Ljubljana, četrtek, 19. april 2018, 11:38

AVDIO: Janša za Radio Ognjišče: Največja odlika slovenske družbe je trdoživost

V Pogovoru o smo gostili predsednika SDS Janeza Janšo. Z njim smo se pogovarjali o aktualnih političnih zadevah pa tudi, kako je stranka pripravljena na volitve. "Največja odlika slovenske družbe je trdoživost. Največja slabost pa je v tem, da se ne zavedamo tega, kar imamo," je uvodoma dejal Janša.


Referendum o zakonu o drugem tiru brez dvoma 13. maja, Kovačič razočaran

O zakonu o drugem tiru bomo brez dvoma spet odločali 13. maja. Ustavni sodniki so namreč zavrnili pritožbo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije o datumu ponovljenega glasovanja. Kovačiča to žalosti.


Zakaj krstiti otroka?

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal niz katehez o sveti maši, sedaj pa je začel razmišljanja o zakramentih. Pri današnji splošni avdienci je govoril o svetem krstu in odgovoril tudi na vprašanje, zakaj krstiti otroka. Vernikom, ki ne poznajo datuma svojega krsta, pa je za domačo nalogo dal, da se pozanimajo o tem. Avdience se je udeležilo kar 22 tisoč ljudi.


Papež misijonarjem usmiljenja: Bodite preprosti duhovniki, poslušni Svetemu Duhu!

Papež Frančišek je v avdienco sprejel približno 550 misijonarjev usmiljenja z vsega sveta, ki so imeli v jubilejnem letu usmiljenja pri spovedi enake pristojnosti kot Apostolski sedež. Papež se je za podaljšanje njihovega mandata odločil zaradi številnih pričevanj o spreobrnjenjih v tem času. Kot je dejal, Bog namreč potrebuje ljudi, ki bodo svetu prinašali sporočilo Njegovega odpuščanja in usmiljenja. Srečanja sta se iz Slovenije udeležila p. Robert Bahčič in p. Silvin Krajnc.


Žiga Turk: Plačali smo ceno za začetnike

Medtem ko vlada Mira Cerarja opravlja le še tekoče posle, se hkrati vneto pripravlja na volitve, ki bodo tokrat predčasne. Uradnega datuma še ni, toda kopica aktivnosti, ki jih v teh dneh že pripravljajo različne nove in obstoječe politične stranke, potrjujejo, da bodo zelo kmalu. V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo z dr. Žigo Turkom, nekdanjim ministrom in dobrim opazovalcem aktualnega dogajanja, komentirali vlado, akrobacije okoli priznanja Palestine in nekaj drugih pojavov, ki smo jim priče v tem času.


Izšla nova apostolska spodbuda papeža Frančiška o svetosti

V Vatikanu so danes predstavili apostolsko spodbudo papeža Frančiška o svetosti z naslovom: Veselite in radujte se. V dokumentu ne gre za razpravo, ampak za povabilo, da bi v današnjem svetu zazvenel univerzalen poklic vseh k svetosti, je zapisal sveti oče. Omenjeni dokument so predstavili generalni vikar za rimsko škofijo msgr. Angelo De Donátis, novinar Gianni Valente in Paola Bignardi iz Katoliške akcije.


Papež mladim: Sem pripravljen odgovoriti na Jezusove sanje?

Papež Frančišek je v soboto sprejel približno petsto članov skupnosti Emanuel, ki se v Rimu udeležujejo svojega letnega srečanja. Papež se jim je zahvalil za njihovo zvestobo Petrovemu nasledniku. Izpostavil je tudi njihovo misijonarsko prizadevanje, ki je danes navzoče že na vseh celinah ter jih spodbudil, naj pri tem vztrajajo. Zatem pa se je sveti oče srečal še s približno 3000 otroki in najstniki iz škofije Brescia v severni Italiji. Izzval jih je z vprašanjem, ali so pripravljeni vzeti zares Jezusove sanje. »In vi, ste pripravljeni prisluhniti Jezusu in spremeniti kaj pri sebi? Vsak naj pri sebi premisli, v svojem srcu: Sem pripravljen prevzeti Jezusove sanje? Ali pa se bojim, da lahko njegove sanje zmotijo moje sanje?«, je mlade še vprašal sveti oče.


Na belo nedeljo s papežem somaševali misijonarji usmiljenja

Velikonočni utrip je tudi današnje dopoldne zaznamoval Trg sv. Petra v Vatikanu. Papež Frančišek je vodil slovesno evharistično bogoslužje druge velikonočne nedelje, imenovane tudi nedelja Božjega usmiljenja. Z njim je somaševalo več kot 550 misijonarjev usmiljenja z vseh koncev sveta, ki so v Rim prišli na srečanje. Po sveti maši se jim je papež toplo zahvalil za njihovo služenje in prisotnost. Pred opoldansko molitvijo je prisrčno voščil bratom in sestram Vhodnih krščanskih cerkva, ki po julijanskem koledarju danes obhajajo Veliko noč.


Nedelja Božjega usmiljenja

Prva nedelja po veliki noči je znana kot bela nedelja, ker so po stari cerkveni navadi tisti, ki so bili krščeni na velikončno vigilijo, na ta dan odložili bela oblačila. Hkrati pa se osem dni po veliki noči Vstali Jezus znova sreča s svojimi učenci in jih pozdravi: »Mir vam bodi!« Med njimi ni bilo Tomaža. Apostoli so mu povedali, da so videli Vstalega, a jim ni verjel. Nato je prišel Jezus in mu dejal: »Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovoril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!« Med dopoldansko sveto mašo se bo papež Frančišek srečal z misijonarji usmiljenja, med katerimi sta tudi dva predstavnika iz Slovenije.


Papeževa nova apostolska spodbuda o svetosti

Papež Frančišek je napisal novo apostolsko spodbudo, ki jo bodo v Vatikanu predstavili v ponedeljek. Govori o poklicanosti k svetosti v današnjem svetu in nosi naslov Veselite in radujte se. Frančišek je v svojem pontifikatu že večkrat spregovoril na to temo.


Novejše novice | Starejše novice