Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež pri vigiliji: Pustimo se presenetiti Kristusovi novosti

Svet | 15.04.2017, 23:03 Marjana Debevec

Papež Frančišek je nocoj daroval vigilijo v baziliki sv. Petra. Med mašo je podelil zakramente uvajanje enajstim katehumenom. V nagovoru pa je poudaril, da se v obrazu Marije Magdalene in druge Marije pred Jezusovim grobom odsevajo obrazi mater, ki vidijo svoje otroke pokopane pod težo korupcije, ki jemlje pravice in uničuje hrepenenja. Obenem pa je vse vernike povabil, naj se pustimo presenetiti tej novi zarji, novosti, ki jo lahko daruje samo Kristus.

V obrazu Marije Magdalene in druge Marije, ki sta šli h grobu, se po papeževih besedah zrcalijo obrazi mnogih mater in starih mam, obrazi otrok in mladih, ki prenašajo težo in bolečino velike, nečloveške nepravičnosti; odsevi obrazov vseh tistih, ki občutijo bolečino revščine, zlorab in trgovanja z ljudmi in vidijo, da je njihovo dostojanstvo križano.

»V njiju vidimo tudi obraze tistih, ki so zaničevani zato, ker so migranti, brez domovine, doma in družine; obrazi tistih, ki odsevajo osamljenost in zapuščenost, ker imajo roke preveč zgubane. Ti dve ženi zrcalita obraze mater, ki jokajo, ker vidijo svoje otroke pokopane pod težo korupcije, ki jemlje pravice in uničuje hrepenenja; pod vsakdanjo sebičnostjo, ki križa in pokoplje upanje mnogih v birokraciji, ki ne pusti, da bi se stvari spremenile«, je dejal Frančišek.

Pred vsem tem pa se po njegovih besedah ne smemo vdati. Ne smemo se navaditi živeti z grobom in razočaranji. Bog nas namreč preseneča z odkritjem, da življenje v sebi nosi kal vstajenja.

Papež med vigilijo
Papež med vigilijo © Radio Vatikan

Zato nas sveti oče vabi, naj oznanjamo veselo novico tam, kjer se zdi, da ima grob zadnjo besedo in da je smrt edina rešitev. Vabi nas, naj oznanjamo, da je Gospod živ in da želi vstati v mnogih obrazih, ki so pokopali upanje, sanje in svoje dostojanstvo. »Če ne pustimo Svetemu Duhu da nas vodi po tej poti, potem nismo kristjani«, je še zatrdil sveti oče.

Dodajmo še to, da so katehumeni, ki jim je sveti oče med vigilijo podelil zakramente uvajanja, prišli iz Španije, Češke, Italije, ZDA, Albanije, Malte. Malezije in Kitajske. Najmlajši je imel 9 let, najstarejši pa 50.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.