Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Teološki simpozij v Stični (foto: p. Ivan Rampre)
Teološki simpozij v Stični

Teološki simpozij tokrat o pomenu nežnosti

Slovenija | 18.04.2017, 14:38 Marjana Debevec

V Stični je dopoldne potekal Teološki simpozij, ki ga bodo jutri pripravili še v Mariboru, v četrtek v Vipavi in 3. maja v Veržeju. Letos bodo predavanja osredotočena na temo »Nežnost in Božja nežnost.« Predavanja bodo slonela na papeževi apostolski spodbudi Amoris laetitia, in bodo nadgradnja preteklega »leta usmiljenja«. Profesorji so o nežnosti spregovorili s treh vidikov: psihološkega, filozofskega in teološkega.

Specialistka zakonske in družinske terapije dr. Barbara Simonič je spregovorila na temo: Močnejša od besed: psihološki in relacijski vidiki nežnosti. Besedo »nežnost« je po njenem težko definirati, a vendar se ob njej v nas takoj prebudi nek globok odziv, na osnovi katerega začutimo, kaj nežnost je. Simoničeva poudarja, da gre za tisto najgloblje v človekovi naravi, kar težko ubesedimo, čutimo pa, da ima moč, da neguje, daje varnost in tolaži, krepi in omogoča rast. Čeprav zveni kot nekaj krhkega, nosi v sebi neizmerno moč. Nežnost je spremljevalka našega življenja, potrebujemo jo od zibelke do groba, je prepričana. V predavanju je predstavila izkustvene vidiki nežnosti v medsebojnih odnosih, orisala pomen nežnosti in predstavila čustvene ovire, ki nežnost blokirajo.

P. dr. Edvard Kovač je predaval na temo: Hrepenenje po neskončnosti ali filozofija nežnosti pri papežu Frančišku. Izhajal je iz tega, da lahko človek, ker je Božja podoba, ljubi ne samo po samo po človeško ampak tudi po božje. Tako se že v erosu človeka naznanja Božji agape. Prav nežnost je kot hrepenenje po neskončni bližini pot, na kateri se srečujeta Božje in človeško, je zapisal dr. Kovač. Nežnost se nam zato po njegovih besedah v Frančiškovih spisih predstavi kot neusahljiva želja po neskončnem, ali kot »dotik nedotakljivega«, tudi kot objem duše, ki zahteva telesno bližino. Prav zaradi tega je nežnost sposobna utemeljiti etiko razlaščanja samega sebe in človeka vodi v čisto podarjenost.

Nadškof Marjan Turnšek pa je predstavil nežnost kot nekoliko zapostavljeno krepost. Papež Frančišek je znan tudi po tem, da sorazmerno pogosto naglaša pomen kreposti nežnosti in to v različnih kontekstih. Tudi v posinodalni spodbudi Radost ljubezni (Amoris laetitia) jo izpostavi. V razpravi je razvil teološko ozadje, zaradi katerega nas papež Frančišek upravičeno tako pogosto spominja na to krepost, saj je v vsakdanji govorici vsebinsko precej »podcenjena«. V isti spodbudi jo dokaj jasno opredeli v kontekstu sodobne potrošne kulture takole: »Potrošniška družba osiromaši smisel za lépo in tako veselje ugasne. Vse obstaja zato, da bi kupili, posedovali in potrošili, tudi ljudje. Nežnost pa je izraz tiste ljubezni, ki se osvobodi želje sebičnega posedovanja. Privede nas do tega, da pred človekom tako rekoč drhtimo z neizmernim spoštovanjem in določenim strahom, da ga ne bi prizadeli ali mu vzeli njegovo svobodo«, je papeža Frančiška še navedel nadškof Turnšek. Kot rečeno, bodo teološki simpozij ponovili še v Mariboru, Vipavi in Veržeju.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...