Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Marija Pomagaj (foto: ARO)
Marija Pomagaj

Romanje brezjanske Marije Pomagaj v Španijo

Slovenija | 21.04.2017, 10:00 Marta Jerebič

Danes zjutraj so romarji iz Brezij na čelu z rektorjem svetišča p. Robertom Bahčičem in komisarjem za Sveto deželo p. Petrom Lavrihom poromali v svetišče Blažene Device Marije v Torreciudad v Španiji. Svetišče je zgradil ustanovitelj gibanja Opus Dei Jožefmarije Escriva. Tam bodo med nedeljsko slovesno sveto mašo predali kopijo milostne podobe Marije Pomagaj. V tem svetišču namreč hranijo vse več upodobitev Božje Matere Marije s celega sveta.

Torreciudad je svetišče, posvečeno Blaženi Devici Mariji, v Arangonu, na Severu Španije. Češčenje Device Marije iz Torreciudad sega v enajsto stoletje, razmak pa je svetišče doživelo pod leta 1975 dalje, ko je po zaobljubi ustanovitelja gibanja Opus Dei, Jožefmarije Escriva, nastalo novo svetišče.

Začetki kapele segajo v leto 1984, ko je ob deveti obletnici novega svetišča Torreciudad povabil znana Marijina svetišča na romanje v Torreciudad. Ob tem so k Blaženi Devici Mariji prinesli replike svojih zavetnic. To je postalo tradicija in tako v Torreciudad prihaja vedno več upodobitev Božje Matere Marije s celega sveta.

Danes se v kapelah v kripti nahaja skoraj tristo Marijinih upodobitev. Z zbirko želijo prikazati širino ljubezni do Device Marije.

Na romanje se je iz Slovenije podalo približno 40 ljudi, ki bodo Narodno svetišče Marije Pomagaj povezali še z Marijinima svetiščema Lurd in La Salette.

Romarje bo ves čas na povabilo Narodnega svetišča Marije Pomagaj iz Brezij spremljal sodelavec Alen Salihović, ki bo predvsem v nedeljo in ponedeljek v informativnem programu Radia Ognjišče poročal o izročitvi kopije podobe Marije Pomagaj v svetišče v Španiji.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...