Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kristus (foto: CVT)
Kristus

VIDEO: Skrivnost zavrženega Kamna, ki je postal temelj!

Cerkev po svetu | 16.04.2017, 15:35 Tone Gorjup

Na Trgu svetega Petra ki ga je danes krasil pravi cvetlični vrt iz 35 tisoč cvetov, je papež Frančišek opozoril, da Kristusovo vstajenje ni praznik z veliko rožami. Ni to, je več. Je skrivnost zavrženega kamna, ki je postal temelj našega bivanja. Kristus je vstal. To pomeni to.

Papež Frančišek je na praznik Gospodovega vstajenja daroval slovesno sveto mašo na Trgu pred baziliko sv. Petra, ki so jo napolnili številni romarji z vseh koncev sveta. Čeprav pri maši ni bila predvidena pridiga, je papež Frančišek po krajši tihoti po evangeliju in bizantinskem bogoslužnem dodatku spregovoril. Spomnil je na pot vere, ki sta jo na Veliko noč prehodila Peter in Janez. Od praznega groba sta s srcem zaprtim zaradi žalosti poraza, kar je za njiju predstavljala smrt njihovega učitelja, ostala zaklenjena skupaj z drugimi apostoli do večera, čeprav sta zjutraj od angela že slišala prvo oznanilo o Jezusovem vstajenju. Sveti oče je spomnil, da Cerkev ne preneha ob naših porazih odgovarjati zaprtim in boječim srcem, da je Gospod vstal od mrtvih, saj ne gre za fantazijo.

"V tej kulturi škartiranja, kjer tisto, kar ni več uporabno, gre po poti »uporabi in zavrzi«. Kjer je to, kar ni več uporabno, zavrženo. Ta zavrženi kamen je vir življenja. In mi?" se je vprašal papež.

Tudi mi, kamenčki raztreseni po zemlji, po tej zemlji bolečin, tragedij. Z vero v vstalega Križanega imamo smisel sredi tolikih nesreč, smisel, da gledamo onkraj, smisel, da rečemo, da ni zidu, je obzorje, je življenje, je veselje, je križ s svojo dvoumnostjo. Glej naprej, ne zapri se, ti kamenček, saj imaš smisel v življenju, saj si kamenček, ki ga je sprejel Kamen, ki ga je zloba greha zavrgla.

Kaj nam danes pravi Cerkev pred tolikimi tragedijami? To, preprosto to, da zavržen Kamen, ni zavržen Kamen. Kamenčki, ki verujejo in se držijo tega Kamna, niso zavrženi. Imajo smisel. S tem občutjem Cerkev ponavlja v notranjosti srca: »Kristus je vstal!«

Papež Frančipšek
Papež Frančipšek © CTV

Malo pomislimo, vsak od nas, na vsakodnevne težave, na bolezni, ki smo jih preživeli, ki jih kdo od sorodnikov ima, na vojne, na človeške tragedije. Preprosto s ponižnim glasom, brez rož, pred Bogom, pred nami: "Ne vem kako bo to, a sem gotov, da je Kristus vstal in na to stavim". Bratje in sestre, mi prihaja, da vam rečem: 'Ko se boste vračali domov, ponavljajte v svojih srcih: »Kristus je vstal!«

Slovesno tudi v bizantinskem duhu

Posebnost letošnje papeževe praznične maše je narekovalo sočasno praznovanje velike noči po gregorijanskem in julijanskem koledarju. Zato je evangeliju sledil spev stihov in stiher iz bizantinskega bogoslužja. Praznična besedila, ki jih je ohranila vzhodna Cerkev, nekoliko spominjajo na našo hvalnico velikonočni sveči in razodevajo vesele nad Kristusovo zmago nad smrtjo.

Praznični sveti maši je sledil papežev tradicionalni nagovor oziroma velikonočno voščilo z blagoslovom Urbi et Orbi - mestu in svetu. Prevedel ga je br. Miran Špelič:

Dragi bratje in sestre!

Blagoslovljeno veliko noč!

Danes po vsem svetu Cerkev obnavlja čudenja polno sporočilo prvih učencev: »Jezus je vstal!« – »Resnično je vstal, kakor je napovedal!«

Starodavni velikonočni praznik, spomin na osvoboditev judovskega ljudstva iz suženjstva, dospe tukaj do svoje dopolnitve: Jezus Kristus nas je s svojim vstajenjem osvobodil sužnosti greha in smrti in nam odprl prehod v večno življenje.

