Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Škofje ordinariji pri krizmenih mašah duhovnike povabili h krepitvi medsebojnih vezi

Slovenija | 13.04.2017, 13:56

Slovenski škofje ordinariji in duhovniki se se dopoldne skupaj z duhovniki in redovniki zbrali v stolnih cerkvah. Ob posvetitvi sv. krizme in blagoslovu sv. olja so obnovili svoje duhovniške obljube, spomnili pa so se tudi postavitve zakramenta sv. evharistije. Škofje ordinariji so duhovnike povabili k čuječnosti, bratskemu opozarjanju, spodbujanju in medsebojni pomoči.

Škof Glavan: Ostanite čuječi v molitvi in skrbite za duhovno kondicijo

Škof Andrej Glavan je v stolnici sv. Nikolaja v Novem mestu najprej izrazil hvaležnost za dar služenja v Cerkvi ter vse povabil k prošnji Svetemu Duhu, da naj v njih obnovi in utrdi duhovništvo, da bodo lahko rastli v pripravljenosti za darovanje in sveto služenje, še posebej v zakramentu sprave in zakramentu ljubezni – evharistiji. Kot vaš škof - tako ordinarij Glavan - se vam zahvaljujem in dajem priznanje za vaše služenje v oznanjevanju, posvečevalni službi in za pričevanje, za vsakdanje predano delo v katehezi, ki postaja vedno bolj nehvaležna naloga. "Ostanite čuječi v molitvi in skrbite za duhovno kondicijo, da boste uspešni in rodovitni." Dejal jim je še, da naj se ne zapirajo vase, v osamitev, ki je lahko zanka za različne zasvojenosti. "Učite se drug od drugega, bratsko se opozarjajte, spodbujajte, pomagajte drug drugemu in če je potrebno se celo tolažite med seboj, da bi v duhovniškem občestvu lažje skupaj s škofom lahko opravljali svoje nenadomestljivo duhovniško poslanstvo v naši novomeški krajevni Cerkvi, ki je minuli teden praznovala 11-letnico ustanovitve."

Nadškof Zore: Duhovništvo je poslanstvo prinašanja oproščenja jetnikom, pogleda slepim, izpuščanje zatiranih v prostost

Tudi duhovniki in redovniki ljubljanske nadškofije so se zbrali ob nadpastirju Stanislavu Zoretu. Zahvalil se jim je za njihovo delo, jim zagotovil molitve in nadaljeval: "Živimo namreč v času, ki naše duhovništvo postavlja na preizkušnjo. Duhovnik svojega duhovništva in zavesti svoje poklicanosti in potrebnosti ne more več naslanjati na statistične podatke. Duhovnik je zato danes mož vere. Naslonjen na Kristusa kakor Janez pri zadnji večerji ve, da je Jezus tukaj, da je z njim, da ga kliče in pošilja. V tihem vztrajanju pred Najsvetejšim začuti, da je »Duh vsemogočnega Gospoda nad njim in da ga je Gospod pomazilil.« V premišljevanju Božje besede vedno bolj odkriva besedo, s katero Bog nagovarja najprej njega samega, s katero hoče njega osebno voditi iz puščave v obljubljeno deželo, s katero hoče obuditi suhe kosti in jih obleči z življenjem, besedo, ki jo Oče izgovarja v njegovo notranjost, v njegovo srce, da bi mogla Beseda v njem, v njegovem življenju postati meso in prebivati med ljudmi." Nadškof Zore je še dejal, da duhovniki duhovništva nimajo zase ter, da je to poslanstvo prinašanja oproščenja jetnikom, pogleda slepim, izpuščanje zatiranih v prostost. "To ne pomeni, da bomo odpirali vrata zaporov, da bomo odstranjevali koprene z oči, da bomo delali stvari, ki niso del našega poslanstva. To pomeni, da bomo po zgledu papeža Frančiška, ki je ob obisku v Milanu kosil z zaporniki, tudi mi znali v takih in podobnih ljudeh videti Jezusa."

