Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Med vigilijo zagorelo ob cerkvi v Višnji Gori

Cerkev na Slovenskem | 17.04.2017, 12:52 Petra Stopar

Kot je poročanje Dolenjskega lista povzel spletni portal Družine, je prav v času velikonočne vigilije ob višnjegorski cerkvi zagorela župnijska stavba ob župnišču.

"Gori štala, pojdite umaknit avtomobile!" je bila informacija, ki so jo med sobotno velikonočno vigilijo oznanili vernikom v polni višnjegorski cerkvi. Verniki so iz cerkve odhiteli na parkirišče in premikali vozila v neposredni bližini goreče župnijske stavbe. Streho so v nekaj minutah zajeli ognjeni zublji.

Gasilci PGD Stična, Višnja Gora, Kriška vas, Vrh nad Višnjo Goro ter Ivančna Gorica so požar povsem ukrotili šele proti jutru. Prve ugotovitve kažejo, da je bil požar, podobno kot 7. aprila v Cerkljah na Gorenjskem, podtaknjen. Tudi s Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je bil požar posledica kaznivega dejanja in da nadaljujejo preiskavo suma kaznivega dejanja požiga.

V poslopju in dvorani so imeli mladi shranjene pripomočke za oratorij in pasijon, vse je zgorelo. Uničeno je tudi ostrešje. Sreča v nesreči je bila, da so trije dragoceni oltarji, stari dvesto in več let, ki so bili začasno pospravljeni v pritličju, ostali nepoškodovani; pred uničenjem jih je obvarovala betonska plošča.

Požar ob višnjegorski cerkvi
Požar ob višnjegorski cerkvi

Vir: druzina.si, foto: gasilci na FB

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...