Kadar pustimo, da nam zavlada greh, mi vsi zaidemo s prave poti in blodimo kot izgubljene ovce. Bog sam, naš Pastir, pa nas je prišel iskat; da bi nas rešil, se je sklonil vse do ponižanja na križu. In danes lahko oznanjamo: »Vstal je Dobri Pastir, ki je za svojo čredo šel smrti naproti, aleluja!« (Rimski misal, 4. velikon. ned., obh. spev).

V vseh časih Vstali Pastir neutrudno išče nas, svoje brate, izgubljene v puščavah tega sveta. In nas z znamenji svojega trpljenja – z ranami svoje usmiljene ljubezni – priteguje na svojo pot, pot življenja. Tudi danes si zadaja na rame mnogo naših bratov in sester, ki jih stiska zlo v svojih raznih oblikah.

Vstali Pastir gre iskat izgubljene v labirintih samote in odrinjenosti; naproti jim gre po bratih in sestrah, ki se znajo spoštljivo in nežno približati ter dajo slišati tem ljudem njegov glas, nikoli pozabljeni glas, ki jih kliče k prijateljstvu z Bogom.

Na rame jemlje tiste, ki so žrtve starih in novih suženjstev: nečloveškega dela, nedovoljenega trgovanja, izkoriščanja in diskriminacije, hudih odvisnosti. Na rame jemlje otroke in mladostnike, ki so jih prikrajšali za brezskrbnost, da jih lahko izkoriščajo; na rame jemlje tudi tiste, ki imajo ranjeno srce zaradi nasilja, ki so mu podvrženi znotraj zidov lastnega doma.

Vstali Pastir spremlja na poti tiste, ki so prisiljeni pustiti svojo deželo zaradi oboroženih spopadov, terorističnih napadov, pomanjkanja, nasilnih režimov. Tem prisilno preseljenim pomaga, da srečajo brate pod slehernim nebom, da z njimi delijo kruh in upanje na skupni poti.

V zapletenih in včasih dramatičnih mednarodnih dogodkih naj Vstali Gospod vodi korake tistih, ki iščejo pravico in mir; in naj da odgovornim v politiki pogum, da se izognejo širjenju sporov in ustavijo trgovino z orožjem.

V teh časih naj še posebej podpira napore tistih, ki se dejavno trudijo prinašati olajšanje in tolažbo civilnemu prebivalstvu v Siriji, ki je žrtev vojne, ki ne neha sejati groze in smrti. Naj nakloni mir vsemu Bližnjemu vzhodu od Svete dežele pa do Iraka in Jemna.

Naj bližina Dobrega pastirja ne umanjka prebivalcem Južnega Sudana, Sudana, Somalije in Demokratične republike Kongo, ki trpijo zaradi neskončnih sporov, ki jih otežuje še pomanjkanje, ki je prizadelo nekatere afriške pokrajine.

Papež Frančišek po blagoslovu Urbi et Orbi
Papež Frančišek po blagoslovu Urbi et Orbi © p. dr. Robert Bahčič

Vstali Jezus naj podpira napore vseh, ki se še posebej v Latinski Ameriki zavzemajo za zagotavljanje skupnega dobrega v družbi, ki je pogosto zaznamovana s političnimi in družbenimi napetostmi, ki so se v nekaterih primerih iztekle v nasilje. O da bi mogli zgraditi mostove dialoga in vztrajati v boju zoper rano korupcije in v iskanju zanesljivih miroljubnih rešitev za spore. Tako bodo napredovale in se utrdile demokratične ustanove ob polnem spoštovanju pravne države.

Dobri Pastir naj pomaga Ukrajini, ki jo še vedno pesti krvavi spor, da bo našla slogo, in naj spremlja pobude, ki so usmerjene k olajšanju drame tistih, ki trpijo posledice le-tega.

Vstali Gospod, ki ne neha obsipati evropske celine s svojim blagoslovom, naj podeli upanje tistim, ki preživljajo trenutke krize in težav, zlasti zaradi velikega pomanjkanja dela še posebej za mlade.

Dragi bratje in sestre, letos kristjani vseh veroizpovedi skupaj praznujemo veliko noč. Naj tako enoglasno odmeva po vseh koncih zemlje najlepše oznanilo: »Gospod je resnično vstal, kakor je napovedal!« On, ki je premagal temo greha in smrti, naj da mir našim dnem.

Blagoslovljeno veliko noč!

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...