Ljubljana, sreda, 20. september 2017, 00:28

Pregled domačih dogodkov od 8. do 15. septembra 2017

Slovenijo je zajela prava košarkarska mrzlica, ki še ni popustila. Razlog je naša reprezentanca, ki se je po sijajnih predstavah na evropskem prvenstvu uvrstila v finale tega tekmovanja, zagotovila si je medaljo in poskrbela za zgodovinski uspeh tega ekipnega športa pri nas. Tako smo skoraj pozabili na zgode in nezgode, povezane z arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško, interpelacijo ministrice za zdravje in skorajšnji podpis pogodbe z Magno za gradnjo lakirnice pri nas. Za trenutek so bile politične in gospodarske zgodbe potisnjene v ozadje. Medtem velja v ospredje postaviti tehtne besede predstavnikov naše krajevne Cerkve pri nekaterih nedavnih slovesnih bogoslužjih.


Pahor za Radio Ognjišče: Kar delam, jim ni prav

Ob državnem prazniku, s katerim se spominjamo vrnitve Primorske, smo v Mozaiku dneva predvajali pogovor s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Odgovarjal je na vprašanja o opravljenem delu, odlikovanjih in tudi o procesu sprave.


Demenca pri nas premalo prepoznana

Znani so rezultati prvega vseslovenskega projekta za zgodnje odkrivanje demence Adam, v katerem se je od maja do julija letos brezplačno testiralo 457 prostovoljcev v povprečni starosti 71 let. Kot je povedal nevrolog Zvezdan Pirtošek, je polovica sodelujočih na testu dosegla slabši rezultat kognitivnih sposobnosti. To ne pomeni nujno, da imajo demenco, lahko pa je ta upad prvi pokazatelj te bolezni. Vzorec projekta Adam je prvi pomemben korak k zbiranju kritičnih podatkov s področja demence.


Za vrnitev Primorske pomembni tudi jezik, kulturna in narodna zavest

V Sloveniji je 15 september od 2006 državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je bilo Slovensko primorje priključeno takratni Jugoslaviji, Trst in Gorica pa dokončno izgubljna. S tem je povezan tudi začetek gradnje Nove Gorice, ki letos gosti državno proslavo.


Dež, torej kavč? Ne! Pridite v Stično!

Tretja sobota v septembru je že tradicionalno namenjena srečanju katoliške mladine v Stični. Sveto mašo, ki se bo začela ob 14.15 bomo neposredno prenašali, glavni mašnik in pridigar pa bo letos murskosoboški škof Peter Štumpf. Vsebina srečanja vsako leto temelji na papeževi poslanici mladim. Za osrednje geslo je papež letos izbral: »Velike reči mi je storil Mogočni«. V tej luči bodo potekale številne delavnice, med drugim bo ob 500-letnici reformacije poudarek na ekumenizmu, o svoji rešitvi iz pekla bo pričevala nekdanja manekenka Poljakinja Anja Goledžinowska, z delavnico Ritem srca pa bo prisoten tudi Radio Ognjišče.


Poslanci SDS in NSi o polemikah o blagoslovu šole: Gre za odraz nestrpnosti

Odbor državnega zbora za izobraževanje je na seji, sklicani na zahtevo poslanske skupine Levica, obravnaval domnevno protizakonito konfesionalno dejavnost v javnih šolah. Kljub temu, da v primeru blagoslova ni šlo za verski obred, so poslanci koalicije sprejeli sklep, s katerim so vladi predlagali, da šolam in vrtcem poda podrobnejša navodila za uresničevanje ločenosti države in verskih skupnosti. Prvak SDS Janez Janša je med drugim dejal, da gre v tem primeru problematiziranja blagoslova za odraz nestrpnosti.


Nadškof Zore želi nagovarjati prek Facebooka, Twitterja in Instagrama

Nadškofija Ljubljana ima že nekaj časa odprta računa na družbenih omrežjih Youtube in Google+. Ker želi še razširiti krog ljudi, ki jih lahko nagovarja na različne načine, je svojo stran na družbenem omrežju Facebook odprt tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, svoja računa ima po novem tudi na družbenih omrežjih Twitter in Instagram.


V špansko Marijino svetišče Torreciudad ponesli podobo Ptujskogorske Matere Božje

Romarji na čelu z mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom in provincialom slovenske minoritske province p. Milanom Kosom so danes v špansko Marijino svetišče Torreciudad ponesli podobo Ptujskogorske Matere Božje. V tem svetišču hranijo več kot 300 replik Device Marije iz vsega sveta.


Alek Zwitter: Ne bodimo stečajni upravitelji Cerkve

Število krstov je v sloveniji močno upadlo, prav tako obisk v cerkvah. Dr. Alek Zwitter duhovnik daje naslednjo spodbudo: »Težav je vedno dovolj, ampak Sveti duh, če ga kličemo, nam vedno lahko daje upanje. In to se mi zdi zelo pomembno za ta čas: Da nismo stečajni upravitelji Cerkve, kot je napisal nekdo, ampak smo v tej perspektivi upanja. Perspektiva upanja je vedno povezana z novim misijonarskim poletom. Čutiti moramo, da ima Cerkev nekaj za dati temu času, da lahko na novo prekvasi ta svet okrog nas.« Ob tem je znova citiral papeža, ki pravi, da se nihče ne more lotiti boja, če popolnoma ne računa na zmago. Delovati pastoralno rodovitno pa pomeni predvsem sodelovati s Svetim Duhom.


Anketa Domovine: Novakova z realnimi možnostmi za 2. krog

Če bi predsedniške volitve potekale minulo nedeljo, bi največ skoraj 47 odstotkov glasov, prejel Borut Pahor, pred Marjanom Šarcem, ki bi prejel dobrih 18 odstotkov in Ljudmilo Novak slabih 12 odstotkov. V drugem krogu bi Pahor prepričljivo porazil vse protikandidate, saj ima največ podpore tako med levimi kot desnimi volivci, kažejo rezultati ankete, ki jo je za Domovino izvedla agencija Episcenter.


Novejše novice | Starejše novice