Nadškof Zore s sobrati in duhovniki
Nadškof Zore s sobrati in duhovniki © p. Ivan Rampre/RV
Škof Bizjak duhovnikom o pomembnih dogodkih v letošnjem letu

V konkatedrali in župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika v Novi Gorici so se duhovniki zbrali ob škofu Juriju Bizjaku. Uvodoma je dejal, da so se pri krizmeni maši zbrali z namenom, "da okrepimo medsebojne vezi, da obnovimo svoje krstne in duhovniške obljube, da se spet razveselimo svojega življenja in poslanstva, svojega dela in ljudi okrog sebe, da ponovno vzamemo zalet in se po vzoru izvoljenega ljudstva opašemo za nadaljnjo pot s Cerkvijo in v Cerkvi". V nadaljevanju je spomnil na dogodke, ki se bodo zvrstili v tekočem koledarskem letu. 300-letnica kronanja Kraljice Svetogorske, blagoslov Petrovega doma v Šempetru, 40 let, odkar je papež Pavel VI. obnovil koprsko škofijo v sedanjem obsegu in 1. januar 2018, ko bo stopil v veljavo odlok o preureditvi župnij v Škofiji Koper. Glavna sprememba, ki jo bo prinesla preureditev, bo manjše število župnij v soupravi.

Škof Lipovšek duhovnike opozoril na upadanje verskega življenja v Sloveniji

Škof Stanislav Lipovšek je v stolnici Sv. Danijela v Celju pri krizmeni maši duhovnike povabil, da naj odprejo srca Božji milosti in prisluhnejo, kaj govori Božji Duh krajevni Cerkvi. Tudi on se je zahvalil duhovnikom in redovnikom, posebej vsem, ki so sodelovali pri oblikovanju lanskega svetega leta usmiljenja. V nadaljevanju pa je izrazil skrb zaradi vidnega upadanja verskega življenje v Sloveniji. "Število krstov se zmanjšuje, obisk nedeljske maše in vpis k verouk upadata. Največji padec števila krstov beleži prav naša, celjska škofija." "Zelo nas vznemirja zaskrbljujoče stanje duhovnih poklicev v naši škofiji, ko imamo že 36 župnij brez rednega duhovnika, v bogoslovju pa imamo le dva bogoslovca. Prav je, da si osebno in na naših duhovniških srečanjih zastavljamo vprašanje: Kaj nam Bog želi povedati po tem pomanjkanju duhovnih poklicev? Pri tem lahko pomaga moja in tvoja molitev, da bodo tisti – in takih ni malo – ne samo zaslišali, ampak tudi zvesto sledili Božjemu klicu. Še vedno velja Jezusovo vabilo in zagotovilo: Prosite in boste prejeli, iščite in boste našli, trkajte in se vam bo odprlo (Mt 7,7)."

Škof Štumpf: Sedanja duhovna kriza (...) ogroža tudi duhovništvo

Škof Peter Štumpf je duhovnike pri krizmeni maši zbral v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti. Dejal je, da "evharistija pomeni Kristusovo dejavnost, ki sprošča Kristusovo moč križa, kjer je Gospodovo srce izkrvavelo do konca, da bi vsi, ki verujemo, bili sposobni darovati svoje življenje za Cerkev in za svet". Povedal je, da sedanja duhovna kriza močno vpliva predvsem na versko življenje v Cerkvi in ogroža tudi duhovništvo. "Prepogosta osamljenost pri našem oznanjevanju evangelija ter naša medsebojna nepovezanost pri stražarjenju nad vero in svetimi skrivnostmi, ki jih obhajamo, postajata vsiljeni spremljevalki našega duhovniškega življenja. Skušnjava, da ne bi stražili, ampak da bi zaspali v svoj sen privatnega življenja, je namreč zelo velika. V privatnem duhovniškem življenju se povečujeta strah pred darovanjem in minimalnost v vsem, kar vodi v kontemplacijo." Dejal je še, da je svet bil in bo prepoln vsakovrstnega uboštva, jetništva, slepote in zatiranosti. "Kristus je vse storil, ko je oznanjal Božje kraljestvo in ozdravljal bolne ter nasičeval uboge. Svet pa je odrešil, ko je nemočno trpel in umiral na križu. S trpljenjem in smrtjo na križu nam je Kristus razodel leto Gospodove milosti, ki se je v vsej moči razplamtela v jutru njegovega vstajenja, po svetu pa se je pričela širiti s prihodom Svetega Duha v binkoštno dvorano, kjer so bili apostoli v molitvi zbrani skupaj z Materjo Marijo."

Duhovniki
Duhovniki © p. Ivan Rampre/RV

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...