Ljubljana, četrtek, 18. januar 2018, 09:04

Ekumenizem kot vir upanja za kristjane ali zgolj babilonski stolp?

Je ekumenizem prekletstvo ali blagoslov? Gre le za enega od projektov v sklopu gradnje Babilonskega stolpa, družbe znotraj katere bo katoliška cerkev le še medla ostalina preteklosti? Prepričan sem, da je Roger s taizejskimi srečanji işkreno želel zdraviti rane na Kristusovem telesu, torej združiti sprte kristjane.


Ošpice, globalno segrevanje in lažne novice

V novo leto nas nas je ob vseh mogočih dobrih sklepih pospremil izbruh ošpic. Po spremljanju lanskih izbruhov v bližnjih evropskih državah je bilo vprašanje časa, kdaj se bo podoben scenarij odvil pri nas. Vprašanje časa in precepljenosti, ki je tudi pri nas v trendu upadanja. Zelo nalezljiva virusna bolezen je še pred nekaj leti veljala za izkoreninjeno, tako kot otroška paraliza, tetanus, mumps, rdečke, davica,... in se očitno vrača.


Hvaležnost medicinske sestre

Celo lansko leto in tudi letos, se je v naši domovini kot rdeča nit ponavljala tema o zdravstveni reformi. Bilo bi zanimivo izračunati koliko ur se je o tem razpravljalo v državnem zboru, a zanimivo bi bilo dobiti v roke tudi obširen dokument – ali ima res čez 2000 strani? – ki so ga pripravili v ministrstvu za zdravje. Vse so izračunali, naredili strokovne statistike in razdelili denar… zdaj pa čakajo, kaj se bo zgodilo. Ves ta čas pa ljudje prav tako prihajajo v bolnišnice in zdravstvene domove, prav tako so bolni, ranjeni, potrebni pomoči, a še danes večina nima niti pojma, kaj je pravzaprav zdravstvena reforma.


Hvalnica norosti

Vedno znova se sprašujem, zakaj v Sloveniji ljudje odklopijo možgane in trdijo, kar nasprotuje logiki. Že pred 30 leti sem se čudil, da je sicer pameten in trezen sogovornik v razpravi, v katero sva se zapletla, bil sposoben na vse posamezne trditve pritrditi, torej jih je imel za resnične, a povzetka, sklepa nikakor ni mogel sprejeti. Kakor, da bi imeli vgrajeno varovalko zoper logiko, kjer vedno drži: »Če je A resnična trditev in B resnična trditev, je torej tudi C resnična trditev.« Saj veste v smislu: »Janez je koklja. Koklja je rumena. Janez je rumen…«


Novoletne zaobljube: Za neuspeh lahko krivimo možgane

Kdor si je zadal kakšne novoletne zaobljube, vsaj kar zadeva hrano ali telesno težo, ki sta najpogostejši zaobljubi, se sedaj že vidi, ali je mislil resno, ali pa bo naslednje leto na seznamu novoletnih zaobljub le popravil letnico, zaobljube pa bodo ostale iste.


Božični realizem

Božični prazniki so pravzaprav nenavadni. Advent povprečnemu kristjanu mine tako hitro, da si komaj uspe priskrbeti venec s štirimi svečami. V tem smislu bi utegnili biti celo hvaležni hrupu po medijih in nakupovalnih središčih, ki z brezobzirnim prehitevanjem in kičastim bliščem kljub vsemu nekako opozarjajo na bližajoči praznik.


Luka Koper z novo upravo, prah po menjavi prejšnje se še ni polegel

Kot smo poročali, ima Luka Koper novo upravo. Včeraj so se člani na čelu z Dimitrijem Zadelom predstavili Svetu delavcev Luke Koper. Predsednik sveta Mirko Slosar je poudaril, da ima nova uprava njihovo podporo ter ocenil, da bodo skupaj lahko luško zgodbo peljali naprej, za kakšne načrte pa da je še prezgodaj.


Nam je putka ukradena, v Kamniku oskubljena, v Ljubljani pa pohrustana

Hvala Bogu je pred nami volilno leto, ki prinaša priložnost za nov začetek. Ob volitvah leta 1861 je Slomšek pozval Slovence, naj temeljito premislijo, koga bodo volili. Posvaril je pred tistimi, ki veliko obljubljajo, in zaključil: »Kakor si boste postlali, tako pa boste ležali.«


Od Jeruzalema do ’Piranskega zaliva’

Pred dnevi smo dobili občutek, da je vprašanje Jeruzalema ter nadaljevanje pogajanj med Izraelci in Palestinci v rokah Slovenije. Za trenutek se je zdelo da je priznanje Palestine s strani naše države pomembnejše kot iskanje dogovora s Hrvaško o uresničitvi razsodbe arbitražnega sodišča. Le teden dni pred tem, ko naj bi meja tudi dejansko zaživela, je vlada sprejela sklep o nadaljevanju postopka priznanja Palestine kot neodvisne države. Minister Erjavec je ob tem še napovedal, da bi bil postopek lahko končan marca ali aprila.


In Principio Erat Verbum – Potreba po ponovnem spoštovanju besede

Osebno mislim, da je imel Hegel prav, ko je napisal, da je branje časopisa vsakodnevna molitev sodobnega človeka. Prispodoba nikakor ne želi užaliti vernih duš, temveč poudariti pomembnost informacij in analiz v teh vedno bolj zapletenih časih, ob tem pa seveda izredno pomembno vlogo pri samem razumevanju dejstev igra refleksija. Da za dojemanje vseh implikacij določenih dogodkov človek potrebuje čas, pripravljenost in znanje, je na prvi pogled popolnoma samoumevna trditev, vendar - na žalost - v času interneta in globaliziranega sveta se omenjena resnica stali kot sneg na soncu.


Novejše novice | Starejše novice