Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:50

Papež za La Repubblico: Ustavimo gospode vojne!

Umivanje nog
Foto © Radio Vatikan

"Nasilje ni zdravilo za naš razdeljeni svet."

Papež Frančišek je v intervjuju za italijanski časopis La Repubblica zatrdil, da se danes greh z vso svojo močjo odraža v uničevalnih vojnah ter različnih oblikah nasilja in trpinčenja. Svet mora ustaviti 'gospode vojne', je zatrdil sveti oče. Ceno zanje namreč vedno plačajo zadnji in nebogljeni.

Na vprašanje o vojnah in nasilju je papež dejal: »Še z večjo močjo prosim za mir v tem svetu, podvrženem trgovcem z orožjem, ki služijo na račun krvi mož in žena.« Nasilje po njegovih besedah prinaša le nasilne povračilne ukrepe, ki prinašajo dobiček samo 'gospodom vojne'. »Večkrat sem že to rekel in znova ponavljam: nasilje ni zdravilo za naš razdeljeni svet«, je zatrdil sveti oče.

Novinarja je zanimalo tudi, zakaj se je letos znova za veliki četrtek odločil obiskati zapornike. Jezusovo povabilo: 'Bil sem v zaporu in ste me obiskali' po papeževih besedah velja za vse kristjane. Nekateri sicer temu nasprotujejo, saj so zaporniki obsojeni zaradi neke krivde. »Jaz pa jim odgovarjam z Jezusovimi besedami: 'Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen vanje.' Zazrimo se vase in poglejmo naše grehe. Tako bo naše srce postalo bolj človeško«, je še dejal papež in dodal, da gre pri obiskovanju zapornikov za dolžnost, ki mu prihaja iz srca. Hinavsko je po njegovih besedah trditi, da se ljudje ne morejo spremeniti.

"Ko sem pred zapornikom, se na primer vprašam: Zakaj on in ne jaz? Sem jaz več vreden kot on, ki je notri? Zakaj je on padel, jaz pa ne? To je skrivnost, ki me približuje njim."

Tudi mi, če ostanemo zaprti v lastne predsodke, smo sužnji idolov ali lažne blaginje. Če smo ujeti v ideološke okvirje ali pa absolutiziramo zakone trge, ki tlačijo ljudi, smo zaprti med stene celice individualizma in samozadostnosti, oropani resnice, ki rojeva svobodo, je dejal sveti oče. Cerkev pa ima po njegovih besedah poslanstvo iti na obrobja, sprejeti vse zavržene in izključene.

Vsi smo grešniki, je v intervjuju še zatrdil Frančišek in se včasih čutimo zavržene zaradi naših grehov. Tudi nam Jezus, kot ženi iz evangelija, ki je trpal za krvotokom, ponavlja: 'Pogum, pridi! Nisi več zavržen, nisi več zavržena: odpuščam ti, objemam te.' Takšno je namreč po papeževih besedah Božje usmiljenje. Kot omenjena žena naj bi imeli tudi mi dovolj pogumna, da bi se obrnili na Jezusa, prosili odpuščanja za naše grehe in šli naprej.

Dodajmo še to, da bo papež Frančišek v soboto popoldne na pobudo skupnosti sv. Egidija obiskal otok Tiberina, kjer bo počastil sodobne mučence. Gre za preganjane kristjane, med katerimi so med zadnjimi žrtve terorističnih napadov v Egiptu.


Ne spreglejte: