Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek

Papežev obisk Egipta prispevek k miru v svetu?

| 17.04.2017, 08:43 Marjana Debevec

V svetu, ki ga pretresa nasilje vseh vrst, bo še posebej pomenljivo papeževo potovanje v Egipt, kamor se bo odpravil čez slaba dva tedna. V znamenju dveh terorističnih napadov na koptske kristjane, bo potekalo pod naslovom: Papež miru v Egiptu miru. Samomorilska napada so ostro obsodili tudi egiptovski muslimanski voditelji. Več mošej pa je spontano organiziralo solidarnostne akcije za koptske kristjane.

Sveti oče bo Kairo obiskal 28. in 29. aprila na povabilo egiptovskega predsednika Abdela Fattaha al-Sisija, tamkajšnjih katoliških škofov, koptskega patriarha Tavadrosa II. in velikega imama islamske univerze Al-Azhar, šejka Ahmeda Mohameda al-Tayyeba.

Predsednik bo papeža sprejel 28. aprila popoldne, kjer je predviden tudi pogovor s šejkom al-Tayyebom, preden bosta na konferenci za mir predstavila vsak svoj nagovor.

Istega dne bosta predsednik in sveti oče nagovorila politične in družbene voditelje v Egiptu, zatem pa bo Frančišek obiskal koptskega patriarha Tavadrosa II. Dan zatem bo papež v Kairu obhajal slovesno bogoslužje, nato pa je na programu skupna molitev z duhovniki, posvečenimi osebami in semeniščniki. Frančišek bo v Egiptu preživel 27 ur.

Logo papeževega obiska Egipta
Logo papeževega obiska Egipta © Vatican insider

Prvi papež, ki je obiskal Kairo, je bil leta 2000 Janez Pavel II. (1978-2005). Odtlej so Arabska pomlad, okrepitev Muslimanske bratovščine in njihov zaton po nastopu predsednika al-Sisija leta 2013 močno spremenili položaj krščanske manjšine v deželi. Tudi teološki dialog med Vatikanom in univerzo Al-Azhar je medtem doživel obdobje »zatišja«. Pred kratkim je bil medverski dialog znova vzpostavljen in je po navedbah iz Vatikana vstopil v »novo fazo« medsebojnih odnosov. Tema trenutnih razprav so strategije v boju proti verskemu skrajništvu in terorizmu.

V Egiptu sicer večinsko prebivalstvo predstavljajo sunitski muslimani. Delež koptskih kristjanov, katerih izvor sega v najzgodnejše obdobje krščanstva, ocenjujejo na približno 10 odstotkov. Sodobno družbo prežemajo islamske težnje. Od konca leta 2010 je bila koptska Cerkev vedno znova tarča napadov islamskih skrajnežev.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...