Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:53

Papež: Krščanstvo ni ideologija, ampak milost srečanja z Jezusom

Papež med verniki
Foto © Radio Vatikan

"Ne gre torej za naše iskanje Boga, ampak bolj za to, da Bog poišče nas."

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil upanju, ki izhaja iz Jezusovega vstajenja. Prav tem je namreč po njegovih besedah jedro naše vere. Krščanstvo ni ideologija, ni filozofski sistem, ampak je pot vere, ki se začne pri dogodku, za katerega nam pričujejo prvi Jezusovi učenci, je zatrdil sveti oče.

Sprejeti, da je Jezus trpel in umrl na križu, še ni dejanje vere, je zatrdil papež. To so namreč zgodovinska dejstva. Verjeti, da je vstal in da je živ, pa je jedro krščanskega oznanila. Tudi sv. Pavel, ki je bil ponosen na svoja prepričanja in je preganjal Cerkev, se je srečal z Jezusom. Videl je živega Vstalega, kar je povsem spremenilo njegovo življenje.

»Kako lepo je pomisliti, da je krščanstvo v bistvu to! Ne gre torej za naše iskanje Boga, ampak bolj za to, da Bog poišče nas. Jezus nas je vzel, nas stisnil k sebi, nas osvojil, da bi nas nikoli več ne zapustil. Krščanstvo je milost, je presenečenje in zato predpostavlja srce, ki je sposobno čudenja

Čeprav smo grešniki, se lahko na velikonočno jutro odpravimo k praznemu grobu in vidimo, da je kamen odvaljen. Ob tem pomislimo, da Bog pripravlja zame, za vse nas nepričakovano prihodnost, je zatrdil papež.

Biti kristjani torej ne pomeni izhajati iz smrti, ampak iz Božje ljubezni do nas. V tem velikonočnem času naj bi še posebej nosili to prepričanje v svojem srcu. »In če nas bodo ljudje vprašali, od kje nasmeh, ki smo ga podarili, bomo lahko odgovorili, da je Jezus še vedno tukaj in da je živ med nami. On je med nami«, je zbranim na Trgu sv. Petra še zatrdil papež Frančišek.


Ne spreglejte: