Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:32

Je obseg požara v Kemisu posledica neustreznega skladiščenja?

Prebivalci Vrhnike še čakajo na podatke o tem, kako močno je prizadeto lokalno okolje, potem ko je pred dobrim tednom dni gorelo v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis. Rezultati analize vzorcev tal s štirih bližnjih lokacij bodo po napovedih znani jutri, predstavili jih bodo strokovnjaki Agencije za okolje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Direkcije za vode. Spregovorili bodo tudi o čiščenju v požaru onesnaženega potoka Tojnica, kjer so dozdajšnje meritve že potrdile prisotnost velike količine pesticidov, med drugim atrazina, ki je v Sloveniji že 15 let prepovedan. Presežne vrednosti nekaterih so ugotovili tudi v Ljubljanici.


Dobrote slovenskih kmetij že 28. povezale kakovost in domačnost

Na Ptuju so v nedeljo zaprli tradicionalno že 28. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij, na kateri so slovenske in zamejske kmetije do predstavljale skoraj 1200 različnih izdelkov. Vodja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj in organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič je za naš radio ob sklepu prireditve izrazil zadovoljstvo, da je razstava katere pokrovitelj je bil tudi Radio Ognjišče uspela.


Glas življenja 2017

Zavod Živim nocoj ob 19.30 v Antonovem domu na Viču pripravlja tradicionalni koncert Glas življenja. Skupaj z odličnimi glasbeniki želijo pripraviti večer, ki bi poslušalce napolnil z veseljem do življenja, da bi tako to veselje ponesli še drugim.


SDS za sejo odbora na temo požara v Kemisu

Mineva teden dni od obsežnega požara v podjetju Kemis na Vrhniki, krajani pa še vedno ne vedo, kako močno ogroženo je njihovo zdravje zaradi gorenja nevarnih odpadkov. V SDS so vložili pobudo za razpravo o okoljskih posledicah požara na pristojnem odboru Državnega zbora.


AVDIO: Karitas v Vrbju pri Žalcu vodi program socialnega vključevanja

Pred letom in pol so na Škofijski Karitas Celje začeli s projektom socialnega vključevanja. Najprej so se dejavnosti, ki jih je organizirala Karitas, udeležili samo štirje ljudje, danes jih pride v enem dnevu tudi do dvajset.


Janša ostaja na čelu SDS

Po skoraj četrt stoletja vodenja stranke je na kongresu v Mariboru predsednik SDS Janez Janša znova prepričal zbrane, da lahko popelje stranko do zmage. Podprlo ga je kar 666 delegatov, pet jih je bilo proti, tudi tokrat je bil edini kandidat.


Skupnost Barka praznuje 20. rojstni dan

Slovenska Barka, v kateri živijo skupaj osebe z motnjo duševnem razvoju in njihovi spremljevalci, danes obhaja 20 obletnico. Praznovanje so začeli s sinočnjo sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Urha v Smledniku. Po maši pa se je druženje nadaljevalo v njihovih delavnicah. Danes dopoldne je bilo mogoče Barko od blizu spoznati, saj so pripravili dan odprtih vrat, popoldne pa bo na vaškem trgu v Zbiljah prireditev Sto čutov, ki bo še posebej posvečena 20-letnici Barke in 85. letnici kulturnega društva Pirniče.


V ŽIVO: SDS na 11. kongresu, zbrane nagovoril tudi Orban

V Mariboru poteka 11. kongres SDS, na katerem bo stranka predstavila načrt za razvoj Slovenije v prihodnjem mandatu in začrtala svojo pot za prihodnja leta. „SDS je od ustanovitve naprej neločljiv del najpomembnejših političnih procesov v vsej znani zgodovini Slovencev,“ so zapisali v SDS pred kongresom.


Pregled slovenskih dogodkov od petka do petka

Pregled slovenskih dogodkov od petka12. maja, do petka 19. maja, začenjamo na Vrhniki, ki jo je v ponedeljek zvečer pretresel požar v podjetju Kemis. Po trditvah uradnih organov naj onesnaženost ne bi bila problematična, medtem ko Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje občanom, da povrtnine, ki so že zrele za zaužitje, zavržejo. Požar preiskujejo tudi kriminalisti.


Onesnaženje potoka Tojnica po požaru v Kemisu katastrofalno

Agencija za okolje je onesnaženje potoka Tojnica po požaru v Kemisu ocenila kot katastrofalno. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa so sporočili, da strokovnjakinja za medicino dela pripravlja program pregleda za gasilce, ki so sodelovali pri gašenju požara v Kemisu. Občinski svetniki na Vrhniki so medtem odobrili 150 tisoč evrov za nakup nove gasilske opreme, ki je bila uničena pri gašenju požara, Vrhničani pa zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti jutri napovedujejo protest. Zahtevajo odstop župana Stojana Jakina in zaprtje Kemisa. Direktor slednjega je dejal, da delajo v skladu z dovoljenji, onesnaženje priznavajo in so pripravljeni poskrbeti za sanacijske ukrepe. V Kemisu je bilo skladiščenih 1500 ton nevarnih odpadkov, koliko jih je zgorelo, še ni znano. Prav tako še ni znan vzrok požara.


Novejše novice | Starejše novice