Ljubljana, četrtek, 27. julij 2017, 20:48

Sodišče je odločilo: Charlie ne sme umreti doma

Deset mesečni Charlie, o katerem so v zadnjih tednih pisali mnogi mediji, ne bo umrl niti v bolnišnici, niti doma. Londonsko sodišče je namreč včeraj odločilo, da bo otrok zadnje dni življenja, preden ga bodo odklopili od aparatov, preživel v Centru za pomoč neozdravljivim bolnikom in ne doma, kot sta želela starša, ali pa v bolnišnici, kar so zahtevali zdravniki.


Ob prvi obletnici umora p. Hamela odkrili njegov kip

Spominjamo se prve obletnice brutalnega umora 86-letnega duhovnika Jacquesa Hamela blizu mesta Rouen v Franciji. Tamkajšnji nadškof Dominique Lebrun je dopoldne v spomin nanj v prepolni cerkvi daroval sveto mašo in zatrdil, da sovraštvo ni in ne bo zmagalo. Številni so sveto mašo spremljali preko velikih platnov, ki so jih postavili v vasi. Po maši so mestne oblasti odkrile kip p. Hamela. Nadškofija je sicer že maja letos začela postopek za njegovo beatifikacijo.


Bomba na Vurberku uspešno deaktivirana

Strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na Vurberku uspešno onesposobili 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo. Med intervencijo je bilo slišati dve manjši eksploziji, ki nista poškodovali bližnjih objektov, prav tako pa ni nastala škoda v okolju. Evakuirani prebivalci so se po intervenciji lahko vrnili na domove, saj je nevarnost minila. Pripadnik posebne enote Igor Boh pa je ob koncu pojasnil, da se je vse skupaj izteklo po najboljšem možnem scenariju.


Frančiškanski pohod mladih proti Porciunkuli

V Italiji se danes začenja že 37. frančiškanski pohod, desetdnevno romanje za mlade, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč Italijanov med 18. in 32. letom. Pot začnejo na različnih krajih po Italiji in 2.avgusta, na praznik asiškega odpustka, prispejo do Porcijunkule.


»Vsi smo Krištofi, vsi smo nosilci Kristusa«

Za varnost v prometu in na vseh poteh našega življenja se priporočamo sv. Krištofu, ki goduje danes. Že včeraj smo obhajali Krištofovo nedeljo. Osrednja slovesnost je bila na Brezjah in jo je zaznamovala 30. obletnica akcije MIVA Slovenija, ki deluje pod okriljem Misijonskega središča Slovenije. Tudi letos smo bili povabljeni, da v zahvalo za prevožene kilometre darujemo za misijonska vozila.


Papež: Meja med dobrim in zlim poteka v človekovem srcu

Papež Frančišek je opoldanski nagovor povezal z današnjim evangeljskim odlomkom, ki govori o dobri pšenici in o ljuljki. Ob tem je spregovoril o problemu zla v svetu in poudaril Božjo potrpežljivost z vsakim od nas.


Obhajamo Krištofovo nedeljo

V svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo popoldne osrednje slovensko praznovanje današnje Krištofove nedelje, ki sovpada s 30. obletnico akcije MIVA Slovenija. V njej zbrane darove vernikov Misijonsko središče Slovenije nameni za nakup prevoznih sredstev za slovenske misijonarje po svetu. V mnogih župnijah bodo duhovniki blagoslovili osebna vozila.


Kardinal Bassetti o Charlieju: Življenje je vedno dar!

Novoimenovani predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti je v intervjuju naštel tri stebre svojega mandata in sicer: oznanjevanje, edinost in dejavna ljubezen. Po njegovih besedah je Cerkev poklicana iti na obrobja, k najbolj ubogim. Kot škof želi biti blizu duhovnikom, ti pa naj bi si po njegovih besedah prizadevali predvsem za služenje iz ljubezni. Kardinal Bassetti je spregovoril tudi o enajstmesečnem Charlieju, ki ima redko genetsko bolezen in za čigar življenje se je zavzel tudi papež Frančišek.


God sv. Marije Magdalene od lani tudi cerkveni praznik

Obhajamo praznik sv. Marije Magdalene, prve priče, ki je videla Vstalega, in prve glasnice, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda. Papež Frančišek je v okviru jubileja Usmiljenja določil, da se god sv. Marije Magdalene povzdigne v praznik, da bi izpostavil pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa.


V Zalogu pri Novem mestu še tli, pristojni zbirajo vzorce

Po vrhniškem Kemisu in ljutomerskemu Eko Plastkomu se v Sloveniji soočamo z novim obsežnim požarom v obratu za predelavo odpadkov. Zagorelo je v podružnici Ekosistemov v Zalogu pri Novem mestu. Gasilci so ognjene zublje obvladali, a na požarišču še tli. Na pomoč jim je s helikopterjem priskočila Slovenska vojska. Bližnji prebivalci, ki so jih morali sprva evakuirati, naj bi se v kratkem vrnili na svoje domove, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na nevarnost izpostavljanja dimu in ostalim plinom ter na splošno onesnaženost.


Novejše novice | Starejše novice