Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 08:35

Je islam pred zgodovinskim preobratom?

Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek prihodnji petek odhaja na dvodnevni obisk v Egipt. Gre za zelo pomembno potovanje, saj se bo srečal z velikim imamom univerze Al-Azhar in govoril na mednarodni konferenci o miru. Omenjena univerza je teološki center sunitskega islama, ki mu pripada 90 odstotkov vseh muslimanov. Tam nastajajo tudi glavne usmeritve te veje islama, ki je pred velikimi izzivi – namreč, kako ponuditi odgovore na vprašanja sodobnega sveta. Mnogi strokovnjaki menijo, da islam potrebuje nekaj podobnega kot Cerkev 2. vatikanski koncil.

Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano je pred dnevi objavil pogovor z nekdanjim rektorjem jezuitskega kolegija v Kairu, 86-letnim p. Henrijem Bouladom.

Pojasnil je, da Koran vsebuje verze iz Meke in Medine. Prvi govorijo o ljubezni, o tem, kako so Judje in kristjani njihovi prijatelji – torej prinašajo sporočilo duhovnosti, sprave in odprtosti. Ko pa je Mohamed zbežal v Medino, je prišlo do spremembe. Iz duhovnega vodje je postal vojaški in politični voditelj.

Danes tri četrtine Korana sestavljajo verzi iz obdobja Medine in so poziv k vojni, nasilju in boju proti kristjanom. Muslimani v 9. in 10. stoletju so to želeli rešiti. Rezultat je bil, da so verzi iz Medine preklicali verze iz Meke. A ne samo to. Zavrgli so sufizem, ki se je predvsem skliceval na mesto v Koranu, ki omenja ljubezen med Bogom in ljudmi.

Po besedah p. Boulada bi bilo treba znova osvojiti izvorne verze iz Meke, vendar pa so bili odpravljeni, kar muslimansko vero napravlja za religijo meča. Zmerni islam tako danes velja za krivoverstvo.

P. Boulad ob tem poudarja, da je treba razlikovati med ljudmi in ideologijo. Večina ljudi je zelo odprtih, prijaznih in zmernih. Radikalna pa je ideologija, prisotna v šolskih učbenikih. Otroci vsak petek v mošejah poslušajo pridige o tem, kako mora biti vsak, ki zapusti muslimansko vero, kaznovan s smrtjo, kako ne smejo pozdravljati ženske ali nevernika. K sreči tega ne prakticirajo, žal pa zmerni muslimani nimajo glasu, moč imajo radikalni muslimani, ki se zavzemajo za dobesedno interpretacijo Korana in zavračajo dialog.

Zaradi tega fanatizma je v Egiptu že več kot 2 milijona ateistov, o čemer se sicer ne govori. Je pa zapuščanje religije v Egiptu in arabskem svetu povsem nov pojav.

Vatican Insider medtem prinaša intervju z docentom na libanonski univerzi sv. Jožefa, Antoinom Courbanom, ki se je nedavno na univerzi Al-Azhar udeležil konference o državljanstvu. Na njej so sprejeli izjavo, ki govori o enakih pravicah muslimanov in kristjanov v njihovih državah.

Gre za zgodovinsko novost, saj je bil pojem država v arabskem svetu vedno interpretiran v etničnem in verskem smislu. Sedaj pa ga je najpomembnejša sunitska univerza Al-Azhar oblikovala v geografskem smislu. Ni torej več etnij in verskih manjšin, ampak so vsi državljani. Izjemno pomembno je bilo, da je veliki imam osebno prebral omenjeno izjavo. Ta konferenca o državljanstvu je tako temelj za konferenco o miru, na kateri bosta 28. aprila govorila veliki imam univerze in papež Frančišek.


Ne spreglejte: