Ljubljana, četrtek, 27. julij 2017, 20:38

Papež poslal pomoč za Vzhodno Afriko

Papež Frančišek je Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (Fao) simbolično podaril 25 tisoč evrov. S tem želi pomagati prebivalstvu vzhodne Afrike, ki ga je globoko prizadelo hudo pomanjkanje.


Divji lovec – ljubezenska igra s petjem

Pred Poletnim festivalom Studenec 2017 je še zadnje dejanje - domača gledališka predstava, ki bo danes v petek v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah doživela premiero. Z letošnjim izborom se ustvarjalci vračajo v čase, ko je gledališče živelo pod kozolcem in uprizarjalo predvsem dela iz slovenske ljudske zakladnice. Obeležujejo pa tudi pomembno obletnico.


Voditelji Cerkva v Jeruzalemu zaskrbljeni zaradi napetosti na Tempeljskem griču

Voditelji vseh Cerkva v Jeruzalemu so se odzvali na nedavni incident na Tempeljskem griču, ki je zahteval smrtni žrtvi. Zaskrbljeni so zaradi stopnjevanja napetosti na tem svetem kraju, obžalovali so izgubo življenj in ostro obsodili nasilje.


Papež Frančišek opogumil mladega smetarja iz Argentine, ki je ostal brez nog

Papež Frančišek je presenetil mladega smetarja iz Buenos Airesa, ki je zgodaj spomladi v hudi prometni nesreči ostal brez nog. Sveti oče ga je pred dnevi poklical in mu namenil besede spodbude, saj ga je ganila njegova zgodba.


Spolne zlorabe otrok – prekiniti kulturo molka

V medijih odmeva poročilo o spolnih zlorabah v katoliškem deškem zboru Domspatzen v Regensburgu, kjer so med letoma 1945 in 1990 odkrili 67 primerov spolnih zlorab in 547 primerov drugih fizičnih zlorab. Poročilo navaja 49 obtoženih za fizične zlorabe in 9 tistih, ki so povzročili spolne zlorabe. Na poročilo se je odzval predsednik Komisije za zaščito mladoletnih v Cerkvi p. Hans Zollner.


Mladi pred sinodo odprto o sebi in svojem položaju

Jeseni 2018 bo potekala sinoda, ki bo tokrat posvečena mladim. Po besedah papeža Frančiška želi Cerkev poslušati vse mlade po vsem svetu. V ta namen so v Vatikanu na tajništvu sinode pripravili vprašalnik v več jezikih. Prevedli so ga v slovenščino.


Novo upanje za malega Charlieja, številni ga spremljajo v molitvi

Za 11-mesečnega Charlieja Garda, ki ima redko genetsko bolezen, se morda odpira novo upanje. Pregledal ga je priznani nevrolog Michio Hirano iz ZDA, ki meni, da obstaja od deset do 50 odstotkov možnosti, da bi mu pomagala poskusna terapija. Pridružila se mu je mednarodna skupina strokovnjakov, med njimi tudi specialist bolnišnice Bambino Gesù. Zdravnik Hirano bo pripravil poročilo, ki ga bo v petek dobil sodnik, sklepna sodna obravnava je predvidena prihodnji torek. Kot poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan, različne skupine družino še naprej spremljajo z molitvijo, bdenji, shodi in zbiranjem podpisov.


Slovenija bo zaradi delegiranega akta o teranu tožila Evropsko komisijo

Veljati je začel delegirani akt za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, a Slovenija aktu odločno nasprotuje, zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji.


Nadškof Uran v Lurdu poudaril aktualnost Marijinega sporočila Bernardki

Slovenski bolniki in njihovi spremljevalci, ki so se že 12. leto zapored pridružili romanju v Lurd v organizaciji italijanske neprofitne organizacije Unitalsi, so se zjutraj zbrali pred votlino prikazovanj. Sveto mašo je daroval nadškof Alojz Uran. Opozoril je na aktualnost sporočila, ki ga je Božja Mati pred skoraj 160 leti tam predala Bernardki.


Papeževo poletje; imenovan tajnik kongregacije za nauk vere

Papež Frančišek počitniški mesec julij, med katerim nima posebnih in sploh avdienc, preživlja v Vatikanu. V nasprotju s trditvami nekaterih novinarjev, ki pravijo, da je zaskrbljen in oblegan z notranjimi nasprotniki, pa sveti oče ohranja dobro voljo. Že nekaj dni na vratih njegovega stanovanja visi plakat z napisom: Prepovedano jamranje.


Novejše novice | Starejše novice