Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

S papežem bo v Egipt odpotoval tudi patriarh Bartolomej

Svet | 23.04.2017, 00:16 Marjana Debevec

Carigrajski ekumenski patriarh in častni voditelj pravoslavnih kristjanov Bartolomej I. bo v petek skupaj s papežem Frančiškom odpotoval v Egipt. Tam se bosta srečala s koptskim papežem Tavadrosom II. in velikim imamom največje sunitske univerze Al-Azhar, Ahmedom Mohammedom al-Tayyebom. Bartolomej, Frančišek in al-Tayyeb bodo spregovorili tudi na mirovni konferenci, ki jo prihodnji teden prirejajo v egiptovski prestolnici.

Papež odhaja v Egipt v nemirnih časih: spomnimo samo na krvava teroristična napada v dveh koptskih cerkvah na cvetno nedeljo, v katerih je življenje izgubilo 45 ljudi. V napadu Islamske države v bližini znamenitega samostana sv. Katarine na Sinajskem polotoku pa je v torek policist izgubil življenje, najmanj trije uradniki na kontrolni točki pred samostanom pa so bili težje poškodovani.

Kljub vsem tem napadom in težavam na mednarodnem področju, pa ekumenski in medverski dialog nadaljujeta svojo pot. Predstavnik pravoslavnega metropolita v Italiji Athenagoras Fasiolo je za Radio Vatikan dejal, da obe krščanski Cerkvi pričujeta za skupen načrt miru, ki je nad političnimi in ekonomskimi močmi. Pri tem se postavlja vprašanje, ali bi lahko ta prizadevanja cerkva za mir na nasprotni strani izzvala odzive, kot se je zgodilo ob papeževi napovedi o obisku Egipta.

Po besedah omenjenega pravoslavnega predstavnika bi si morale vse religije za prvo nalogo postaviti poučevanje svojih vernikov, kaj pomeni mir. »Mir ni nikoli nadvlada enega nad drugim. Mir nikoli ne more biti vsiljen. Mir pomeni delati skupaj, da bi našli skupno in pravično pot, ki bo zadovoljila vse.« Prepričan je tudi, da bi se danes moralo zgoditi z drugimi verstvi, tako kot se je v dvatisočletni zgodovini krščanstva, ko smo razumeli, da je vero treba predvsem živeti.

Na vprašanje, ali bi lahko ekumenski in medverski dialog uspel postaviti mejo do tistih, ki hočejo religijo zlorabiti za politične ali geopolitične interese pa je dejal, da kot veren človek verjame v to. »Biti moramo pogumni, govoriti moramo med seboj tudi o tem, česar nismo storili, da bi vse to preprečili.«

Pravoslavni predstavnik je še prepričan, da do rešitve ne bomo prišli, če ne bo vsaka stran naredila svojega dela. Po njegovih besedah pa se tudi ne moremo pretvarjati, da po svetu naši bratje ne trpijo in da je krščanska vera danes na svetu najbolj preganjana.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.