Ljubljana, četrtek, 22. junij 2017, 22:34

V občinah Kuzma in Brežice kot oreh debela toča poškodovala pridelke

Neurja, ki so včeraj zajela Slovenijo, so marsikje povzročile številne nevšečnosti - podrta drevesa, razkrite strehe, z vodo zalite objekte in tudi zemeljske plazove. Klestila je tudi toča, ki je precej prizadela občini Kuzma in Brežice. Medtem na Agenciji za okolje opozarjajo na sušne razmere na obalnem območju ter tudi na severovzhodu in jugovzhodu države.


Zvečer začenjamo 24-urno molitev za post in domovino

Končujemo devetdnevnico pred praznikom državnosti, ko smo razmišljali na temo Premagajmo brezbrižnost! Zvečer pa začenjamo 24-urno molitev in post za domovino. Neprekinjena molitev bo v ljubljanski stolnici in se bo jutri ob 18. uri sklenila z mašo za domovino. Daroval jo bo predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Papež pri katehezi: Lahko postanemo sveti!

Papež Frančišek je pri današnji katehezi poudaril, da kristjani nikoli ne obupajo, ampak se vedno borijo proti zlu. Zadnje besede v naši zgodovini ne bo imelo sovraštvo, smrt ali vojna. Na vsakem koraku življenja nas namreč spremlja Bog, pa tudi množica vernikov, ki so že pred nami odšli v večnost. Ti nam dokazujejo, da krščansko življenje ni nedosegljiv ideal.


Vatikan išče novega glavnega revizorja, prejšnji odstopil brez pojasnila

Vatikan išče novega glavnega revizorja, saj je prejšnji včeraj odstopil brez pojasnila. Strokovnjak z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami 67-letni Libero Milone je bil za glavnega revizorja imenovan maja 2015. Kot poroča portal Vatican Insider, so mu nekaj mesecev zatem vdrli v računalnik, čemur je sledila afera Vatileaks 2, objava zaupnih dokumentov in informacij o financah v Vatikanu. Sedaj se pojavlja vprašaje o prihodnosti papeževih reform na finančnem področju.


Papež: Župnika Mazzolari in Milani zgled za vse duhovnike

Papež Frančišek je dopoldne poromal na grobova dveh italijanskih duhovnikov: Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija. Gre za dva pastirja 20. stoletja »z vonjem po ovcah«, ki sta blizu papeževemu pogledu na Cerkev, ki se sklanja k ubogim in spremlja pot vseh, še zlasti oddaljenih. Nista pa bila v svojem času vedno razumljena in cenjena. Don Milani je pokopan v župniji Barbiana blizu Firenc, don Mazzolari pa v kraju Bozzolo blizu Mantove. Za slednjega bodo septembra odprli škofijski postopek za beatifikacijo.


Papež: Evharistija naj nas ozdravlja pohlepa in hlepenja po prevladi

V Italiji in še nekaterih drugih državah so praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi obhajali včeraj. Tudi papež je letos prvič namesto na četrtek praznik obhajal na nedeljo. Po maši pred lateransko baziliko, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, je vodil tradicionalno telovsko procesijo do bazilike Marije Velike, kjer je podelil evharistični blagoslov. V nagovoru med mašo je poudaril, da je evharistija ponižna hrana, s katero Gospod v naše srce vtisne gotovost, da smo ljubljeni; je živ in ne abstrakten spomin Njegove ljubezni; in je zakrament, ki v našo duhovno DNK zapiše hrepenenje po edinosti.


Papež Frančišek: Z evharistijo postane Jezus naš sopotnik

V mnogih deželah, med njimi tudi v Italiji, obhajajo danes praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Papež Frančišek je tako v opoldanskem nagovoru svojo spodbudo vernikom zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu usmeril v globlje razumevanje velike skrivnosti Božjega bivanja med nami pod podobo Kruha.


Papež v torek na grobova dveh revolucionarnih duhovnikov

Papež Frančišek bo v torek obiskal grobova dveh italijanskih duhovnikov, ki sta s svojim preroškim delovanjem pretresla življenje Cerkve po drugi svetovni vojni. Severnoitalijanska duhovnika Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija s sedanjim papežem povezuje predvsem bližina revnim, dialog z oddaljenimi, pogled na Cerkev kot poljsko bolnišnico, zavzemanje za mir in pravice najšibkejših.


FOTO: Na Brezjah že 49. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

V narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah poteka že 49. vseslovensko romanje bolnikov, invalidov in starejših. Tako kot vsako leto tretjo soboto v juniju, je tudi tokrat romanje pripravila Založba Ognjišče, somaševanje pa je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V pridigi je spregovoril o Marijini ljubezni in odrešilnem zaupanju in veri v Boga.


Poslovil se je nekdanji nemški kancler Kohl, tudi prijatelj in zaveznik Slovenije

V starosti 87 let je umrl nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki je odigral veliko vlogo pri združitvi svoje države in nastanku Evropske unije. Iz sveta se že vrstijo odzivi in pokloni ob smrti velikana sodobne zgodovine stare celine.


Novejše novice | Starejše novice