Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenski bratje minoriti sklenili duhovni kapitelj

Cerkev na Slovenskem | 28.04.2017, 12:29 Petra Stopar

V minoritskem samostanu na Ptuju in na Ptujski Gori se je včeraj sklenil duhovni kapitelj bratov minoritov na temo pobožnosti manjšega Frančiškovega brata do Marije. Kot je v sporočilu za naš radio zapisal provincialni minister pater Milan Kos, je bil kapitelj izredno močan čas duhovnega in bratskega življenja v slovenski minoritski provinci. Zanj so se odločili v letu, ki je na poseben način zaznamovano z marijansko pobožnostjo.

Osrednja duhovna vsebina kapitlja na Ptuju je bila »Manjši Frančiškov brat minorit in njegova pobožnost do Marije«.
Po besedah p. Milana Kosa v tem letu obhajamo 100. obletnico ustanovitve Vojske Brezmadežne. P. Raffaele di Muro, generalni asistent za Vojsko Brezmadežne na ravni reda minoritov, je spregovoril o ustanovitvi tega marijanskega gibanja, ki je bila 16. oktobra 1917 v Rimu pod vodstvom p. Maksimilijana Kolbeja skupaj s šestimi brati. Člani Vojske Brezmadežne vsak dan obnavljajo svojo posvetitev Brezmadežni. Aktualnost tega marijanskega gibanja lahko po navedbah p. Milana Kosa začutimo iz sporočila zaslužnega papeža Benedikta XVI. članom Vojske Brezmadežne, ki jih je označil za velik vzor svetosti, profesionalnosti in ponižnosti.
Provincialni minister hrvaške minoritske province p. Josip Blažević je na duhovnem kapitlju spregovoril o krščanstvu in novih religioznih gibanjih – kaj današnji človek išče na duhovnem področju in kaj mu lahko ponudijo bratje minoriti z marijanskim gibanjem Vojske Brezmadežne. Slednja je bila namreč tudi odgovor p. Maksimilijana Kolbeja v tistem času na močno prostozidarsko gibanje.
Bratje minoriti se v tem letu spominjajo tudi 80. letnice svoje prisotnosti v Marijinem romarskem svetišču na Ptujski Gori, o zgodovini katerega je govoril profesor dr. Bogdan Kolar. Obenem jih je 100. letnica fatimskih prikazovanj spodbudila, da so ob duhovnih spodbudah Cirila Čuša na temo redovnikove in duhovnikove posvetitve Marijinemu Srcu opravili osebno posvetitev, kakor tudi posvetitev celotne slovenske minoritske province.
Duhovni kapitelj so sklenili s slovesno zahvalno mašo na Ptujski Gori. Evharistično daritev je ob somaševanju bratov slovenske in hrvaške province vodil generalni asistent p. Miljenko Hontić. V upanju, da jim bo ta milostni čas pomagal po vzoru Marije odgovoriti na izzive sedanjega časa, želijo biti bratje minoriti zvesti pričevalci odrešenjskega oznanila s Frančiškovim zaupanjem v Božjo pomoč in Marijino varstvo, je še sporočil p. Milan Kos.
Duhovni kapitelj bratov minoritov
Duhovni kapitelj bratov minoritov © p. Milan Kos

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...