Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 05:07

Papež v Pietrelcini: Kraj, kjer se ljudje prepirajo, je bolan, ne raste!

Papež Frančišek se danes mudi v dveh krajih, ki sta povezana s p. Pijem. Zjutraj se je kot prvi papež ustavil v Pietrelcini, kjer se je p. Pij rodil. Druga postaja romanja je San Giovanni Rotondo, ki sta ga obiskala tudi že Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V tem kraju je ta kapucin pred stotimi leti prejel stigme, vidne Kristusove rane, ki so krvavele do njegove smrti pred 50-imi leti.


Papež odhaja k p. Piju

Papež Frančišek bo danes poromal k italijanskemu ljudskemu svetniku patru Piu (1887-1968). Zgodaj zjutraj bo s helikopterjem najprej poletel v rojstni kraj priljubjenega svetnika, Pietrelcino pri Beneventu. Po enournem postanku se bo odpravil proti San Giovanni Rotondu, kjer je deloval kapucinski pater, ki je že za časa svojega življenja slovel po čudežih. Osrednje točke programa so obisk pediatrične bolnišnice za rakave bolnike, molitev pred posmrtnimi ostanki patra Pia in bogoslužje na prostem.


Prihodnost Slovenije v političnih očeh

Državni zbor danes na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravlja o prihodnosti Slovenije. Iskati je treba rešitve za boljšo prihodnost, so poudarili predlagatelji, medtem ko je bilo od ostalih poslancev slišati očitke, da so poslanci NSi in SDS sejo 'izrabili' za nabiranje političnih točk pred volitvami.


AVDIO: Gremo na predčasne volitve

Včerajšnja sreda je prinesla odstop premiera Mira Cerarja. Že dejstvo, da je bila izjava napovedana za 22. uro, je vzbujalo sum, da je situacija resna, in to se je potem samo še potrdilo. Odzivi so mešani, nekateri pravijo, da je vrgel puško v koruzo, drugi, da se je za ta korak odločil prepozno, tretji so že v pripravah na volitve in jih te poteze niti ne ovirajo.


Cerar odstopil s položaja predsednika vlade; Janša v odzivu: Nakazovalo se je, da bodo skušali mandat te vlade skrajšati

Premier Miro Cerar je nocoj sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. V četrtek bo o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.


Bomo pokazali solidarnost z našimi manjšinami v sosednjih državah?

Le še slabe tri tedne je mogoče oddati podpis pod evropsko državljansko pobudo za zaščito manjšin na stari celini. Da bo uspela, jo mora do 3. aprila podpreti milijon ljudi. Ob tem mora biti v vsaj sedmih državah presežena zanje določena kvota. V Sloveniji ni tako težko dosegljiva - zbrati je treba 6 tisoč podpisov. Trenutno smo na dobri tretjini. K podpori v odločilnih dneh spodbujajo naši rojaki, ki živijo v sosednjih državah.


Papež o molitvi očenaš: Imamo odnos s tem Očetom?

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o molitvi očenaš. Opozoril je, da jo veliko ljudi moli, ne da bi se zavedali, kaj govorijo. Ključno vprašanje pa je, ali imamo vzpostavljen odnos z Očetom, na katerega se obračamo.


Parolin in Becciu: Papež kritike prenaša mirno

Ob včerajšnji peti obletnici izvolitve papeža Frančiška so se zvrstile številne ocene njegovega pontifikata.


VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.


Umrl kardinal Lehmann: Človek dialoga

V 81. letu starosti je včeraj umrl nemški kardinal Karl Lehmann. Kot teolog in škof je vplival na oblikovanje Cerkve in družbe, ne samo v Nemčiji, ampak tudi po svetu. V domovini je bil glavni motor za izvajanje koncilskih sklepov ter dialog med katoličani in luterani. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je bil vedno odprt za vprašanja in izzive časa ter je podajal odgovore in usmeritve izhajajoč iz Kristusovega sporočila. Spremljal je osebe na njihovi poti ter iskal to, kar združuje onkraj meja veroizpovedi, prepričanj ter držav. Pogrebna sveta maša bo 21. marca v mainški stolnici.


Novejše novice | Starejše novice