Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek ob vstopu v veliki teden o teži križa

| 09.04.2017, 12:57

V Katoliški Cerkvi obhajamo cvetno ali oljčno nedeljo. Gre za prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. V spomin na ta dogodek so dopoldne povsod blagoslovili vejice oljk in drugega zelenja, ki ga številni povežejo v butare.

Tudi papež Frančišek je na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice ter daroval sveto mašo. Slovesne maše z blagoslovi zelenja so potekale tudi po slovenskih cerkvah. Sveti oče je zbrane na Trgu sv. Petra med katerimi je bilo zaslediti tudi romarje iz Slovenije po prebranem pasijonu spodbudil k prepoznavanju prav istega Jezusa v naših trpečih sodobnikih.

V homiliji kmalu po začetku je papež spomnil, da Jezus, kakor ga poznamo ob slovesnem vhodu v Jeruzalem »ni nikakršen sanjač,ki širi blodnje, prerok 'new age-a', prodajalec dima. On je povsem drugi, je točno določeni Odrešenik, s konkretno podobo služabnika, služabnika Boga in človeka, ki gre v trpljenje. Je veliki Potrpežljivi v človeškem trpljenju«.

Svojim učencem je jasno povedal: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj« (Mt 16,24). Nikoli ni obljubil časti in uspehov. Evangeliji o tem jasno govorijo. Vedno je svoje prijatelje opozarjal, da je bila njegova pot ta, in da bo končna zmaga šla preko trpljenja in križa. V nadaljevanje je papež Frančišek zatrdil, da prav isto velja tudi za nas danes. Zato naj Jezusa prosimo za milost, da bi svoj križ, s pogledom uprtim v Jezusa, dejansko dan za dnem potrpežljivo nosili. Sveti oče je spomnil, da ne gre za občudovanje Jezusovih fotografij, temveč, da je navzoč v naših številnih bratih in sestrah, »ki danes trpijo zaradi suženjskega dela, zaradi družinskih dram, zaradi bolezni… Trpijo zaradi vojn, terorizma, zaradi interesov, povezanih z orožjem in posledičnih žrtev. Možje in žene, ki so prevarani, oskrunjeni v svojem dostojanstvu, izločeni…«

Homilijo je papež Frančišek sklenil, da je v njih prav isti Jezus, ki je slovesno vstopil v Jeruzalem in je nato bil pribit na križ. Ni drugega Odrešenika, kot je On, ponižni Kralj pravičnosti, usmiljenja in miru.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...