Ljubljana, sobota, 29. april 2017, 03:40

Frančišek Tavadrosu: Povezuje nas ekumenizem krvi!

Zadnje današnje srečanje papeža Frančiška v Egiptu je potekalo na koptskem pravoslavnem patriarhatu. Sveti oče je patriarhu Tavadrosu potrdil zavzemanje za skupno pot, ki jo podpira ekumenizem krvi številnih mučencev. Zato sta se ob sklepu srečanja odpravila v bližnjo cerkev sv. Petra, kjer je 11. decembra lani v samomorilskem napadu Islamske države umrlo 29 ljudi. Kraj je pod imenom 'zid mučencev' postal cilj romanja mnogih. Skupaj z voditelji drugih krščanskih cerkva sta zmolila ekumensko molitev, položila venec rož in prižgala svečo.


Papež egiptovskim oblastem: Razgraditi morilske ideje in ekstremistične ideologije

Papež Frančišek je po »Mednarodni konferenci o miru« nagovoril politične oblasti in egiptovsko civilno družbo. Po njegovih besedah ima Egipt zaradi svoje zgodovine in geografske lege posebno vlogo na Bližnjem vzhodu in med državami, ki iščejo rešitve za akutne in kompleksne probleme, s katerimi se je treba soočiti takoj, da ne bi prišlo še do hujšega slepega in nečloveškega nasilja. Tega povzročajo: sla po oblasti, trgovina z orožjem, socialni problemi in verski ekstremizem, ki zlorablja sveto ime Boga za nezaslišane pokole in nepravičnosti. Egipt ima tako po papeževih besedah posebno nalogo: okrepiti in utrditi mir v regiji, obsoditi in premagati vsako nasilje in terorizem.


Papež v Egiptu: Edina alternativa civilizaciji srečanja je civilizacija spopada

Papež Frančišek se je v Egiptu najprej srečal s predsednikom države Al-Sisijem in nato z velikim imamo univerze Al-azhar Al-Tayyebom. Zatem pa sta se oba odpravila na mednarodno konferenco za mir, kjer sta zbrane tudi nagovorila. Papežev nagovor je bil zgoščen. Zatrdil je, da so verstva poklicala razkrinkati zlo in hkrati graditi mir ter jasno obsoditi nasilje v imenu religije. Obenem pa je izpostavil nujnost vzgoje za mir ter znova ostro obsodil trgovino z orožjem.


VIDEO: Papež v Egiptu za obnovo dialoga z islamom

Papež Frančišek je kot romar miru prispel v Egipt. Njegovo tokratno mednarodno potovanje bo v znamenju dialoga z islamom in bratstva, že sinoči pa je svoje poslanstvo v baziliki Marije Snežne zaupal v priprošnjo Mariji, rešiteljici rimskega ljudstva. Egipt je v zelo težkem obdobju, ranjen zaradi terorističnih napadov na krščansko manjšino, vendar posledice čuti celotno prebivalstvo. Številni so zato mislili, da bo Frančišek odpovedal obisk, a na to ni nikoli pomislil, je dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da papež želi biti glasnik miru tam, kjer mir najbolj potrebujejo.


Slovenski bratje minoriti sklenili duhovni kapitelj

V minoritskem samostanu na Ptuju in na Ptujski Gori se je včeraj sklenil duhovni kapitelj bratov minoritov na temo pobožnosti manjšega Frančiškovega brata do Marije. Kot je v sporočilu za naš radio zapisal provincialni minister pater Milan Kos, je bil kapitelj izredno močan čas duhovnega in bratskega življenja v slovenski minoritski provinci. Zanj so se odločili v letu, ki je na poseben način zaznamovano z marijansko pobožnostjo.


Katoliški novinarji na Malti tudi o »lažnih novicah«

Na Malti je od ponedeljka do srede potekalo srečanje delegatov in članov evropskega SIGNIS-a. SIGNIS je sicer svetovna katoliška organizacija, ki povezuje medijske delavce z različnih področij, tiska, radia, televizije in spleta. Eden od poudarkov razprav je bila problematika t. i. »fake news« ali »lažnih novic«, ki jih nekateri mediji proizvajajo predvsem s ciljem večje gledanosti, branosti ali poslušanosti.


Kmetič: 27. april zaznamuje le peščica nostalgikov

V Sloveniji je 27. april državni praznik. Od leta 1992 nosi ime dan upora proti okupatorju. Da deli narod, so v preteklosti že večkrat opozorili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Njegov nekdanji predsednik Slavko Kmetič je v pogovoru za naš radio poudaril, da ta državni praznik ne pomeni ničesar, da je prazen, lažniv in skrajno zavajajoč.


Avdienca: Če nam je Bog zagotovil, da nas nikoli ne bo zapustil, česa bi se torej bali?

»Jaz sem z vami vse dni do konca sveta«. To Jezusovo zagotovilo, polno upanja, je bilo vodilo tokratne papeževe kateheze. Naš Bog namreč ni oddaljen, ampak ima ljudi tako rad z nežno ljubeznijo, da se ne more ločiti od njih, je zatrdil sveti oče.


Papež pred potovanjem v Egipt: Svet potrebuje pogumnih delavcev za mir!

Egipt se pripravlja na obisk papeža Frančiška. Včeraj je prebivalcem te dežele papež poslal video sporočilo, ki ga je začel s starodavnim pozdravom: »Al Salamò Alaikum! Mir naj bo z vami!« Zatrdil je, da bo z veselim in hvaležnim srcem prišel na obisk v njihovo drago domovino, zibelko civilizacije, dar Nila, deželo sonca in gostoljubnosti, kjer so živeli očaki in preroki in kjer je Bog, ki je Prizanesljivi in Usmiljeni, Vsemogočni in Edini, dal slišati svoj glas. Egipt je tudi dežela, ki je nudila zatočišče Sveti družini.


Papež se v Egiptu ne bo vozil v varnostnem vozilu

Potekajo še zadnje priprave na papežev obisk Egipta. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je novinarjem povedal, da bo papež po državi potoval v normalnem in ne varnostnem vozilu. Tamkajšnji kristjani pa si od njegovega obiska obetajo spodbude k miru v tej nemirni deželi.


Novejše novice | Starejše novice