Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 02:48

Štuhec in Maver po referendumu o drugem tiru opozorila na nejasnosti

V referendumskem večeru o drugem tiru smo na Radiu Ognjišče poklicali dr. Ivana Štuheca in dr. Aleša Mavra, ki sta opozorila, da volivcem ni bilo povsem jasno o čem odločajo.


Nadškof Cvikl na Slomškovo nedeljo o pomenu živete vere, ki nagovarja

V Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru so praznovanje godovnega dne svojega zavetnika povezali z več obletnicami svojih ustanov. Slovesno somaševanje je na Slomškovo nedeljo tam vodil nadškof Alojzij Cvikl. Poudaril je pomen hoje vere, s katero vse postane osvetljeno z novo lučjo. Pri tem imamo vsi Slovenci zgled v našem prvem blaženem.


Slovenski vojaki so se prišli zahvalit Mariji Pomagaj na Brezje

Pripadniki Slovenske vojske in njihovi družinski člani so ob dnevu vojaškega vikariata, ki so ga obhajali 21. septembra, poromali na Brezje, kjer so se želeli zahvaliti svoji zavetnici Mariji Pomagaj in ji priporočiti svoje nadaljnje delo. Somaševanje je vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah, p. Robert Bahčič, se je zahvalil vsem našim vojakom, ki na številnih misijah skrbijo za mir in red.


Škof Šuštar: Zgled blaženega Slomška nas vabi k odprtosti za bogastvo Božje besede

Na Slomu in na Ponikvi so se pred godovnim dnem blaženega Antona Martina Slomška na tradicionalnem srečanju zbrali učitelji, vzgojitelji, kateheti, starši, otroci in ostali verniki. Sveto mašo je ob tej priložnosti daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V pridigi je spomnil, kako je škof Slomšek odgovarjal na številne izredne izzive svojega poslanstva in svojega časa.


V boju proti zlorabam otrok na spletu ključno sodelovanje

Portal Spletno oko je v desetih letih delovanja policiji in prijavnim točkam v tujini posredoval skoraj 1.400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok. V 67 primerih so bili objavljeni na slovenskih strežnikih. Organi pregona so v vsem tem času dobili tudi 516 prijav s področja sovražnega govora. Nedavni posvet v Ljubljani je opozoril na pomen sodelovanja vseh ustanov in uporabnikov interneta pri spopadanju s to problematiko. Zloraba otrok na svetovnem spletu bo tudi tema skorajšnjega kongresa v Rimu, ki ga bo v začetku oktobra pripravila papeška univerza Gregoriana. Pred tem je portal Aleteia objavil podatek, da pri gledanju pornografije sodeč po statistiki ni razlike med verniki in neverniki. Ob tem opozarja na tragične posledice za otroke, ki v času sodobnih tehnologij prelahko dostopajo do takšnih vsebin.


Nekatere Slomškove župnije, cerkve in kapele

Blaženi Anton Martin Slomšek je že vrsto let naš priprošnjik v nebesih. Kaj pa nam v resnici pomeni, na svoj način pripovedujejo svetišča, kapele in druge ustanove, ki so mu posvečene oziroma katerih zavetnik je blaženi Slomšek. Ustavimo se pri nekaterih od njih.


Vojaki in vojakinje romajo na Brezje

Vojaški vikariat, enota Slovenske vojske, ki njenim pripadnikom in družinskim članom nudi duhovno oskrbo, je v četrtek praznoval svoj dan. 21. septembra 2000 je bil namreč podpisan sporazum med Vlado Republike Slovenije in Slovensko škofovsko konferenco o delovanju duhovne oskrbe v slovenskih oboroženih silah, mesec dni kasneje pa še med Vlado in evangeličansko cerkvijo. Osrednjo slovesnost ob tem dnevu pripravljajo danes dopoldne na Brezjah.


Pred 70. leti vzporedno z Novo Gorico začela rasti vikarija na Kapeli

Zgodovina župnije Nova Gorica - Kapela je tesno povezana z določitvijo državne meje med Italijo in Jugoslavijo s pariško državno pogodbo. Ko so mejo septembra 1947 tudi dejansko postavili, je apostolski administrator Franc Močnik frančiškansko cerkev Matere Božje določil za sedež neodvisnega vikariata za vernike goriških župnij, ki so ostali tostran meje. Uvod v praznovanje 70-letnice pastoralnega dela ob imenovanju vikariata bo jutrišnja maša na Kapeli, ki jo bo daroval provincial pater Marjan Čuden.


Poslanci o politični odgovornosti v zgodbi o sumu pranja denarja v NLB

Poslanci so v minulem tednu med drugim razpravljali o sumu pranja denarja v NLB. Med redno sejo državnega zbora sta jih namreč na mizah čakali poročili dveh parlamentarnih delovnih teles, ki sta se ukvarjali s to zgodbo. Dokumenta sta opozorila na politično odgovornost, bistvene ugotovitve in sklepi o nadzoru nad primerom naj bi v prihodnjem tednu dobili podporo.


Gorenak o novem primeru Vaskrsić: To je nemogoče. To je nevzdržno

Zaradi dobrih 500 evrov dolga fizične osebe dvema podjetjema je novomeško okrajno sodišče sprejelo odredbo o prodaji stanovanja na Klemenčičevi ulici v Novem mestu, nato pa so dan pred prodajajo to odredbo preklicali. Kljub temu, da so dražbo preklicali pa ne gre brez opozorila, da je bil ta primer iz Novega mesta na las podoben tistemu, ko je sodišče zaradi neplačanih položnic v rednosti 124 evrov prodalo hišo Zoranu Vaskrsiću, ki je na evropskem sodišču dobil tožbo proti državi.


Novejše novice | Starejše novice