Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:50

Škof Jamnik na večeru slovenskih krščanskih izročil: Marija Pomagaj nas uči iskrenosti

V Katoliški Cerkvi danes obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. Na Brezjah je slovesno mašo ob 10h daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Zvečer bodo s prireditvijo, ki so jo naslovili "Marija Prečista, vseh milosti vir", obeležili 155-letnico prvega čudeža pri Mariji Pomagaj.


Papež: Brez Svetega Duha ne moremo storiti nič!

Papež Frančišek je med splošno avdienco nadaljeval kateheze o zakramentih. Tokrat se je osredotočil na zakrament svete birme in zatrdil, da nam le Sveti Duh lahko pomaga, da postanemo sol in luč, ki razsvetljuje svet.


Papež se bo z novimi žrtvami zlorab srečal prihodnji konec tedna

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek od 1. do 3. junija sprejel novo skupino žrtev zlorab s strani duhovnika Karadime v Čilu. Kot prvič, bo tudi tokrat prisluhnil njihovim pričevanjem. Gre za pet duhovnikov, ki so bili žrtve zlorabe oblasti, vesti in spolnih zlorab. Z njimi bosta tudi dva duhovnika in dva laika, ki sta žrtve spremljala pravno in duhovno.


Italija: ’Mobilnost’ duhovnikov med škofijami

Papež je sinoči odprl zasedanje italijanske škofovske konference. V nagovoru škofom je izrazil zaskrbljenost zaradi treh stvari. Na prvem mestu je upad duhovnih poklicev.


Marija, Mati Cerkve

Obhajamo binkoštni ponedeljek, ki je od letos na željo papeža Frančiška v Cerkvi po vsem svetu tudi slovesni praznik Marije, Matere Cerkve. Frančiškova pobožnost do Marije, Matere Cerkve ni nekaj novega, izraža pa njegovo sinovsko vdanost Presveti Devici. Že na svojem prvem potovanju v Brazilijo je poudaril, da gre Cerkev na svoje poslanstvo vedno po Marijini poti.


Papež Frančišek: Sveti Duh je Božja moč in naše življenjsko krepčilo

Z današnjim binkoštnim praznikom dosega svoj višek velikonočni čas, katerega jedro sta Jezusova smrt in vstajenje. Ob izlitju Svetega Duha na apostole in na ostale učence, ki so bili skupaj z Marijo zbrani v dvorani zadnje večerje, se je začela zgodovina krščanske svetosti. Sveti Duh je namreč vir svetosti, h kateri smo poklicani vsi, ne le nekateri. S temi besedami je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Mnogi od njih so bili že pred tem v tamkajšnji baziliki pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval papež Frančišek, in prisluhnili njegovi bogati homiliji.


Obhajamo binkoštno nedeljo, ki je praznik Svetega Duha

Na binkoštni praznik končujemo velikonočni čas in začenjamo liturgični čas med letom. Petdeseti dan po Jezusovem vstajenju se spominjamo, kako je nad njegove učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. V Vatikanu bo ob tej priložnosti dopoldne slovesno sveto mašo daroval papež Frančišek, predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, jo bo daroval popoldne v ljubljanski stolnici.


V Katoliški Cerkvi se bomo jeseni veselili šestih novih svetnikov

Papež Frančišek je danes v Vatikanu vodil redni javni konzistorij, ki je bil namenjen kanonizaciji šestih blaženih. Z dekretom je odločil, da bodo med svetnike prišteti 14. oktobra. Slovesnost bo na trgu pred vatikansko baziliko.


Čilski škofje papežu podali odstopno izjavo

Čilski škofje so objavili izjavo, v kateri so se opravičili žrtvam, papežu, državi in Božjemu ljudstvu zaradi storjenih napak in dejanj opustitve. Žrtvam so se zahvalili za vztrajanje in pogum kljub temu, da so doživljale tudi napade s strani cerkvene skupnosti. Sporočili so, da so vsi papežu podali odstopno izjavo. Sedaj je na vrsti Frančišek, ki bo za vsakega škofa odločil, ali bo sprejel odstop ali ne.


Planica bo gostila SP 2023

V četrtem poskusu je Planica dobila organizacijo svetovnega prvenstva v klasičnih smučarskih disciplinah. S tremi glasovi prednosti je dobila kandidaturo pred tekmecem Trondheimom. Čez slabih pet let se bodo tako najboljši tekači, skakalci in kombinatorci merili pri nas.


Novejše novice | Starejše novice