Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

NSi: Gospodarski program 2.0

Slovenija | 19.04.2017, 14:34 Marta Jerebič

Nespodbudno poslovno okolje, visok javni dolg in negativni demografski trendi so po mnenju Nsi ključni gospodarski izzivi. Stranka zato predlaga vrsto reform za 7 ključnih področij: davke, gradbeno in delovno zakonodajo, javno upravo, pokojninski sistem, zdravstvo in družinsko politiko.

Nsi je pripravila gospodarski program 2.0. "Gospodarski program ostaja na socialno tržnem gospodarstvu, nato pa dajemo celosten pogled na situacijo v družbi in tudi rešitve,« je na včerajšnjem posvetu NSi o gospodarskem položaju povedal vodja poslanske skupine Matej Tonin. Ta celostni pristop je konkretneje predstavil na primeru pokojninske reforme, kjer predlagajo tristebrni pokojninski steber, pripravili so simulacijo prehoda v drug sistem in izračune za posamezne plače. "Tako nam nihče ne bo mogel očitati, da smo dali samo floskulo, ampak bomo jasno povedali, kakšno pokojninsko reformo si predstavljamo," je dejal Tonin.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je bila na današnji uradni predstavitvi gospodarskega programa 2.0 začudena, da ima vlada premalo posluha za potrebe gospodarstva, saj na koncu vsi pridobimo na ta račun. "Uspešno gospodarstvo je temelj za uspešno in socialno državo, uspešno gospodarstvo omogoča dober zdravstveni sistem, več sredstev za izobraževanje in znanost, več zaposlenih, manj socialnih problemov, in nezadovoljnih državljanov, več zadovoljnih družin in posameznikov, več rojstev, več denarja za kulturo, šport ...«

V zvezi z demografsko problematiko je poudarila, da se letno rodi povprečno 10.000 otrok premalo, da bi ohranjali enako število prebivalcev brez priseljevanja. Negativni demografski trendi ogrožajo zdravstveni in pokojninski sistem ter ogrožajo obstoj naroda.

Prepričana je, da bi z izboljšanjem poslovnega okolja omogočili več delovnih mest, manj brezposelnosti, več podjetij, več vlaganj v inovacije in več tujih vlagateljev. Ob tem je opozorila, da sedanja vlada preveč vlaga v javni sektor in da tam tudi preveč zaposluje, medtem ko v gospodarskem zmanjšuje število zaposlenih.

Skratka, Novakova je prepričana, da gospodarski program 2.0 omogoča uspešen gospodarski razvoj in preboj.

 

 

 

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.