Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Logo papeževega obiska Egipta (foto: Radio Vatikan)
Logo papeževega obiska Egipta

Papež pred potovanjem v Egipt: Svet potrebuje pogumnih delavcev za mir!

Svet | 26.04.2017, 09:47 Marjana Debevec

Egipt se pripravlja na obisk papeža Frančiška. Včeraj je prebivalcem te dežele papež poslal video sporočilo, ki ga je začel s starodavnim pozdravom: »Al Salamò Alaikum! Mir naj bo z vami!« Zatrdil je, da bo z veselim in hvaležnim srcem prišel na obisk v njihovo drago domovino, zibelko civilizacije, dar Nila, deželo sonca in gostoljubnosti, kjer so živeli očaki in preroki in kjer je Bog, ki je Prizanesljivi in Usmiljeni, Vsemogočni in Edini, dal slišati svoj glas. Egipt je tudi dežela, ki je nudila zatočišče Sveti družini.

»Želim, da bi bil ta obisk objem tolažbe in opogumljanja vsem kristjanom Bližnjega vzhoda; sporočilo prijateljstva in spoštovanja vsem prebivalcem Egipta in širše regije; sporočilo bratstva in sprave vsem Abrahamovim sinovom, še posebej islamskemu svetu, v katerem Egipt zaseda prvo mesto. Želim tudi, da bo to pomemben prispevek k medverskemu dialogu z islamskim svetom ter ekumenskemu dialogu s častitljivo in ljubljeno koptsko pravoslavno Cerkvijo«, je še zaželel sveti oče.

Po njegovih besedah namreč svet, v katerem vlada razdor zaradi nasilja, potrebuje mir, ljubezen in usmiljenje. Zato pa potrebuje svobodne in pogumne delavce za mir brez predsodkov, ki se znajo učiti od preteklosti za izgradnjo prihodnosti. Potrebuje graditelje mostov miru, dialoga, bratstva, pravičnosti in človečnosti.

»Dragi bratje Egipčani, mladi in ostareli, ženske in moški, muslimani in kristjani, bogati in ubogi…, iz srca vas objemam in prosim Vsemogočnega Boga naj vas blagoslovi in varuje vašo državo pred vsakim zlom.

Prosim vas, molite zame! Shukran wa Tahiaì Misr! Hvala in naj živi Egipt!«, je svoj pozdrav egiptovskemu ljudstvu sklenil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...