Ljubljana, sobota, 27. maj 2017, 21:31

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Manchestru

V sinočnjem terorističnem napadu na koncertu pop pevke Ariane Grande v areni v Manchestru je umrlo 22 ljudi, 59 je ranjenih, med žrtvami pa so tudi otroci. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država. Samomorilski napadalec je umrl ob sprožitvi eksplozivne naprave. Oblasti naj bi poznale njegovo identiteto, vendar je javnosti še niso razkrile, saj preiskujejo, ali je bil del širše mreže. Policisti so danes izpraznili enega od nakupovalnih centrov, pri čemer naj bi aretirali eno osebo, priče pa so poročale tudi o streljanju. Zaenkrat ni informacij o tem, ali je incident povezan s sinočnjim napadom.


Trumpova prva turneja po ključnih verskih krajih

Ameriški predsednik Donald Trump na svoji prvi turneji v tujini dela postanke na najpomembnejših verskih krajih. Saudova Arabija je rojstni kraj islama, sledil je obisk judovske države, jutri pa ga v Vatikanu pričakuje papež Frančišek. Izbira držav kaže na prizadevanje Trumpove administracije, da izpostavi pomen vere in verske svobode. V svetovnih, zlasti pa ameriških medijih, se sedaj vrstijo mnenja o tem, kakšen bo izid srečanja med svetim očetom in Trumpom. Skupno jim je to, da je izid zaradi nepredvidljivosti obeh nemogoče napovedati.


Italijanska škofovska konferenca izbira novega predsednika

V Vatikanu se je včeraj začelo zasedanje italijanske škofovske konference, na kateri bodo volili novega predsednika. Nov pravilnik sicer določa, da izberejo tri kandidate, zadnjo besedo pa bo imel papež Frančišek. Ta se je včeraj zahvalil dosedanjemu predsedniku, kardinalu Angelu Bagnascu, italijanske škofe pa je pozval k dialogu in sodelovanju. Na zasedanju bodo sicer govorili še o mladih, svetu dela in evangelizaciji.


Irski predsednik pri papežu. Dublin Frančiška pričakuje prihodnje leto.

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel irskega predsednika Michaela Higginsa. Govorila sta o varovanju človekovih pravic in dostojanstva na vseh stopnjah in v vseh pogojih življenja, sprejemanju beguncev, varovanju okolja, prihodnosti Evrope in etiki v globalni ekonomiji. Posebno pozornost sta namenila mladim in družinam. V Dublinu bo namreč prihodnje leto potekalo svetovno srečanje družin. Na njem pričakujejo tudi papeža, Katoliška Cerkev na Irskem pa že išče 3 tisoč prostovoljcev za organizacijo dogodka. Odnosi med Irsko in Svetim sedežem pred leti niso bili ravno dobri. Irska vlada je bila ogorčena nad cerkvenim obravnavanjem spolnih zlorab, zato je leta 2011 z izgovorom o varčevanju ukinila svoje veleposlaništvo. Nato pa ga je znova vzpostavila leta 2014.


Papež obiskal rimsko župnijo

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal rimsko župnijo sv. Damianija. Najprej se je srečal z veroučenci in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj, potem je obiskal bolnike, neokatehumensko skupnost in uboge, ki jim pomaga tamkajšnja Karitas. Spovedal je še nekaj ljudi in ob sklepu obiska daroval sveto mašo.


Papež v soboto v Genovo, 20. junija na grobova dveh družbeno dejavnih duhovnikov

Papež Frančišek ima v tem in naslednjem mesecu na programu dve potovanji po Italiji. Prihodnjo soboto bo obiskal Genovo, 20. junija pa bo povsem zasebno poromal na grobova italijanskih duhovnikov Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija, ki sta znana po svojih mirovnih in družbenih prizadevanjih.


Kaj dejansko pravi Ruinijeva komisija o Medžugorju?

V medijih pa se v zadnjem času znova pojavljajo ugibanja o resničnosti Marijinih prikazovanj v Medžugorju. Preiskovalna komisija, ki jo vodi kardinal Camillo Ruini, naj bi po pisanju uglednega vatikanista in urednika spletnega portala Vatican insider Andrea Torniellija potrdila prvih sedem prikazovanj Marije v Medžugorju v letu 1981. Od članov komisije jih je 13 glasovalo za, po eden pa je bil proti in vzdržan, poroča Domovina.


Vrhničani zahtevajo točne podatke o posledicah požara v Kemisu

V objektu podjetja Kemis potekata čiščenje po požaru in meritve onesnaženja. Po trditvah župana in civilne zaščite naj onesnaženost ne bi bila problematična, medtem ko Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje občanom, da povrtnine, ki so že zrele za zaužitje, zavržejo. Požar preiskujejo tudi kriminalisti. Občani pa v soboto dopoldne napovedujejo protest zaradi nevarnih dejavnosti v občini.


Otroški vlak v Vatikan letos z območij, ki jih je prizadel potres

V Vatikan tudi letos prihaja Otroški vlak. Z njim bo potovalo 400 otrok z območij v Italiji, ki jih je prizadel potres. Pobuda poteka pod okriljem programa Dvorišča za pogane, ki ga pripravlja Papeški svet za kulturo, in v sodelovanju z italijanskimi železnicami.


Marija Magdalena - oznanjevalka krščanskega upanja

Pred romanjem v Fatimo je papež Frančišek sredino katehezo namenil Mariji, materi upanje. Tokrat je razmišljanje o krščanskem upanju nadaljeval z Marijo Magdaleno, ženo, ki je prva videla vstalega Gospoda. Ta ji je naročil, naj novico o vstajenju posreduje naprej. S tem je po papeževih besedah postala apostol krščanskega upanja.


Novejše novice | Starejše novice