Ljubljana, četrtek, 29. junij 2017, 00:45

Zakon o demografskem rezervnem skladu odgovor na demografske spremembe?

Do sredine avgusta bo v javni razpravi predlog zakona o demografskem rezervnem skladu. Med drugim predvideva, da se bo vanj preoblikovala Kapitalska družba, skupščina bo vlada. Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman gre za odgovor na težave, povezane z demografskimi spremembami v naši državi.


Pogovor o: Nadškof Zore v vlogi predsednika SŠK

V oddaji »Pogovor o« smo gostili predsednika Slovenske škofovske konference, ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. Spregovoril je o pomanjkanju duhovnikov, ad limina obisku v Vatikanu, ki ga bodo opravili prihodnje leto, družinah, zakoncih in mladih, spravi in medverskem dialogu.


Prebivalci ob meji z zaskrbljenostjo čakajo odločitev arbitražnega sodišča

Arbitražno sodišče v Haagu bo jutri objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško tako na kopnem kot na morju. Ljubljana trdi, da jo bo spoštovala, kakršnakoli že bo. Zagreb napoveduje nasprotno. Pri tem se opira na afero z nedovoljenimi pogovori med našima arbitrom in agentko, ki naj bi zaznamovala ta postopek in zaradi katere je južna soseda enostransko izstopila iz njega. A v Haagu so prepričani, da kršitve niso bile tako hude, da ne bi mogli dokončati zadane naloge. Sklep dolgoletnega spora med državama z negotovostjo čakajo na spornih ozemljih. Župani Pirana, Hotize, Razkrižja in Metlike so včeraj obiskali vlado, ki je obljubila pomoč na terenu po razglasitvi odločitve.


Nuncij: Tisti, ki ne verujejo v Boga, nimajo pravice presojati, kaj papež stori prav in kaj narobe.

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz je včeraj v ljubljanski stolnici daroval sveto mašo ob 4. obletnici pontifikata papeža Frančiška in 25-letnici njegovega škofovskega posvečenja. V pridigi je med drugim dejal, da se mu najlepša naziva za papeža zdita »škof, ki predseduje v ljubezni«, in »škof, ki potrjuje brate v veri«, saj v njiju odseva papeževa predanost evangeliju. Komentiral je tudi kritike Cerkve, ki menijo, da imajo pravico presojati, kaj dela papež prav in kaj narobe.

 


Kovačič zaradi drugega tira predlaga kazenski pregon premierja Cerarja in vlade

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v državni zbor vložila več kot 48.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru Divača-Koper. Predsednik iniciative Vili Kovačič je na okrožno državno tožilstvo podal tudi predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade. Prepričan je, da sta tako vlada kot Cerar zavestno in z namenom oškodovanja zavajala davkoplačevalce v zvezi s projektom drugi tir.


Macarol: Dela ne bi smeli omejevati, ampak spodbujati

Ministrstvo za finance je pripravilo nabor ukrepov na davčnem področju. Med drugim se obetajo spremembe pri pavšalni obdavčitvi samostojnim podjetnikom. Ministrstvo za finance predlaga znižanje normiranih stroškov z 80 na 60 odstotkov in obdavčitev z dohodninsko lestvico.


Slovenski dolg do Širokega potoka

V Zaklancu pri Horjulu je bila včeraj sveta maša z blagoslovom spominskega obeležja sedmim žrtvam komunistične revolucije iz Zaklanca. Partizani so 20. novembra 1942 ponoči od doma odpeljali štiri dekleta, dve materi in očeta ter jih na okruten način pokončali v gozdu nad vasjo, na kraju Široki potok. Najmlajše dekle je imelo 16 let.


Nuncij Janusz na Sveti Gori: Marija je predvsem kraljica našega srca

Na Sveti Gori so slovesno praznovali 300-letnico kronanja podobe Svetogorske Matere Božje. Sveto mašo je daroval apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz. V pridigi je med drugim spomnil, da je bila podoba Svetogorske Matere Božje druga, ki je bila po Trsatu kronana zunaj Italije. Tretja je bila kronana Marijina podoba v Čenstohovi. Ob češčenju Svetogorske Matere Božje je nadškof Janusz kot Poljak začutil bližino obeh. V čustveni pridigi je med drugim zapel eno od poljskih romarskih pesmi in požel aplavz.


Pahor ob dnevu državnosti prejel številne čestitke iz tujine

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti prejel številne čestitke. Med drugim so mu jih poslali predsedniki sosednjih držav, predsedniki Nemčije, ZDA in Rusije, španski kralj in japonski cesar ter tudi papež Frančišek.


Na Zaplazu srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu srcu

Na Zaplazu so se prvo počitniško soboto srečali posvečeni Jezusovemu in Marijinemu srcu iz vse Slovenije. Najprej so se zbrali pri molitvi rožnega venca, sledila je sveta maša, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan.


Novejše novice | Starejše novice