Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:38

AVDIO: V Mozirski gaj vabi pomladno cvetje, odpirajo se že prvi tulipani

Tulipani znova vabijo v Mozirski gaj. Odprle so se že prve gredice, tradicionalna razstava v parku cvetja bo po besedah tamkajšnjega predstavnika za odnose z javnostmi in vodje marketinga Romana Čretnika najlepša med 20. in 30. aprilom. Ostalo pomladno cvetje obiskovalci lahko občudujejo že zdaj.


Direktor mlekarne Celeia Jakob: Slovenski trg je odpad za evropske presežke

Mlekarna Celeia je leto 2017 sklenila z devetodstotno rastjo prodaje, s tem pa presegla 60 milijonov evrov prihodkov. Prvi mož družbe v lasti zadrug Marjan Jakob je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so poslovno leto sklenili pozitivno, dobiček v višini pol milijona evrov pa je primerljiv z letom 2016.


Koncertni abonma Ribnica z željo približati klasiko ljudem tudi izven Ljubljane

V Miklovi hiši v Ribnici bo jutri zvečer ob 19.30 začetek že tretjega koncertnega abonmaja Ribnica, katerega pobudnica je skladateljica Nina Šenk. Tokrat se bo predstavil mednarodno uveljavljen kitarist Mak Grgić, ki živi in deluje v Los Angelesu.


Kovačič zahteva pošteno kampanjo pred referendumom

Začela se je uradna kampanja pred ponovljenim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja. V kampanji po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je izid prvega referenduma razveljavilo, ne bo vlade. Bo pa k podpori zakonu volivce nagovarjal Miro Cerar kot predsednik SMC, skupaj z vodjo projekta Juretom Lebnom. Da predlagani vladni zakon in način gradnje drugega tira nista ustrezna, pa bo pojasnjeval pobudnik referenduma Vili Kovačič.


VIDEO: Logarjeva komisija o bankah ugotovila tudi kazensko in odškodninsko odgovornost

Parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom Anžeta Logarja je brez glasu proti sprejela končno poročilo o odgovornosti za težave v bančnem sistemu, ki so privedle do obsežne sanacije leta 2013. Med drugim jo je pripisala nekdanjim upravam NLB in Nove KBM, Banki Slovenije in vladam od leta 2004 naprej. Prvi odzivi so bolj ali manj zadržani. Dokument bo državni zbor obravnaval na izredni seji, ki so jo že zahtevali poslanci SDS, NSi in nepovezani poslanec Matjaž Hanžek. Logarjeva komisija predlaga posredovanje končnega poročila ustreznim ustanovam kot naznanitev sumov kaznivih dejanj in oblikovanje zakonske podlage za ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančne kriminalitete.


AVDIO: Poslanka Iva Dimic v pogovoru z volivci odkrito o svoji bolezni: Skupaj se bomo borili še naprej

NSi že od menjave vodstva na svojem FB profilu pripravlja pogovore s člani vodstva stranke in poslansko skupino.


Zver od sestanka Slovenije in Hrvaške v Bruslju ne pričakuje veliko

Tako Slovenija kot Hrvaška nameravata 2. maja v Bruselj poslati svoje predstavnike, ki bodo Evropski komisiji pojasnili stališča o arbitražni razsodbi o meji med državama. Kot je znano, je Ljubljana sprožila postopek proti Zagrebu zaradi nespoštovanja lanske odločitve iz Haaga, sestanek je posledica te poteze. Južna soseda se mora odzvati tudi pisno. Sporočila je, da bo to storila do prihodnjega torka, vztrajala bo, da ne krši prava Evropske unije.


Poslanci še v zadnji poskus imenovanja novega mandatarja, konec tedna le datum volitev

Konec tedna bo znano, kdaj bomo na predčasnih volitvah izbirali novo sestavo državnega zbora. Predsednik republike Borut Pahor bo namreč najverjetneje v soboto razpustil parlament in razpisal predčasne državnozborske volitve. Te bodo potekale 27. maja ali 3. junija. Volivci bomo tako novo sestavo državnega zbora že tretjič zapored izbirali predčasno. Medtem pa v državnem zboru poslanci, kljub vladi, ki opravlja tekoče posle hitijo s sprejemanjem zakonodaje, ki pa po besedah Žige Turka le vsa ni tako pomembna.


Prepoved totalitarnih simbolov bo uravnotežena šele z rdečo zvezdo

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije že nekaj časa zori pobuda za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. V teh mesecih jo predstavljajo po državi, želijo tudi, da bi prerasla v zakonski predlog. Podporo so ji med drugim izrekli v Koordinaciji domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je v pogovoru za naš radio poudaril, da bo prepoved totalitarnih simbolov uravnotežena takrat, ko bo vanjo vključena tudi rdeča zvezda.


Nadškof Zore vernikom ljubljanskih župnij: Postajajte Jezusove priče

Tik po letošnji veliki noči je svoj 30. jubilej praznovala ljubljanska župnija Vstalega Jezusa na Fužinah. Ne gre za visoko starost, a se je vseeno nabralo nekaj mejnikov in spominov. Verniki so se za prejete darove v vsem tem času Bogu zahvalili s celodnevno molitvijo pred Najsvetejšim in slovesno sveto mašo. Sledila je kratka akademija, med katero so se ozrli na prehojeno pot.


Novejše novice | Starejše novice