Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:49

Tatjana Fink: Minljivost trka na vrata vseh

Hiša Ljubhospica, ki je pod patronatom Lekarne Ljubljana je svoja vrata odprla na današnji dan leta 2016. Ob drugi obletnici jo je poleg predstavnikov največjih verskih skupnosti v Sloveniji obiskala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki so jo opozorili, da država ni naklonjena plačilu oskrbe ob sklepu življenja, in te nege finančno ne podpira.


S pepelnično sredo začenjamo postni čas

V katoliški Cerkvi smo vstopili v postni čas, ki ga bomo sklenili z svetim tridnevjem in praznikom Gospodovega vstajenja - veliko nočjo. Ta bo letos 1. aprila. V postni čas nas uvaja današnji obred pepeljenja, med katerim duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel s povabilom: »Spreobrni se in veruj evangeliju!« ali »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!«


Družinske zdravnike čakajo težke odločitve, Muževič kritičen do vlade

Zdravniška zbornica Slovenije in Sindikat družinskih zdravnikov Praktikum sta na nogah. Vlada je namreč v splošnem dogovoru o obsegu letošnjih zdravstvenih programov med drugim predvidela denarno kazen za zdravnike na primarni ravni, ki bodo bolnika neupravičeno napotili na specialistični pregled. Določbo je sprejela brez kakršnihkoli pogovorov v predhodnem sprejemanju dokumenta. V zbornici in omenjenem sindikatu so prepričani, da poteza ni zakonita, vlado pozivajo k razveljavitvi te točke, čeprav dodajajo, da je že povzročila škodo.


Dr. Juhant v programskem svetu RTV: Trudil se bom za dialog ob verskih vprašanjih

Programski svet RTV Slovenija je na prvi seji v novem štiriletnem mandatu za svojega predsednika izvolil Cirila Baškoviča. Njegov protikandidat za to funkcijo Marjan Dora je postal njegov namestnik. Med 29 člani tega organa nacionalne radiotelevizije je tudi zaslužni profesor ljubljanske teološke fakultete dr. Janez Juhant. Skupaj s častnim škofom Evangeličanske Cerkve v Sloveniji Gezom Ernišo bo do leta 2022 zastopal interese verskih skupnosti.


Tonin na srečanju z Janšo o sodelovanju med SDS in NSi

Novi predsedujoči NSi Matej Tonin se je včeraj srečal s prvakom SDS Janezom Janšo. Predstavnika strank sta sporočila, da je bil pogovor zelo iskren in poudarila, da bosta stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovali vsaka s svojo listo. Tonin se je pred tem srečal s predsednikom SMC in premierjem Mirom Cerarjem, ob tem pa dejal, da dopušča možnost za sodelovanje med strankama v prihodnje.


Sneženje po državi že slabša razmere na cestah

Sneženje je zajelo večji del države, kar poslabšuje razmere na cestah, saj se sneg že oprijema cestišča. Ponekod razmere zaostrujeta še veter, ki gradi snežne zamete, in megla. Trenutno sneg povzroča težave voznikom na štajerski, gorenjski in pomurski avtocesti in tudi ponekod na primorski in dolenjski avtocesti. Sneži tudi ponekod na Primorskem.


Novković o neupravičenosti stavk v javnem sektorju in zakaj učiteljica ne bo stavkala

V tednu, ki se je začel stavke pripravlja pet sindikatov javnega sektorja, ki predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih.


Škof Štumpf: Kdor je čudežno ozdravel, še ni varen pred peklom

Osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu bolnikov v Cerkvi na Slovenskem je dopoldne potekala na Brezjah. Somaševanje je vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. V nagovoru je dejal, da so se pri Mariji zbrali vsak s svojo življenjsko zgodbo, tudi boleznijo. Pri slednji se pojavi vprašanje, zakaj je do tega prišlo.


AVDIO: Ana Šubic slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja

Dijakinja tretjega letnika Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani Ana Šubic bo 10. aprila na slovesnosti v Bruslju prejela priznanje za poseben dosežek - je slovenska zmagovalka 10. izvedbe vseevropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Besedilo, ki so se ga tokrat lotili mladi, se je nanašalo na 60 let Evropske unije - jubilej, ki smo ga zaznamovali lani.


Rakar na čelu Triglavskega narodnega parka za ustrezno komunikacijo

Potem ko je vlada konec januarja Janezu Rakarju dodelila poln mandat na čelu Triglavskega narodnega parka, ta poudarja, da je s tem zagotovila stabilnost zavoda. Rakar pri svojem delu poudarja pomen komunikacije z vsemi deležniki, med glavnimi nalogami vidi usmerjanje vse večjega obiska.


Novejše novice | Starejše novice