Ljubljana, ponedeljek, 23. april 2018, 11:44

NSi: Gospodarski program 2.0

Matej Tonin
Foto © www.nsi.si

Nespodbudno poslovno okolje, visok javni dolg in negativni demografski trendi so po mnenju Nsi ključni gospodarski izzivi. Stranka zato predlaga vrsto reform za 7 ključnih področij: davke, gradbeno in delovno zakonodajo, javno upravo, pokojninski sistem, zdravstvo in družinsko politiko.

Nsi je pripravila gospodarski program 2.0. "Gospodarski program ostaja na socialno tržnem gospodarstvu, nato pa dajemo celosten pogled na situacijo v družbi in tudi rešitve,« je na včerajšnjem posvetu NSi o gospodarskem položaju povedal vodja poslanske skupine Matej Tonin. Ta celostni pristop je konkretneje predstavil na primeru pokojninske reforme, kjer predlagajo tristebrni pokojninski steber, pripravili so simulacijo prehoda v drug sistem in izračune za posamezne plače. "Tako nam nihče ne bo mogel očitati, da smo dali samo floskulo, ampak bomo jasno povedali, kakšno pokojninsko reformo si predstavljamo," je dejal Tonin.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je bila na današnji uradni predstavitvi gospodarskega programa 2.0 začudena, da ima vlada premalo posluha za potrebe gospodarstva, saj na koncu vsi pridobimo na ta račun. "Uspešno gospodarstvo je temelj za uspešno in socialno državo, uspešno gospodarstvo omogoča dober zdravstveni sistem, več sredstev za izobraževanje in znanost, več zaposlenih, manj socialnih problemov, in nezadovoljnih državljanov, več zadovoljnih družin in posameznikov, več rojstev, več denarja za kulturo, šport ...«

V zvezi z demografsko problematiko je poudarila, da se letno rodi povprečno 10.000 otrok premalo, da bi ohranjali enako število prebivalcev brez priseljevanja. Negativni demografski trendi ogrožajo zdravstveni in pokojninski sistem ter ogrožajo obstoj naroda.

Prepričana je, da bi z izboljšanjem poslovnega okolja omogočili več delovnih mest, manj brezposelnosti, več podjetij, več vlaganj v inovacije in več tujih vlagateljev. Ob tem je opozorila, da sedanja vlada preveč vlaga v javni sektor in da tam tudi preveč zaposluje, medtem ko v gospodarskem zmanjšuje število zaposlenih.

Skratka, Novakova je prepričana, da gospodarski program 2.0 omogoča uspešen gospodarski razvoj in preboj.

 

 

 


Ne spreglejte: