Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Molitev v čast mučencev sodobnega časa

Svet | 22.04.2017, 05:41 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo popoldne obiskal baziliko sv. Bartolomeja na otoku Tiberina, kjer bo počastil nove mučence. Liturgija Božje besede bo potekala na pobudo Skupnosti sv. Egidija.

V cerkvi sv. Bartolomeja bo liturgija posvečena mučencem 20. in 21. stoletja. Trenutku molitve za vse žrtve preganjanja kristjanov, ki je še posebej strašno v zadnjih letih na Bližnjem Vzhodu in v Afriki, se bo udeležil tudi papež Frančišek.

Gre za pobudo, ki izvira iz leta 1999, ko se je papež Janez Pavel II. odločil, da bo v pripravi na jubilejno leto 2000 ustanovil komisijo z imenom Novi mučenci. Preučila naj bi življenje mučencev v 20. stoletju. Komisija je delala dve leti v prostorih ob baziliki sv. Bartolomeja in v tem času zbrala 12 tisoč dokumentov o mučencih in pričevalcih za vero iz vsega sveta.

Eden od sadov njihovega dela je bila ekumenska molitev v Koloseju, ki so jo vodili predstavniki različnih cerkva. Janez Pavel II. pa je želel, da bi na mučence 20. stoletja ostal trajen spomin, zato so v baziliki postavili ikono, ki predstavlja apokalipso. Spomini na mučence drugih zgodovinskih obdobij so shranjeni v stranskih kapelah.

Papež Benedikt XVI. je baziliko sv. Bartolomeja, ki je zaupana Skupnosti sv. Egidija, obiskal 7. aprila 2008.

Papež Frančišek pa je že kot nadškof v Buenos Airesu vsako leto s skupnostjo sv. Egidoja molil za mučence, ki so v tistem letu prelili svojo kri za Jezusa. Po besedah predsednika omenjene skupnosti Marca Impagliazza bo tokratno molitev še posebej zaznamovala smrt koptskih kristjanov v dveh terorističnih napadih na cvetno nedeljo. V tem letu pa je kot prva žrtev islamskih skrajnežev v Evropi zaradi krščanske vere življenje izgubil tudi p. Jacques Hamel. V njegov spomin bo na slovesnosti navzoča njegova sestra, je povedal Impagliazzo in dodal: »Ozrli se bomo na mnoge situacije. Navzoč bo ves svet, saj so krščanski mučenci na vseh celinah.«

Obenem pa potekajo priprave na papežev obisk Egipta, ki naj bi prispeval k miru in dialogu. »Gre za zelo pomemben obisk, saj bo predstavljal pomemben korak na poti prijateljstva med kristjani – torej ekumenizma, ki je danes še posebej utemeljen v krvi mučencev, kjer krvi smo že zedinjeni. Še vedno pa ostaja pohujšanje ločenosti cerkva«, je dejal Impagliazzo. Kopti, ki so vedno pričevali za mir, dajejo odgovor tistim, ki zlorabljajo Božje ime za izvajanje nasilja, je še prepričan predsednik skupnosti sv. Egidija.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.