Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Mladi pomagajo obnoviti hiše revnim družinam v BiH

Cerkev na Slovenskem | 26.03.2017, 18:50 Petra Stopar

Škofijski Karitas Ljubljana in Koper sta ob sodelovanju z dijaki katoliških gimnazij v zadnjih 20 letih pomagali zgraditi ali obnoviti več kot 50 hiš družinam na revnem območju Bosne in Hercegovine.

O prostovoljnih taborih, imenovanih tudi »Streha nad glavo«, smo se pogovarjali v zadnji oddaji Karitas, ki ji lahko v celoti prisluhnete v našem Audio arhivu. Poudarek je bil tokrat na sodelovanju med dijaki Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu in Škofijsko Karitas Ljubljana. Ta zagotovi plačilo gradbenega materiala za obnovo hiš revnim družinam v Bosni in Hercegovini. Družino pa izberejo s pomočjo Škofijske Karitas Sarajevo (Karitas Vrhbosanske nadbiskupije). Do sedaj so pomagali pri obnovi porušenih hiš v Sarajevu, Donjih Kolibah, Kaknju in Jelahu.

Ljubljančani pomagali v Jelahu

Dobrodelni delovni tabor je potekal od 3. do 12. julija 2016. Na taboru je sodelovalo 24 prostovoljcev s spremljevalcema. Kot pravi kaplan ŠKG Marko Mohor Stegnar, je »poletni delovno prijateljski tabor v Bosni izjemna izkušnja za naše dijake«. »Vsako leto se izkažejo s svojo delavnostjo, kljub vročini in zahtevnosti opravil. Od blizu spoznajo razmere v Bosni in se srečajo z družinami in ljudmi, ki živijo veliko skromnejše od nas. Domačini nas navdušeno sprejemajo in z nami gojijo prijateljske stike,« je še dejal.

V mestu Jelah so skupaj z domačini pomagali pri zidarskih delih v zgornjem nadstropju stanovanjske hiše – družini s šibkimi dohodki in neustreznimi bivalnimi prostori so pomagali pri ureditvi zgornjega nadstropja. Mladi so sodelovali tudi pri pospravljanju, urejanju domov in cepljenju drv starejšim in onemoglim ter pri kmečkih opravilih. Ob tem so se dijaki seznanili z večkulturno različnostjo BiH in spoznavali zapleteno situacijo vojne ter razpada Jugoslavije.

Vipavčani obnovili hišo v Prijedoru

Ob podpori Škofijske Karitas Koper in v sodelovanju s Škofijsko Karitas Banja Luka je 13 dijakov iz Škofijske gimnazije v Vipavi lani pomagalo obnoviti dotrajano hišo štiričlanski družini v Prijedoru. Starša, stara 30 let, sta brezposelna. Žena je tudi prizadeta od kapi, ima negibno desno roko in težave z gibanjem. Otroka obiskujeta vrtec in drugi razred. Škofijska Karitas Banja Luka je za to družino odkupila posestvo, na katerem je že stala manjša hiša, ki pa je bila potrebna temeljite prenove. Družina je do obnove hiše živela v enem prostoru na približno 25 kvadratnih metrih, brez tekoče vode, sanitarij in brez dostopne ceste.

»Ob pogledu na hišo, ki je imela razbita okna, vedro namesto kopalnice in kavča namesto postelj, smo začutili, kaj je revščina. S pomočjo koprske Karitas in našega prostovoljstva je lahko še ena družina na novo zaživela. Njihovo srečo smo jim lahko brali v očeh. Tudi sami smo odšli domov bogatejši,« je dejal udeleženec tabora v reportaži, ki jo je objavila Slovenska Karitas.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...