustanova Anin sklad si že od leta 1998 prizadeva pomagati družinam z več otroki pri premagovanju težav, čeprav so naše finančne možnosti v zadnjih letih precej omejene. Pomagamo na različne načine, kot so svetovanja, iskanje zaposlitev, urejanje zadev s področja socialno-varstvenih pravic in podobno. Pripravljamo tudi druženja z družinami, spomladi v Šentjakobu ob Savi, poleti pa v Dolenjskih Toplicah. Ker si večina družin ne more privoščiti dopusta, so takšna druženja za družine z več otroki eden od prijetnejših trenutkov.

Piknik ustanove Anin sklad
Piknik ustanove Anin sklad © Arhiv: Anin sklad

Program srečanja:

10:00 - Sveta maša v župnijski cerkvi, daroval jo bo mag. Božo Rustja - zahvalili se bomo za vse prejete milosti v minulih mesecih ter prosili za ohranitev družine v prihodnosti. Spomnili se bomo tudi vseh dobrotnikov in donatorjev.

12:00 - Predstavitev karizme sv. Vincencija Pavelskega s kratko igro

- nagovor in pozdrav predsednice uprave Aninega sklada Marija Šterbenc in varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer

13:00 – Predavanje za starše: Dr. Katarina Kompan Erzar (Študijsko-raziskovalni center za družino Ljubljana) - Kako pomembni so za vzgojo vrednot družina, okolica in družba?

- otroci in mladina se bodo udeležili delavnic na katerih bodo spoznavali življenje in delo sv. Vincencija.

Ustanova Anin sklad si prizadeva, da bi se več staršev odločalo za tretjega in četrtega otroka, da bi bile številčnejše družine v družbi bolj razumljene, da bi se med seboj spoznavale in se podpirale, da bi se pospeševal pozitiven odnos do zdravega družinskega življenja in da bi bilo javno »ozračje« naklonjeno družinskim vrednotam.

Ustanova Anin sklad
Ustanova Anin sklad © ARO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...